05. avg 2014.

Nastavlja se bahaćenje Željka Bogojevića, predsednika SO Srbobran

bogojevic

Željko Bogojević

Pokušaj diskreditacije Radio Srbobrana od strane lokalnih moćnika nije ništa neobično za ovu medijsku kuću, pogotovu kada dolazi od likova poput Bogojevića. Na njegovu nesreću u našim informativnim programima objavljujemo sve informacije od značaja za lokalnu javnost, a velika slušanost i podrška slušalaca je nešto što Bogojeviću smeta. Pogotovu što nakon dve godine vlasti treba pokazati šta je urađeno, i tu nastaje problem, jer se nema šta pokazati.

U svom saopštenju za javnost Željko Bogojević kaže da je privatizacija Radio Srbobrana neuspešna i ponovo pokazao svoju ostrašćenost i političku zatupljenost. Podršku medijskim zakonima daje osoba koja je u protekle dve godine prekršila sve norme i zakone koji uređuju medijsku oblast. Predsednik je Skupštine, koja u protekle dve godine, za informisanje javnosti preko jedinog emitera programa u opštini Srbobran, nije izdvojila ni jedan dinar, koja nije dve godine platila ni jedan direktan prenos sednica lokalnog parlamenta….

Podsećamo, da Radio Srbobran emituje program na srpskom i mađarskom jeziku i kao manjinski medij mora imati posebnu pažnju lokalne samouprave. Nebriga lokalnih moćnika o mediju koji svoj program emituje već 46 godina je posebna tema.

Bahat odnos prema informisanju ogleda se i u raspisanom konkursu za projektno finansiranje lokalnih medija gde je opština za ovu namenu obezbedila 0,1% opštinskog budžeta, iako za ovu namenu, pokazuju sva istraživanja, potrebno je izdvojiti oko 2% budžeta. Radio nije hteo da učestvuje u farsi, koji su oni nazvali konkursom, iz razloga što je imenovana komisija koja sa informisanjem nema nikakvih dodirnih tačaka. Od tri člana komisije, koja treba da opredeljuje sredstva, dva su predsednici opštinskih odbora političkih partija, a treći je visoki funkcioner, takođe, još jedne vladajuće političke partije. Prema svim pozitivnim propisima i strategijama razvoja medija, radi odlučivanja o izboru projekata na javnim konkursima, davaoci pomoći formiraće nezavisne komisije, čiji će rad biti transparentan. Te komisije će biti sastavljene od kompetentnih predstavnika javnosti, profesionalnih udruženja i nevladinog sektora- kažu propisi.

Srbobran je i tu pokazao da ne razume suštinu slobode medija.

Želju, Željka Bogojevića, da se Radio Srbobran ugasi i građani ostave bez jedinog lokalnog javnog servisa, na njegovu nesreću nećemo ispuniti. Radio Srbobran posluje u otežanim uslovima u maloj i ekonomski devastiranoj sredini i umesto da lokalni moćnici rešavaju alarmantnu nezaposlenost i poboljšaju uslove poslovanja, bave se jedinom institucijom koju nisu uspeli da unište, Radio Srbobranom.

Ostavljanje komentara je privremeno obustavljeno iz tehničkih razloga. Hvala na razumevanju.

Send this to a friend