01. sep 2014.

39 novinara proglašeno nestalim širom svijeta

james-foley-kidnapped-ap-670Otmice, nasilje, ubistva predstavljaju surovu stvarnost za novinare koji izvještavaju iz konfliktnih područja. Ubistvo američkog novinara Jamesa Foleya, koje se desilo prije desetak dana u Siriji, a koje je počinio pripadnik Islamske Države (ISIS), podsjetnik je na stalne prijetnje sa kojima se novinari suočavaju.

Zadnje dvije godine, Sirija predstavlja najopasniju zemlju za novinare. Prema podacima međunarodnih organizacija za zaštitu novinara, najmanje 67 novinara ubijeno je dok su izvještavali o konfliktu koji se dešava unutar ove zemlje, uključujući i one koji su ubijeni na granici sa Libanom i Turskom.

Iz Komiteta za zaštitu novinara (CPJ) ističu kako je više od 80 novinara kidnapovano u Siriji od početka konflikta 2011. godine.

sirijamapa

39 novinara je proglašeno nestalim širom svijeta, iako iz CPJ navode da je taj broj vjerovatno veći, obzirom da je u zemljama u kojima vlada konfliktno stanje veoma teško precizirati tačan broj. Trenutno, CPJ procjenjuje da je 20 novinara, lokalnih i internacionalnih, proglašeno nestalim u Siriji. Za većinu njih se vjeruje da su oteti od strane Islamske države. Iako se za neke od novinara sumnja da su ubijeni, njihova tijela nisu pronađena i zbog toga nisu označeni kao „ubijeni“, ističu u Komitetu za zaštitu novinara. Ukoliko novinar nestane nakon što ga vlada zadrži u pritvoru, CPJ smatra da je taj novinar onda „pritvoren“.

Komitet za zaštitu novinara bilježi slučajeve nestalih novinara od 1982. godine. U ranijem periodu zemlje u kojima se dešavalo najviše otmica bile su Šri Lanka, Irak i Ruanda, a neki od slučajeva još uvijek nisu riješeni. Meksiko bilježi najviše neriješenih slučajeva otmica, čak 13, dok je sudbina najmanje osam novinara još uvijek nepoznata u Rusiji.

International Bussines Times napravio je listu sa imenima i fotografijama svih neriješenih slučajeva otmica. Najstariji neriješeni slučaj otmice desio se prije 31 godinu kada je iranski fotograf Kazem Akhavan nestao blizu Bejruta, tokom praćenja izraelske invazije na Liban 1982. Posljednji poznati slučaj otmice novinara desio se na Maldivima, gdje je Ahmed Rilwan Abdulla, reporter za Minivan News, otet ispred svog stana 8.8.2014.

Ostavljanje komentara je privremeno obustavljeno iz tehničkih razloga. Hvala na razumevanju.

Send this to a friend