12. maj 2015.

Antića konačno ispituju povodom ubistva Pantića

panticProširuje se istraga u vezi sa ubistvom dopisnika „Novosti“ u Jagodini 2001. godine. Nemački i srpski istražitelji privode kraju dogovor oko mesta i vremena saslušanja jednog od označenih za učešće u ovom zločinu

Ispitivanje Dragana Antića u Minhenu, koga su neki od svedoka označili kao direktnog učesnika u ubistvu novinara Milana Pantića, biće zakazano i obavljeno uskoro. Kako saznaju „Novosti“, dogovor nemačkih državnih organa i radne grupe MUP Srbije, koja istražuje ovaj zločin, oko detalja saslušanja, pri kraju je.

Antić je, inače, pre nekoliko dana u izjavi za „Novosti“ predložio da bude ispitan video-linkom, ali je odbio direktan kontakt sa srpskim istražiteljima. Međutim, nadležno tužilaštvo koje rasvetljava monstruozni napad na dopisnika „Večernjih novosti“ iz Jagodine, na to nije pristalo.

– U ovom slučaju postoje opravdani argumenti da se saslušanje od strane istražnih organa, radne grupe MUP za slučaj ubistva Milana Pantića obavi na klasičan način, u direktnom kontaktu i uz odobrenje nadležnog tužioca – kaže za „Novosti“ Veran Matić, predsednik vladine Komisije za ispitivanje smrti novinara. – Insistiraćemo zato da nemačko pravosuđe i policija odobre saslušanje po standardima koji će omogućiti profesionalni i zakonski rad istražnih organa i poštovanje pravila međunarodne pravne pomoći i saradnje.

Nekoliko svedoka, koji su do sada saslušani i ispitani, ukazali su na Antića (nekada se prezivao Tešić) kao jednog od ključnih aktera ubistva novinara 11. juna 2001. u Jagodini. Naša država već skoro godinu dana pokušava da i njega sasluša, alo doskora nije bilo odgovora.
Prema rečima Matića, „sve ostalo bi moglo da se tumači kao podrivanje istrage i pravnih radnji“:

– Radna grupa svakog dana dolazi do novih podataka, koji se proveravaju u tom kontekstu i, što nije do sada bila praksa, proverene stvari se stavljaju ad akta i radi se dalja eliminacija kako bi se suzio krug osumnjičenih i dokaza.

Nekoliko svedoka, koji su do sada saslušani i ispitani, ukazali su na Antića (nekada se prezivao Tešić) kao jednog od ključnih aktera ubistva novinara 11. juna 2001. u Jagodini. Naša država već skoro godinu dana pokušava da i njega sasluša, alo doskora nije bilo odgovora.

Antić, međutim, smatra da mu pojedinci ugrožavaju život, ali i da mu pripisuju različita krivična dela, pa i ubistvo Pantića, kako „bi istragu usmerili u pogrešnom pravcu“. On je bivši specijalac, bio je član jedinice „Tigrovi“, kao i Desetog diverzantskog odreda i specijalnog odreda policije Republike Srpske.

– Profesionalno sam se usavršavao za borbu protiv terorizma i za očuvanje državnih interesa – poručuje Antić u izjavi za „Novosti“. – Bio sam uvek među najboljima na poligonu i borac za pravdu. Nikada nisam dozvolio da mnome bilo ko manipuliše i da me uvuče u prljave aktivnosti. To je i bio moj najveći problem, jer u ovakvom okruženju po principu – ako nisi sa nama, odnosno „prljav“, onda si protiv nas. Tako sam stekao mnogo neprijatelja, koji me sada optužuju.

Antić navodi i da je „izrežirana“ cela priča kako se on, navodno, družio sa nekim „čelnikom pivare“ u Novom Sadu. Kaže da za njega nikada nije ni čuo,a kamoli da su se družili.

Ipak, broj mobilnog telefona, koji je u to vreme, 2001. godine, koristio Dragan Antić, pregledom baznih stanica, otkriven je u neposrednoj blizini mesta zločina, kao i u kritično vreme. To je jedan od najjačih tragova, pored iskaza svedoka, koji povezuju Antića sa ovim krvavim događajem. On, međutim, tvrdi da u to vreme nije koristio tu karticu.

– Što se tiče mobilnih kartica, njih sam više puta menjao i davao ih namerno nekom ko će da ih dalje koristi – navodi Antić. – Prodavao sam ih uz mobilni telefon. To je bio jedan od mojih trikova za preživljavanje i borbu protiv samog đavola, jer sam time dobijao na vremenu i usmeravao ih u pogrešnom pravcu znajući da me neprestano prate. Služba sigurno zna da to nisam ja, jer su me i fizički pratili.

Antić navodi i da je „izrežirana“ cela priča kako se on, navodno, družio sa nekim „čelnikom pivare“ u Novom Sadu. Kaže da za njega nikada nije ni čuo,a kamoli da su se družili.

– Samo sam dva puta u životu bio u Novom Sadu – kaže Antić. – Imam i svedoke gde i kada se to dogodilo. Spreman sam da sve to ponovim i na poligrafu. Sve ovo što pričam je istina i spreman sam da je ponovim pred bilo kim. Do sada nisam hteo da se sastanem sa Komisijom i istražnim organima, jer im ne verujem. Želim da se u to uključi neko neutralan i da moje ispitivanje bude obavljeno uz veću kontrolu.

Sindikalci na poligrafu

Nekolicina bivših sindikalnih vođa Jagodinske pivare proteklih nedelja je detaljno ispitivana o okolnostima ubistva dopisnika „Novosti“ Milana Pantića. Mnogi od njih su i poligrafski testirani. Istražni organi veruju da pojedine sindikalne vođe imaju saznanja ne samo o zločinu, već i počiniocima monstruoznog ubistva.
 

Ostavljanje komentara je privremeno obustavljeno iz tehničkih razloga. Hvala na razumevanju.

Send this to a friend