04. jun 2015.

„Blic” objavljivao tekstove „Politike” kao svoje

PolitikaBlic-Logos„Blic” bio u obavezi da od „Politike” traži dozvolu za preuzimanje tekstova u integralnoj verziji. Kodeks novinara prekršen je posebno time što je „Blic” na sajtu ispod svakog od preuzetih tekstova stavio oznaku „copyright”

Komisija za žalbe Saveta za štampu saopštila je da je dnevni list „Blic” prekršio Kodeks novinara objavljivanjem više tekstova koje je čitaocima svog sajta predstavio kao dela na koja ta redakcija polaže autorska prava, a njihovi autori su zapravo novinari „Politike”. Reč je o tekstovima „Gde će se zaustaviti Vladimir Putin”, „Neutešne udovice čekaju istinu o padu helikoptera”,  „Azijske političke dinastije: od oca ćerki, unuku, snahi, praunuku”, koji po formi ne pripadaju dnevnim informacijama, već je reč o izrazito autorskim i analitičkim tekstovima.

– Zbog toga je „Blic” bio u obavezi da od „Politike” traži dozvolu za preuzimanje tekstova u integralnoj verziji.  Kodeks novinara prekršen je posebno time što je „Blic” ispod svakog od preuzetih tekstova stavio oznaku „copyright” i time ih označio kao dela na koja ta redakcija polaže autorska prava, iako su autori novinari „Politike” – navodi se u obrazloženju koje su dali članovi Komisije za žalbe.

„Politika” je podnela žalbu Savetu za štampu protiv dnevnika „Blic” jer ovo nije prvi put da se tekstovi naše redakcije neovlašćeno uzimaju i da se ne navode njihovi autori. Takvoj odluci naročito je doprinela i činjenica da je sajt pomenutog lista preuzeo tekst iz štampanog izdanja „Politike” pre nego što ga je objavila „Politika onlajn”. To je, kako su naši pravni zastupnici i naveli u žalbi, u potpunoj suprotnosti sa principima lojalne konkurencije na tržištu.

Komisija nije uspela da se usaglasi i donese odluku da li je „Blic” prekršio Kodeks objavljivanjem i teksta „Lončar: Na aerodromu nije bilo novinara”, to jest da li je za njegovo objavljivanje bilo potrebno tražiti dozvolu.

Dnevni list „Blic” je u obavezi da odluku komisije objavi u svom onlajn izdanju najkasnije sedam dana od dana dostavljanja odluke.

Ostavljanje komentara je privremeno obustavljeno iz tehničkih razloga. Hvala na razumevanju.

Send this to a friend