24. feb 2015.

Akreditacije za novinare bez ograničenog važenja

Skupština Srbije odlučila je da ove godine za novinare izda akreditacije bez ograničenog važenja, a u narednim godinama će, u skladu s merama štednje, izbeći štampanje velikog broja akreditacija, navodi se u odgovoru parlamenta agenciji Beta

Parlament je početkom februara saopštio da će ove godine svaka medijska kuća moći da podnese zahtev za godišnju akreditaciju samo za pet osoba zbog smanjenog budžeta za štampanje godišnjih akreditacija, ali je u međuvremenu odustao od toga.

U informativnoj službi Skupštine agenciji Beta tada je objašnjeno da je odavno odlukom Administrativnog odbra definisan broj novinara, snimatelja i reportera koji mogu imati godišnje akreditacije. Na pitanje kolika će biti ušteda, rečeno je da za taj odgovor Beta treba da uputi „zahtev za pristup informacijama od javnog značaja“.

U odgovoru na zahtev, koji je stigao u roku od 15 dana, navedeno je da je za štampanje godišnjih akreditacija za predstavnike medija lane utrošeno 163.600 dinara, kao i da će ove godine biti izdvojena približno ista suma.

„Planirano je da se u tekućoj godini, u skladu sa merama štednje, ostvari ušteda i na tom planu. Stoga je odlučeno da se ove godine štampaju akreditacije bez ograničenog važenja, odnosno da važe dok novinar ne promeni medijsku kuću“, navela je Skupština.

Parlament je dodao da će se time „u ovoj godini utrošiti približno ista svota novca kao i prethodne godine, ali će se u narednom godinama izbeći štampanje velikog broja akreditacija“.

Skupština je dodala da je akreditacija predstavnika medija regulisana Odlukom Administrativnog odbora o unutrašnjem redu u zgradi Narodne skupštine i Uputstvom za sprovođenje te odluke.

Odluka i Uputstvo doneti su 24. juna 1994. godine, u vreme kada je predsednik Administrativnog odbora bio Žarko Jokanović.

U tim dokumentima, međutim, nema broja novinara, fotoreportera i snimatelja koji mogu dobiti godišnju akreditaciju, već se samo navodi da se „novinarima, fotoreporterima i snimateljima stalno akreditovanim u Skupštini izdaju posebne propusnice, za godinu za koju su akreditovani“.

Ostavljanje komentara je privremeno obustavljeno iz tehničkih razloga. Hvala na razumevanju.

Send this to a friend