02. okt 2016.

Ajplejer popularniji od televizije

bbcSalim Mukadam, generalni direktor BBC Worldwide servisa za Centralnu i Istočnu Evropu, u Beogradu je ekskluzivno predstavio serijal „Planeta zemlja II“. Ova medijska kuća dobila je stabilno finansiranje za narednu dekadu i time garantovanu nezavisnost, a time i poverenje javnosti

Kada je 15. septembra postignut dogovor između britanske vlade i BBC-ija, Toni Hal, generalni direktor je odahnuo. Odmah je izjavio da je „ovom teško osvojenom poveljom, otvorena nova istorijska stranica kojom je obezbeđen snažan i kreativan BBC u koji javnost veruje“. Nova Kraljevska povelja će u narednih 11 godina garantovati stabilnu pretplatu javnog servisa i ponovo ga osnažiti kao „veliku britansku instituciju“.

I na licu Salima Mukadama, generalnog direktora komercijalnog servisa BBC Worlwide za Centralnu i Istočnu Evropu (CEE), pojavio se osmeh olakšanja kada je stigla vest iz Ujedinjenog Kraljevstva. On je tog dana boravio u Beogradu, gde je predstavio nove serijale čije emitovanje kreće u narednom periodu. Ekskluzivno je najavio novu seriju „Planeta zemlja II“, koja će premijerno biti prikazana u Britaniji do kraja godine. BBC Worlwide je kreator najčuvenijih brendova ove kuće koji su joj obezbedili nesporan ugled širom sveta. Samo u prošloj godini ovaj servis prodao je serijale u vrednosti od 1,029.4 miliona funti i ostvario profit u iznosu od 133.8 miliona.

Svakih deset godina uoči obnavljanja Kraljevske povelje kojom je BBC osnovan 1927. godine kao medijski servis građana, Vlada UK pokušava da proširi uticaj na upravljanje i finansijsku kontrolu nad medijskom korporacijom. (Godišnji budžet BBC-ja je oko četiri milijarde funti, a različite programe kreira oko 40.000 zaposlenih u celom sistemu širom sveta.)

Tako je bilo i u maju ove godine kada su počeli pregovori o ustrojstvu BBC za narednu dekadu. Postignut je sporazum, prema kojem će u budućem Upravnom odboru BBC, umesto dosadašnjeg Trasta, sedeti četrnaestoro članova, koji će na uravnotežen način predstavljati vlast i medijsku kuću, kao i sve regione (Britaniju, Severnu Irsku, Vels i Škotsku).

Do sada su plate zaposlenih, novinara i urednika bile javne, ali je novina što će i astronomski prihodi, u milionima funti na godišnjem nivou, zvezda BBC-ja, koje oni nazivaju talenti, kao što je na primer Grem Norton, takođe morati da budu obelodanjeni. Konkurencija će biti u prilici da im ponudi više za transfer, ali Toni Hal veruje da će kvalitet sadržaja programa zadržati medijsku publiku BBC-ja. Međutim, BBC je već dok je trajala rasprava o novoj Povelji izgubio prava na najgledaniji rijaliti o pravljenju kolača „The Great British bake off“. Dobri poznavaoci kažu da ipak ima načina da prihodi na zvazdanom nebu budu prikriveni, na taj način što bi isplate išle preko pravnih lica, odosno kompanija čiji su vlasnici najpopularnije ličnosti.


Nastavak teksta možete pročitati u 34. broju štampanog izdanja časopisa „Nova Ekonomija“

Ostavljanje komentara je privremeno obustavljeno iz tehničkih razloga. Hvala na razumevanju.

Send this to a friend