01. feb 2021.

Otkrivamo cenu za koju državni Telekom „poklanja“ resurse Telenoru

Iako je više puta najavljivano da će na rukovodeća mesta u državnim preduzećima biti stručnjaci, njih i dalje vodi partijski kadar. Tako je i u Telekomu, gde u odborima sede naprednjaci koji određuju sudbinu državne kompanije i kroje tržište kako bi na njemu dominirali. "Mi ćemo to ostvariti svidelo se to nekome ili ne", tim rečima je direktor Telekoma Vladimir Lučić potvrdio da će Telekom kako kaže dominirati na tržištu u narednim godinama.

Foto: Google StreetView

Direktor Telekoma Vladimir Lučić na televiziji Prva nije bio u prilici da odgovara na pitanja o dokumentima koje je potpisao za uništenje N1 i Nova S, jer ga to voditeljka nije ni pitala. Direktor Telekoma sve vreme je pokušavao da objasni da se sve radi po evropskim standardima.

„Poslovna saradnja između Telekoma i Telenora ako je odobre regulatorni organi biće urađeni po najboljoj evropskoj praksi u 19 zemalja Evropske unije, rentiranje infrastrukture je normalni poslovni potez čak u dosta zemalja i regulatorna obaveza. Mi Telenoru iznajmljujemo deo infrastrukture. Naravno, potpuno smo spremni da i drugim konkurentima koji žele da se takmiče na ovom tržištu iznajmimo tu optičku infrastrukturu po istim uslovima“, kazao je Lučić.

Telekom međutim, nije u decembru kada je sklapao ugovor sa Telenorom drugima ponudio iznajmljivanje optičke infrastrukture. Ni jedan drugi operater nije dobio ponudu kakvu ima Telenor u koju je N1 imao uvid. Da optiku Telekoma za narednih 15 godina dobiju za samo 17 miliona evra tako što će taj iznos isplaćivati naredne tri godine, a preostalih 12 godina po dogovoru ništa neće plaćati. Takvu ponudu Izvršnom odboru Telekoma osim Lučića kao dobru je predstavio i profesor Milenko Dželetović, finansijski direktor Telekoma.

Dželetović je u isto vreme i predsednik ekonomskog saveta SNS-a. Nikada do sada nije izneo finansijsko stanje Telekoma. Inače, mentor Drašku Markoviću koji je takođe član Izvršnog odbora Telekoma, kao i mentor u doktorskoj disertaciji aktuelne guvernerke Narodne banke Srbije Jorgovanke Tabaković.

Osim njega, značajnu ulogu u sklapanju sporazuma Telekoma i Telenora ima i Jana Ljubičić, takođe član Izvršnog odbora Telekoma.

Jana Ljubičić je bila na funkciji generalnog sekretara Narodne skupštine. Ljubičić je blizak saradnik bivšeg ministra policije Nebojše Stefanovića čiji je otac bio jedan od direktora u Tekelomu. U MUP-u je Ljubičić imala funkciju državnog sekretara-šefa kabineta.

U Telenoru za sporazum sa Telekomom bio je zadužen Saša Leković, koji se toj privatnoj kompaniji pridružio 2018. godine

Saša Leković je radio u Telekom Srbija grupi, na poziciji Savetnika Upravnog odbora i bio odgovoran za razvoj tehnike, tehnologije i usluga, kao i transformaciju mreže.

Telenor se od objavljivanja dokumenta koji pokazuju da je njihov cilj udruživanje sa Telekomom gašenje televizija N1 i Nova S samo jednom oglasio, ali ne na tu temu, umesto njih govori direktor Telekoma Vladimir Lučić.

Voditeljka: Da li ovaj ugovor ograničava Telenor da ne može da emoituje kanale Junajted medije?

Lučić: Ne ograničava, ovaj ugovor je potpuno na neekskluzivnim osnovama, ponavljam, uređen po najboljoj evropskoj praksi.

Međutim, u dokumentima je Vladimir Lučić potpisao nešto sasvim drugačije.

„Što se tiče sadržaja, tj. naših TV kanala, kako se korišćenjem naše infrastrukture podrazumeva i korišćenje našeg sadržaja, omogući će se potpuna dominacija našeg sadržaja u odnosu na United Media kanale. Samim tim, ugovorom za pomenutu uslugu se stavlja tačka na poslovanje United Media, kao i SBB-a u Srbiji“, piše u dokumentu.

Saradnja Telekoma i Telenora dogovorena je 1. decembra prošle godine na onlajn 388. sednici Izvršnog odbora Telekoma na kojoj je, kako nezvanično saznajemo, više puta ponovljeno da su ovakav dogovor tražili predsednik Srbije Aleksandar Vučić i predsednik mađarske Viktor Orban, kao i vlasnik Telenora u Srbiji, češki biznismen Peter Kelner.


Video prilog N1

1 komentar za: “Otkrivamo cenu za koju državni Telekom „poklanja“ resurse Telenoru

  1. Woody

    Ala ce da se pune dzepovi…

    01. феб 2021. at 11:28

Ostavljanje komentara je privremeno obustavljeno iz tehničkih razloga. Hvala na razumevanju.

Send this to a friend