29. jan 2016.

Ako zatvorimo RT i Sputnjik, zašto ne i Bi-Bi-Si?

sputnikKad bivši direktor „Fridom hausa“ poziva da se zatvore ruski mediji koje finansira Vlada Rusije, znači li to da treba zatvoriti i Bi-Bi-Si jer ga finansira britanska Vlada? Otkako je u Srbiji otvoren Sputnjik, Americi to smeta, s obzirom na to da se plaši da će Rusija time da poljulja medijski monopol Zapada

Dejvid Kramer, bivši direktor američke „Fridom haus“, koja slovi za organizaciju koja se bavi zaštitom ljudskih prava i demokratije, predložio je da se zatvore ruski mediji televizija RT i agencija Sputnjik.

Kramer u intervjuu litvanskom listu „Veidas“ predlaže da se prate tokovi novčanih sredstava ruskih medija, koji se inače finansiraju iz državnog budžeta, ili da se prosto zatvore — „ne zbog onoga što objavljuju, nego zbog izvora iz kog uzimaju novac“.

Ruski politikolog Andrej Suzdaljcev, docent sa Više škole ekonomije, pita šta bi u tom smislu bilo sa zapadnim medijima, s obzirom na to da se, na primer, Rusima ne sviđa ono što Bi-Bi-Si govori na račun ruskog predsednika?

„Sada Bi-Bi-Si govori naširoko o tome kako je navodno predsednik Putin dao odobrenje da se likvidira prebegli obaveštajac Aleksandar Litvinjenko. Podsetiću ovde da Bi-Bi-Si finansira britanska Vlada. Da li bi onda trebalo da mi tražimo da se zatvori Bi-Bi-Si? Praktično u svakoj državi, pa i u SAD, postoje mediji koje do neke mere kontroliše vlast, odnosno koji se finansiraju iz budžeta, to jest novcem poreskih obveznika“, navodi Suzdaljcev.

Sa druge strane, Endrju Koribko, američki ekspert za međunarodne odnose, Bliski istok i Istočnu Evropu, smatra da ova agresivna reakcija bivšeg predstavnika ove američke organizacije ne iznenađuje, jer su u poslednje vreme ruski mediji raskrinkali i pokazali svetu mnogo toga što Sjedinjene Države čine.

Botovanje se pojavilo od kako su se pojavili i kompjuterski virusi. Prvobitno se botovanje koristilo za rešavanje teških matematičkih operacija, a koristile su ga i vlade stranih država.

„Otkako je u Srbiji otvoren Sputnjik, Americi to smeta, s obzirom na to da se plaši da će Rusija time da poljulja medijski monopol koji su zapadna sredstva informisanja dosad imala na ovom području. SAD žele da kontrolišu Balkan i odatle takva panična reakcija na Sputnjik. Ali, to se ne dešava samo u Srbiji — a ovo sam pomenuo samo kao primer, već zapravo svuda gde su otvoreni ruski medijski habovi, to su mesta ili regioni gde je do tada Amerika imala svoju medijsku dominaciju“, primećuje Koribko.

On ističe da sada, kada je Rusija sve aktivnija u svojoj nameri da svetu prikaže informacije iz sopstvene perspektive, braneći svoje pozicije u međunarodnim odnosima (posebno treba naglasiti i sve one laži koje Zapad plasira u vezi sa situacijom u Siriji), SAD ne znaju šta da rade i „ponašaju se kao razmeženo dete“.

Ostavljanje komentara je privremeno obustavljeno iz tehničkih razloga. Hvala na razumevanju.

Send this to a friend