28. maj 2015.

Apel SINOS-a poslanicima Skupštine Srbije

sinosSindikat novinara Srbije (SINOS) apeluje na poslanike da glasaju za odlaganje privatizacije lokalnih medija i tako spreče njihovo gašenje, što će se, sve je izvesnije, desiti 1. jula

SINOS podseća da su, zbog velikog pritiska medijskih udruženja da se privatizacija što pre završi, rokovi za izlazak države iz medija pola godine kraći u odnosu na druge firme. U startu nerealno postavljeni rokovi, neažurnost nadležnih institucija i nejasnoće u primeni socijalnih programa doveli su do potpune konfuzije. Dodatnu pometnju unela je uredba Vlade Srbije o dodeli besplatnih akcija zaposlenima, budući da gotovo niko neće moći da ih dobije jer je većina građana uzela tzv. „Dinkićeve akcije“. Veliko je pitanje da li će oni koji imaju pravo na akcije biti spremni da prihvate odgovornost i dugove za firme koje im se nude.

Stiče se utisak da je sve urađeno smišljeno kako bi krajnji cilj bio gašenje medija. SINOS ukazuje da u zemljama Evropske unije postoje regionalni i lokalni mediji, da u Sloveniji i Hrvatskoj svaka opština ima medij. U Crnoj Gori je u toku donošenje medijskih zakona i niko od njih ne traži da se država povuče iz medija. U zemljama okruženja mediji su u apsolutnom vlasništvu privatnika samo u Makedoniji, gde ima slučajeva da poslodavci čak i tuku novinare.

Podsećamo da je 2007. godine Komitet ministara Saveta Evrope usvojio preporuke zemljama članicama, među kojima je i Srbija, da treba da postoji pluralizam vlasništva u medijima na svim nivoima, odnosno da postoje komercijalni emiteri ali i javni servisi na nacionalnom, regionalnom i lokalnom nivou. Predstavnici Evropske unije u Srbiji više puta su javno istakli da nikada nisu tražili privatizaciju svih medija, već isključivo transparentnost vlasništva i finansiranja.

Ustav Srbije predviđa mogućnost da lokalna samouprava bude osnivač medija, zbog čega su se SINOS i Profesionalno udruženje novinara Srbije (PROUNS) obratili Ustavnom sudu septembra prošle godine sa inicijativom da se utvrdi ustavnost seta medijskih zakona. Opstanak lokalnih medija smeta jedino finansijsko-političkom lobiju i medijskoj koaliciji. SINOS zato poziva poslanike da donose odluke koje su od značaja za javnosti, a ne prema potrebama ove interesno povezane grupacije.

Autorka je Predsednica SINOS

Ostavljanje komentara je privremeno obustavljeno iz tehničkih razloga. Hvala na razumevanju.

Send this to a friend