06. nov 2015.

Bez posla u Srbiji ostalo oko 1.000 novinara

U Srbiji je tokom privatizacije medija bez posla ostalo 1.050 novinara i medijskih radnika, rekao je generalni sekretar Udruženja novinara Srbije Nino Brajović

„U privatizaciji medija otpremnine je uzelo, dakle bez posla je ostalo, 1.050 novinara i medijskih radnika. Pritom, računamo i kolege iz Tanjuga. To je skoro polovina ukupnog broja zaposlenih u 73 medija koji su u procesu privatizacije“, rekao je Brajović za agenciju Beta.

On je precizirao da je u medijima obuhvaćenim privatizacijom bilo zaposleno između 2.200 i 2.300 ljudi, a da se procenjuje da je u medijskom sektoru u Srbiji zaposleno oko 10.000 ljudi.

„Za ostale medije ne postoji nikakav pouzdan podatak, ali se smatra da u celoj medijskoj industriji, uključujući javne servise, nema više od 10.000 zaposlenih“, rekao je Brajović i dodao da se ti podaci odnose na sve nacionalne medije od kojih neki imaju i štamparije.

Upitan da li na medijskoj sceni Srbije ima mesta i sredstava za otvaranje novih medija, on je rekao da je to stvar „pozicioniranja u odnosu na tržišne potrebe“.

„Ukoliko pronađete ciljnu grupu koja je zainteresovana za vaš proizvod i ako uspete da troškove prilagodite tim mogućnostima, onda imate šanse da uspete“, rekao je Brajović.

Prema njegovim rečima, u Srbiji je „medijski kolač iz godine u godinu sve manji“, ali da to ne znači da „vešt menadžment ne može da dođe do tržišta i svoje ciljne grupe“.

Rok za privatizaciju medija koji su bili u vlasništvu države i lokalnih samouprava istekao je 31. oktobra.

Ostavljanje komentara je privremeno obustavljeno iz tehničkih razloga. Hvala na razumevanju.

Send this to a friend