05. avg 2014.

NUNS osudio poruku mržnje novinara Dragana Vučićevića

djvNezavisno udruženje novinara Srbije najoštrije osuđuje govor mržnje Dragana Vučićevića, glavnog i odgovornog urednika dnevnog lista Informer, koji je sa svog twiter naloga poslao poruku da „Srbin koji, posle svega, letuje u Hrvatskoj, kupuje u ‘Idei’ i pije ’janu’, zaslužuje da opet bude zaklan“.
NUNS ocenjuje da je potpisnik ove jezive poruke prekršio ustavne i zakonske norme, i da je, nezavisno od toga da li će i kako reagovati nadležno Tužilaštvo, zaslužio javnu kritiku i prezir.

Zakonodavstvom Srbije strogo je zabranjen govor mržnje. Vučićevićevo skandalozno istupanje ima posebnu težinu upravo zato što je on novinar i odgovorno lice u mediju kojem bi morala da bude poznata velika medijska odgovornost kada je reč o propagiranju diskriminacije i netolerancije. Zbog svoje specifične pozicije i značaja za demokratsko društvo, mediji moraju praviti jasnu i nedvosmislenu razliku između slobode govora i govora mržnje.

djvtwUstavom Srbije zabranjeno je i kažnjivo svako izazivanje i podsticanje rasne, nacionalne, verske ili druge neravnopravnosti, mržnje i netrpeljivosti.

Krivičnim zakonikom Srbije, za izazivanje ili raspirivanje nacionalne ili verske mržnje, ili netrpeljivosti među narodima ili etničkim zajednicama zaprećena je kazna od šest meseci do pet godina zatvora.

Zakon o zabrani diskriminacije zabranjuje “izražavanje ideja, informacija i mišljenja kojima se podstiče diskriminacija, mržnja ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog ličnog svojstva, u javnim glasilima i drugim publikacijama, na skupovima i mestima dostupnim javnosti…”.

 

Ostavljanje komentara je privremeno obustavljeno iz tehničkih razloga. Hvala na razumevanju.

Send this to a friend