05. jun 2020.

Nema procene isplativosti Telekomove kupovine Kopernikusa, vidljiva samo dugovanja

I više od godinu i po dana otkako je Telekom kupio kablovskog operatera Kopernikus, nema procene isplativosti te akvizicije, a, prema navodima Insajdera, vidljiva su samo dugovanja. Nejasno i pod kojim uslovima se Telekom zadužio za nove projekte.

Foto: StreetView

Srbija ne može da se pohvali velikim napretkom u borbi protiv korupcije, ali je upitan i napredak na polju transparentnosti u radu državnih preduzeća. Tako od novembra 2018. godine – od kada je Telekom kupio Kopernikus – do danas nema procene isplativosti te akvizicije. Prema istraživanjima Insajdera, do sad su vidljiva samo dugovanja te državne telekomunikacione kompanije.

Više od godinu i po dana prošlo je otkako je državni Telekom Srbija akvizirao kablovskog operatora Kopenikus technology, a da sa stanovišta transparentnosti ta akvizicija nije razjašnjena do kraja.

I dalje je otvoreno pitanje – da li je Telekom preplatio Kopernikus? Budući da se radi o državnom novcu, odnosno o parama svih poreskih obveznika Srbije, državni revizori trebalo bi da utvrde opravdanost i efekte akvizije.

Državni revizor Goranka Jovanović kaže da je potrebno vreme. „Državna revizorska institucija: „Efekte akvizicija, ekonomičnost akvizicija mi sada ne možemo ništa da vam kažemo zato što treba najmanje period od tri ili više godina da protekne da bi mi znali da cenimo efekte akvizicija“, rekla je ona u decembru 2019.

Čekajući da protekne period od najmanje tri godine, pored Državne revizorske institucije se ne oglašava ni Komisija za kontrolu državne pomoći, koja bi prema zakonu – ukoliko državno preduzeće plati privatnim sektoru više od tržišne cene – trebalo da da mišljenje o tome i da takvu transakciju odobri, jer to – potencijalno – spada u državnu pomoć.

Insajder: Na osnovu čega je zapravo utvrđena ta cena na kraju?

Vladimir Lučić, koordinator za internet i multimediju Telekoma: Samo tržište određuje cenu kablovskih operatera, na žalost cena i u Srbiji i u Bosni, baš zbog konkurencije je, moram da kažem, bila dosta visoka, ali i dalje u pogotovo za nas u granicama izuzetne isplativosti.

Isplativo ili ne – Komisija za kontrolu državne pomoći naglašava da potencijalni davalac državne pomoći, što bi u ovom slučaju bio Telekom, prevashodno sam vrši procenu i ukoliko smatra su kriterijumi ispunjeni onda podnosi prijavu Komisiji. To Telekom, međutim, nije učinio.

„Pa nije u ovom slučaju, naravno ne mogu da se složim sa vama i moram nešto da kažem o Telekomu što je jedna velika istina, da i ajde gledaoci vaše emisije razumeju – ‘96. godine kada je Telekom postao akcionarsko društvo on faktički sam sebe izdržava i usput je stotine miliona evra profita dao državi“, kazao je Lučić za Insajder.

Ali, nije tajna ni da Telekom ima dugove. Insajder navodi da se od početka kupovine manjih operatera dug Telekoma uvećao sa oko 288 na 644 miliona evra. Iako je javnosti poznato da je ta državna telekomunikaciona kompanija uzela kredit za dalje akviziranje, nije poznato u kom iznosu. Telekom je, ipak, uveren da će im se kupovina Kopernikusa ipslatiti za pet godina. Proslo je godinu i po dana jos se vide samo veliki dugovi.


Video prilog N1

Ostavite komentar

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

*

Na našem sajtu biće objavljeni svi pristigli komentari, osim komentara koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede ili nisu u vezi sa temom članka koji se komentariše. Govor mržnje definisan je Zakonom o javnom informisanju, koji u članu 38. kaže: „Zabranjeno je objavljivanje ideja, informacija i mišljenja kojima se podstiče diskriminacija, mržnja ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja nekoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihove seksualne opredeljenosti, bez obzira na to da li je objavljivanjem učinjeno krivično delo“. Pre nego što budu objavljeni, komentari moraju biti odobreni od strane naših moderatora, pa vas molimo za malo strpljenja.

Send this to a friend