15. mar 2021.

SBB: RTS ne može da zabrani našim korisnicima da gledaju program Javnog servisa

Radio televizija Srbije (RTS) nedavno je optužila SBB kompaniju da ne poštuje zakone Srbije, time što navodno nezakonito emituje programe RTS-a na EON platformi, pozivajući se na nepravnosnažnu presudu Privrednog suda. SBB u današnjem saopštenju podseća da je na ove tvrdnje odgovorio RTS-u sa čak dva saopštenja, "ali su urednici Javnog servisa odlučili da ta saopštenja ne objavljuju i sakriju ih od javnosti, pokazujući da im osnovni profesionalni standardi da se čuje druga strana nisu važni".

SBB u saopštenju navodi da je Privredni apelacioni sud ukinuo presudu na koju se pozivao RTS i predmet vratio na ponovno odlučivanje, „jer u prvostepenom postupku nisu utvrđene sve okolnosti konkretnog slučaja koje su bile bitne za donošenje pravilne odluke, a među njima i priroda zakonske obaveze SBB-a da bez naknade distribuira i emituje osnovne programe javnog medijskog servisa u zoni njihovog pokrivanja”.

Dodaje se da je Privredni apelacioni sud našao da prvostepeni sud nije uzeo u obzir da je pravo svih građana da im programi javnog medijskog servisa budu dostupni, kao i da operatori imaju obavezu da distribuiraju bez naknade osnovne programe javnog servisa u zoni njihovog pokrivanja, što podrazumeva i obavezu RTS-a da takvu distribuciju omogući.

„Ako bi RTS mogao da uslovljava svojom saglasnošću distribuciju svojih programa, proizilazi da bi SBB bio onemogućen da ispuni svoje zakonske obaveze, a time ne bi bila ispunjena suština – da svim građanima, bez diskriminacije, budu podjednako dostupni programi RTS-a kao javnog servisa“, navodi SBB i dodaje da je obaveza distribucije osnovnih programa RTS-a od strane SBB kompanije „zapravo mera propisana u javnom interesu, odnosno interesu svih građana, pa njeno ispunjenje ne može zavisiti od volje RTS-a“.

„Kako je odluka na koju se u svojim neosnovanim napadima na SBB pozivao RTS praktično nepostojeća, pozivamo ih da objave informaciju da je Privredni apelacioni sud ukinuo odluku Privrednog suda i vratio predmet na ponovno odlučivanje, jer građani Srbije za novac koji daju RTS-u, imaju pravo na potpunu informaciju, koja im je prethodno bila uskraćena zbog odbijanja RTS-a da omoguće da se čuje i druga strana“, saopštio je SBB.

SBB u saopštenju ističe da je odluka Apelacionog suda „dobar podsetnik za RTS da je njegova osnovna uloga da ostvaruje javni interes, u koji spada i informisanje naših građana u inostranstvu, kao i pripadnika srpskog naroda koji živi van teritorije Republike Srbije“.

„Nažalost, upravo nerazumnim odlukama RTS-a i Telekoma, pravo da prate programe javnog servisa je uskraćeno za više od milion građana naše dijaspore. Nadamo se da je ova odluka suda korak u pravom smeru koji će pomoći RTS-u da počne da ostvaruje javni interes svih građana, bez diskriminacije, zbog čega je uostalom i osnovan“, zaključuje SBB u saopštenju.

Ostavite komentar

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

*

Na našem sajtu biće objavljeni svi pristigli komentari, osim komentara koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede ili nisu u vezi sa temom članka koji se komentariše. Govor mržnje definisan je Zakonom o javnom informisanju, koji u članu 38. kaže: „Zabranjeno je objavljivanje ideja, informacija i mišljenja kojima se podstiče diskriminacija, mržnja ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja nekoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihove seksualne opredeljenosti, bez obzira na to da li je objavljivanjem učinjeno krivično delo“. Pre nego što budu objavljeni, komentari moraju biti odobreni od strane naših moderatora, pa vas molimo za malo strpljenja.

Send this to a friend