05. dec 2014.

Blic se ogrešio o pretpostavku nevinosti

goran-jevtic-jpg_660x330Komitet pravnika za ljudska prava (Yukom) saopštio je da je danas primio odluku Komisije za žalbe Saveta za štampu kojom je utvrđeno da je dnevni list Blic, objavljivanjem tekstova o glumcu Goranu Jevtiću, prekršio pravilo pretpostavke nevinosti.

Dnevni list Blic dužan je da najkasnije u trećem narednom broju od dana dostavljanja odluke objavi odluku Komisije, navodi se u saopštenju.

Yukom podseća da je Blic 22. oktobra počeo svojevrsni medijski linč glumca Gorana Jevtića koji je podrazumevao kako objavljivanje tekstova, tako i posebnu redakcijsku opremu i naslove koji jasno kod većine čitalaca impliciraju da je Goran Jevtić kriv za teško krivično delo.

Savet za štampu je utvrdio da dnevni list Blic „nije samo preneo da je podneta privatna krivična prijava, već je senzacionalističkim izveštavanjem, načinom plasiranja i opremom tekstova, nedvosmisleno čitaocima sugerisao da je Goran Jevtić kriv“.

List je tri dana zaredom posvećivao veliki prostor, kako na naslovnim stranama, tako i novinama uopšte, ovoj priči, dok istovremeno prenosi samo jednu njegovu, kratku izjavu da ne razume šta ga tačno pitaju i da je reč o glupostima.

Efekat takvog načina obrade teme, po mišljenju članova Komisije za žalbe, jeste taj da kod čitalaca izaziva utisak da je Goran Jevtić nedvosmisleno kriv za silovanje maloletnika, iako je istraga još u toku, navodi Yukom.

Komitet ističe da je pogrešno i nedopustivo tumačenje medijskih sloboda i pravila o poštovanju pretpostavke nevinosti dnevnog lista Blic, koja bi ukoliko se tumači na način kako to smatra Blic, predstavljala otvoreni poziv za svakojake medijske satanizacije u kojoj svako može biti sledeća žrtva.

Ostavljanje komentara je privremeno obustavljeno iz tehničkih razloga. Hvala na razumevanju.

Send this to a friend