09. nov 2015.

Bogićević: Na nagovor Tadića dao sam Rodiću milion evra da odustane od kupovine „Politike”

miroslav-bogicevic-farmakom-mb-uhapsen-fonet-bozidar-petrovic-1423003675-613725Sukob medijskih gazda isterao na videlo kako se trgovalo „Politikom”. Vlasnik „Farmakoma” tvrdi da mu je vlasnik „Kurira” uzeo reket od milion evra i tražio još pet miliona

Vlasnik „Farmakoma” Miroslav Bogićević izjavio je da je vlasniku „Kurira” Aleksandru Rodiću i njegovom saradniku Dušanu Bjelopetroviću dao milion evra da bi ušao u posao sa VAC-om vezan za kupovinu „Politike”.

Televizija Pink je mnogo puta prikazala prilog u kojem vlasnik „Farmakoma” Miroslav Bogićević u telefonskom razgovoru s urednikom „Informera” Draganom Vučićevićem tvrdi da je vlasniku „Kurira” Aleksandru Rodiću i njegovom saradniku Dušanu Bjelopetroviću dao milion evra da bi ušao u posao s VAC-om u vezi s kupovinom „Politike”.

Bogićević objašnjava da to nije bila provizija, niti mito, već ucena.

Naveo je da ga je na to da preda novac Rodiću nagovorio bivši predsednik Srbije Boris Tadić i njegovi saradnici šef kabineta Miki Rakić i nekadašnji ministar pravde Dušan Petrović.

Na pitanje zašto odmah 2012. nije prijavio ovakvu iznudu, nego tek godinu kasnije (kada DS više nije bio na vlasti) odgovorio je da mu je Rodić pretio da će ga napadati i iznositi svašta o njemu u novinama.

Tako su na videlo izašli odgovori na pitanja o veoma problematičnoj privatizaciji i strukturi vlasništva lista „Politika” koja redakcija već mesecima postavlja državnim organima. Nažalost, te odgovore nismo dobili od istražnih organa, već u žestokom sukobu tabloida.

Do sukoba je došlo nakon što je „Adrija medija grupa”, čiji je glavni proizvod tabloid „Kurir”, saopštila da je preuzela prava i potraživanja od nemačke kompanije VAC prema „Politici NM”, „Politici AD”, „Štampariji Politika”, „Novostima” i „Dnevniku”. Aleksandar Rodić nije nikada pružio nikakav dokaz da je njegova kompanija preuzela prava i potraživanja, ali je, umesto dokaza, tabloid „Kurir” pokrenuo dugu i prljavu kampanju, što je uredništvo „Politike” opisalo kao pokušaj neprijateljskog preuzimanja.

„Izgledalo je samo kao sukob dve medijske kuće, ali shvatili smo da smo došli do ozbiljnog iskušenja za vladu premijera Vučića, ministra pravde, ali i za društvo. Može ovo ponovo da se pretvori u aferu koja se neće razrešiti, ali onda je to – stvarno rušenje Vučića”, rekao je analitičar Dušan Janjić u specijalnoj emisiji Pinka koja je nazvana „Rušenje Vučića”. Ta emisija počela je u 11 časova, pošto je „Kurir” na naslovnoj strani, velikim slovima, objavio naslov „Srbijo, izvini”, kojim se najavljuje tekst Aleksandra Rodića. U tekstu vlasnik „Kurira” tvrdi da trpi pritiske vlasti, da mediji u Srbiji nisu slobodni i poziva novinare da se oslobode straha.

„Informer” je juče podsetio da je Više tužilaštvo početkom 2009. pokrenulo istragu zbog sumnje da su Radisav i Aleksandar Rodić utajili skoro deset miliona evra na ime neplaćanja poreza, time oštetili budžet, ali i brojne državne i privatne firme i banke. Aleksandar Rodić je 19. februara 2010. u Višem sudu saslušan u svojstvu okrivljenog, doneto je rešenje o proširenju istrage, a čitav slučaj odmah potom završio u političkoj „fioci”. Radisav Rodić se nagodio da dobije samo dve godine robije, a imovina mu nije oduzeta. Kako se navodi u sudskim spisima, Rodići su za osam godina utajom poreza oštetili državni budžet za tačno 201.710.754 dinara, dok su banke, državna i javna preduzeća i ostale poverioce ojadili za još 314.991.256 dinara.

Porodica Rodić je ukupno, izvlačenjem novca i skrivanjem imovine, izbegla plaćanje dugova i poslovnih obaveza od milijardu i sto miliona dinara.

