16. mar 2021.

RTS odgovara SBB-u: Vaši korisnici nisu stranka u sporu

SBB se u svom saopštenju koje je prenela TV N1, pod naslovom "RTS ne može da zabrani našim korisnicima da gledaju program Javnog servisa", pozvao na nepravnosnažnu odluku Privrednog apelacionog suda u Beogradu kojom je postupak po RTS-ovoj tužbi protiv SBB-a iz maja 2018. godine, vraćen Privrednom sudu u Beogradu na ponovni postupak.

Činjenice o ovom sporu su sledeće: odlukom Privrednog suda u Beogradu koju je Privredni apelacioni sud sada u pretežnom delu ukinuo, bile su nezadovoljne, u pojedinim njenim delovima, obe strane i obe su se na nju žalile.

Jedini deo u kome je presuda opstala, jeste onaj u kome je sud našao da je nadležan da po tužbi odlučuje, a iz razloga što je SBB čak i to sporio.

RTS nikada od suda nije tražio da zabrani korisnicima SBB-a da gledaju program Javnog servisa.

Korisnici SBB-a nisu uopšte stranka u tom postupku, a da bi sud mogao bilo šta da im zabranjuje.

Naprotiv, RTS je tražio, a traži to i dalje, da sud SBB-u zabrani da povređuje prava koja RTS ima na osnovu Zakona o autorskim i srodnim pravima, konkretno pravo proizvođača emisije iz članova 133 do 136. tog Zakona.

Ono što SBB uporno odbija, a zbog koje činjenice je u maju 2018. godine i podneta ova tužba, jeste da i ta kompanija poštuje prava RTS-a i zaključi ugovore kojima će distribuciju naših sadržaja legalizovati, kao što su to uradili i drugi distributeri, te da naknadi štetu koju je RTS-u zbog prethodnog kršenja prava naneo.

RTS veruje da će Privredni sud u Beogradu u ponovljenom postupku našu tužbu usvojiti, a razlog takvom uverenju jeste činjenica da je u postupku koji smo, u uporedivoj situaciji vodili protiv Pinka, a povodom njihovog kršenja prava RTS-a posredstvom platforme „KlikPink“, odluku u korist RTS-a, još u oktobru 2018. godine, potvrdio i Vrhovni kasacioni sud, kao najviša sudska instanca u zemlji.

Ništa više i drugačije od onoga što smo tada tražili od Pinka, i za šta su sudovi potvrdili da imamo pravo, ni sada ne tražimo od SBB-a.

Ostavite komentar

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

*

Na našem sajtu biće objavljeni svi pristigli komentari, osim komentara koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede ili nisu u vezi sa temom članka koji se komentariše. Govor mržnje definisan je Zakonom o javnom informisanju, koji u članu 38. kaže: „Zabranjeno je objavljivanje ideja, informacija i mišljenja kojima se podstiče diskriminacija, mržnja ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja nekoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihove seksualne opredeljenosti, bez obzira na to da li je objavljivanjem učinjeno krivično delo“. Pre nego što budu objavljeni, komentari moraju biti odobreni od strane naših moderatora, pa vas molimo za malo strpljenja.

Send this to a friend