29. jan 2016.

Prihodi Facebooka skočili više od 50 posto, dobit udvostručena

facebook_logoFacebook je u posljednjem kvartalu 2015. ostvario prihode od 5,84 milijarde dolara, 52 posto više nego godinu dana prije, dok je dobit i više nego udvostručena, zahvaljujući snažnom rastu oglašavanja

Prema u srijedu objavljenom poslovnom izvješću, čista dobit Facebooka dosegnula je u proteklom kvartalu 1,56 milijardi dolara, dok je u istom tromjesečju prethodne godine iznosila 701 milijun.

Pritom su prihodi od oglašavanja, koji čine najveći dio prihoda Facebooka, porasli za 56,8 posto, na 5,64 milijarde dolara.

Najviše su porasli prihodi od oglašavanja na mobilnim uređajima, pa sada čine oko 80 posto ukupnih prihoda od oglašavanja, dok su u prethodnom kvartalu iznosili 78, a godinu dana prije 69 posto.

„To je znatno veći rast oglašavanja nego što smo očekivali. To pokazuje važnost onoga što nude oglašivačima. Tvrtka je puno ulagala, a rezultati pokazuju da joj se to isplatilo“, kaže Ken Sena, analitičar u tvrtki Evercore ISI.

Najveća globalna društvena mreža imala je na kraju četvrtog lanjskog tromjesečja 1,59 milijardi aktivnih mjesečnih korisnika širom svijeta, 14 posto više nego godinu dana prije.

Pritom njih 1,44 milijardi pristupa usluzi putem pametnih telefona ili drugih mobilnih uređaja, što je 21 posto više nego godinu dana prije.

U cijeloj prošloj godini prihodi Facebooka porasli su 44 posto, na 17,9 milijardi dolara, dok je čista dobit porasla s otprilike 800 milijuna na 3,7 milijardi dolara.

Zahvaljujući boljim nego što se očekivalo poslovnim rezultatima, cijena dionice Facebooka porasla je u srijedu više od 10 posto, na 106 dolara, nakon što je u proteklih godinu dana skočila 25 posto.

Prošla je godina „bila sjajna za Facebook. Naša zajednica nastavlja rasti, a naše poslovanje napredovati“, poručio je u izvješću Mark Zukerberg, osnivač i izvršni direktor Facebooka.

Ostavljanje komentara je privremeno obustavljeno iz tehničkih razloga. Hvala na razumevanju.

Send this to a friend