04. jun 2015.

Otvoreno pismo SSO „Štamparija Borba“ predsedniku Vlade Republike Srbije

stamparija borbaSamostalna sindikalna organizacija GPK „Štamparija Borba“ snažno podržava zahteve Sindikata novinara „Novosti“, objavljene kao „Otvoreno pismo predsedniku Vlade Republike Srbije“

„Večernje novosti“ se od svog prvog broja štampaju u „Štampariji Borba“. Ljudske i radničke sudbine novinara i grafičara povezane su i isprepletane pod istim krovom više od šest decenija.

Apel da Vlada Srbije, koja upravlja našim firmama, pod hitno preduzme mere iz svoje nadležnosti, kako se „Novosti“ ne bi ugasile, odnosi se i na „Štampariju Borba“, koja je poslovno neraskidivo vezana za Kompaniju „Novosti“. Zahtevi su opravdani u punoj meri, ako se ima u vidu da su predstavnici Vlade Republike Srbije u našim nadzornim odborima, još 28. marta 2014. godine, usvojili mere za saniranje i stabilizaciju Kompanije „Novosti“ i „Štamparije Borba“. Nakon četrnaest meseci, možemo konstatovati da je sve ostalo „mrtvo slovo na papiru“, a obe kompanije su u mnogo lošijem stanju, toliko urušene, da su na ivici gašenja.

GPK „Štamparija Borba“ je u većinskom vlasništvu Republike Srbije (80%). Vlada Republike Srbije imenuje zastupnika državnog kapitala za Skupštinu akcionara i predlaže članove Nadzornog odbora, koji upravlja firmom.

Drugu godinu za redom, ne znamo da li će se održati redovna godišnja sednica Skupštine akcionara, jer ni prethodna nije održana, isključivo zbog nedolaska zastupnika državnog kapitala. Završni račun za 2013. godinu nije usvojen, a većina aktuelnih članova Nadzornog odbora podnela je ostavke. U takvim uslovima teško je normalno funkcionisati, boriti se za egzistenciju i prava radnika. Sve što mukotrpno stvorimo svojim radom, neko skrene na drugu stranu. Taj neko sigurno nisu naše kolege novinari „Novosti“. Da li je to uprava i rukovodstvo „Novosti“? Procenite sami.

U uslovima dugovanja Kompanije „Novosti“ prema „Štampariji Borba“ od šest miliona evra, rukovodstvo „Novosti“ iznelo je deo posla iz naše u drugu štampariju, a dug su ostavili nama. Po tom osnovu i po osnovu pada tiraža, za petnaest meseci „Štamparija Borba“ je pretrpela štetu od 200 miliona dinara. Namera daljeg iznošenja posla naslućuje se u odluci rukovodstva „Novosti“ o krajnje netransparentnoj prodaji „Sporta“, o čemu pišu i predstavnici Sindikata novinara „Novosti“. Mi smo izuzetno zainteresovani i za taj slučaj, jer „Sport“ štampamo mi, a dug prema „Štampariji Borba“ po tom osnovu iznosi preko 30 miliona dinara.

Scenario poznat: izneti posao, a ostaviti dug. Ovakvim urušavanjem „Štamparije Borba“, ruši se zapravo Kompanija „Novosti“ i njeno matično izdanje „Večernje novosti“.

Mi jedni bez drugih ne možemo. Gašenje jedne kompanije automatski znači i gašenje druge. Nismo vični pravljenju raznih „strategija“ i „teorija zavere“, kako se novine ruše preko štampara, ali smo dovoljno dugo pod ovim krovom da smo više puta bili svedoci takvih strategija. Rušenje je ovde, nažalost, redovno uspevalo.

Upravo zbog toga, dižemo svoj glas u zaštitu kolega u „Novostima“, jer time branimo i sebe.

Gospodine predsedniče, od Vas tražimo da hitno reagujete i preduzmete mere za spas „Štamparije Borba“, firme u većinskom državnom vlasništvu, stare preko 70 godina, koja baš ničim nije doprinela da se nađe na ivici propasti. Samim tim, presudno ćete uticati da i „Večernje novosti“ prevaziđu krizu, najveću od osnivanja. Očekujemo da odmah dobijemo ravnopravan tretman sa drugim grafičkim i novinskim kućama, da nam se omogući „tajm aut“ od godinu dana, dok se ne sprovedu aktivnosti za ozdravljenje i stabilizaciju u kompanijama „Borba“, „Štamparija Borba“ i „Novosti“.

S poštovanjem,

Predsednik SSO „Štamparija Borba“ Darko Dimitrijević

Preuzeto sa: Danas

Ostavljanje komentara je privremeno obustavljeno iz tehničkih razloga. Hvala na razumevanju.

Send this to a friend