04. jun 2015.

UNS: Zašto na Aerodromu Nikola Tesla danas nema novina?

Udruženje novinara Srbije (UNS) protestuje zbog odbijanja kompanije Dufry d.o.o. da prodaje dnevnu i periodičnu štampu na beogradskom Aerodromu Nikola Tesla i traži od Aerodroma da svojim korisnicima omogući kupovinu štampe, što je praksa svugde u svetu

UNS-u su se danas javljale kolege koje su navele da na Aerodromu „Nikola Tesla“ od danas ne mogu da se kupe novine.

UNS ističe da je kompanija Dufry koncesionar na Aerodromu i da ima monopol na prodaju štampe. U ovoj Kompaniji UNS-u nisu želeli da obrazlože zašto je obustavljena prodaja novina.

UNS smatra da je Aerodrom, iako je danas u saopštenju za javnost izrazio žaljenje što putnici nisu bili u mogućnosti da kupuju dnevne i nedeljne novine, kao zakupodavac dužan da obezbedi da zakupac maloprodajnog prostora poštuje zakon. U protivnom, naročito ako zakupac ima monopol na prodaju, zakupodavac treba da raskine ugovor.

UNS smatra da se ovim postupkom krši zakonsko pravo građana na informisanje i krše odredbe Zakona o javnom informisanju i medijima koje omogućavaju slobodu distribucije.

UNS podseća da po Zakonu o javnom informisanju i medijima, lice koje se bavi distribucijom medija ne sme da odbije distribuciju medija primenjujući nejednake uslove distribucije u odnosu na različite učesnike na medijskom tržištu, kao ni na drugi način značajno ograničavati, narušavati ili sprečavati konkurenciju na relevantnom medijskom tržištu, na teritoriji Republike Srbije, shodno odredbama zakona kojim se reguliše zaštita konkurencije.

Takođe, Zakon propisuje da se sloboda javnog informisanja ne sme se povređivati zloupotrebom službenog položaja i javnih ovlašćenja, svojinskih i drugih prava, kao ni uticajem i kontrolom nad sredstvima za štampanje i distribuciju novina ili mrežama elektronskih komunikacija koje se koriste za distribuciju medijskih sadržaja.

Ostavljanje komentara je privremeno obustavljeno iz tehničkih razloga. Hvala na razumevanju.

Send this to a friend