05. jun 2020.

UNS: Tužilaštvo da utvrdi zašto je portal GM info bio nedostupan

Udruženje novinara Srbije (UNS) poziva Tužilaštvo za visokotehnološki kriminal da utvrdi da li je provajder Nordnet počinio krivično delo kada je onemogućio vidljivost portala GM info s obrazloženjem da je to „zbog prevelikog opterećenja i ugrožavanja servera“ ili je sajt napadnut.

Portal GM info preksinoć i juče ujutru bio je nedostupan publici, a informatički tim sajta utvrdio je da nije bilo nikakvih naznaka povećanog saobraćaja, kako Nordnet tvrdi.

Janoš Sabo, vlasnik Nordneta, za Slobodnu Suboticu rekao je da je preksinoć broj poseta na portalu GMinfo premašio 64 u sekundi, posle čega je pristup portalu onemogućen, ali da „ne može da dokumentuje svoje tvrdnje i predoči ih redakciji sajta“ koja je to zahtevala.

UNS poziva Nordnet da dostavi precizan izveštaj redakciji ovog nezavisnog medija iz Gornjeg Milanovca sa podacima odakle je i kolika poseta bila, jer je redakcija UNS-u i javnosti saopštila da ima  „opravdane sumnje da je reč o zloupotrebi ovlašćenja nad sredstvima za distribuciju medija“.

UNS podseća da je GMinfo bio pod hakerskim napadima krajem aprila i početkom maja ove godine kada je pristup sajtu bio otežan, a u jednom momentu i onemogućen.

Ostavite komentar

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

*

Send this to a friend