Kako je utvrđeno tokom višegodišnje istrage, Rodići su iz svojih i privatizovanih preduzeća na tekući račun Radisava Rodića, na osnovu simulovanih poslova i fiktivnih ugovora, izvukli više od 300 miliona dinara. Na taj način su firme ostavljali bez sredstava i imovine i onemogućavali naplatu potraživanja države i poverilaca.

Zbog svih ovih radnji, Više javno tužilaštvo je 22. januara 2009. zatražilo od Višeg suda u Beogradu dodatnu istragu protiv Aleksandra Rodića, koji je godinu dana kasnije, 19. februara 2010, saslušan kao optuženi. Nakon toga istražni sudija naredio je proširenje istrage. Međutim, proces protiv Aleksandra Rodića od tada nije mrdnuo s mrtve tačke. U Višem sudu proces se sve ove godine nalazi „u mirovanju”.

Advokat Borivoje Pajović je u istoj emisiji, komentarišući ono što je rekao Miroslav Bogićević, kazao da je to što je Aleksandar Rodić navodno tražio novac od vlasnika „Farmakoma” Miroslava Bogićevića zapravo teško krivično delo iznude.

Upitan kako je moguće da predmet „nestane”, Pajović je za TV Pink odgovorio da je to moguće samo po nalogu vrha vlasti. „Ne može da se dogodi da predmet nestane, osim ukoliko je državni vrh naredio da se predmet „stavi u fioku”. Prema njegovim rečima, neverovatno je da se od 2013, kada je ta iznuda prijavljena policiji, ništa ne dešava.

„Ne kažem da je poligraf čvrst dokaz, ali je on velika indicija da je reč o istinitom navođenju. I uprkos tome što je prijavljeno, ništa se ne dešava, i to je neverovatno. Zašto do sada ništa nije preduzeto? Da je mene kao advokata neko prijavio da sam od klijenta iznuđivao pare, istog dana bih bio priveden”, rekao je Pajović.

Šta je rekao Miroslav Bogićević (Transkript)

Dragan J. Vučićević: Gospodine Bogićeviću, pravimo priču i istražujemo šta se sve dešavalo u vašem odnosu s „Kurirom”? Možete li da nam otkrijete da li ste nekom nešto platili i koliko?

Miroslav Bogićević: Kako šta, dao sam im milion evra, Aleksandru Rodiću i Dušanu Bjelopetroviću, da izađu iz posla sa VAC-om oko kupovine „Politike”…

D. J. V.: Da li ste to uradili po nalogu ili nagovoru tadašnjeg vrha vlasti ?

M. B.: Tako je… Konkretno, mislim na Borisa Tadića, Mikija Rakića i Dušana Petrovića.

D. J. V.: Kakve konkretne veze s tim imaju Rodić i Bjelopetrović?

M. B.: Oni su tu kupovinu dogovarali za sebe ali pošto nisu imali para, a ni Boris Tadić nije hteo da oni kupe novine, nego je on tražio da ja kupim, oni su mi tražili milion evra za tu uslugu, da mi prepuste kupovinu.

D. J. V: Je li Tadić znao za to što su vam tražili?

M. B.: Da, znao je… Ja sam prijavio MUP-u ali nisu reagovali, i tada i sada!

D. J. V.: I vi ste te pare dali u kešu, taj reket, šta je drugo ako nije reket, kolika je ta količina para, gde ste im to dali…?

M. B.: Da, u kešu… U Šapcu sam im dao, u nekoliko navrata, u kovertima, nije to mnogo veliko.

D. J. V.: Kad je to bilo, kad ste dali?

M. B.: Bilo je to 2012. godine a prijavio sam 2013. preko Mikija Antonijevića, policajca, a on je preneo Rodoljubu Miloviću, Roćku, načelniku policije..

D. J. V.: A što niste prijavili odmah?

M. B.: Pa jesam, čim sam mogao… Ucenjivali su me da će da pišu svašta o meni. A ja sam već bio u problemu, 4.500 zaposlenih. To je bilo dato milion evra, a tražili su još pet miliona da dam, koliko je „Politika” dugovala VAC-u.

D. J. V.: Zašto sad pet miliona evra?

M. B.: Za trećinu se otkupljivao dug a oni je trebalo da dobiju 30 odsto od toga. A to je oko pet miliona. I na osnovu tog fiktivnog ugovora oni su stavili hipoteku na moju firmu „MB aviejšn”.

D. J. V.: Zašto ste pristajali na takve stvari?

M. B.: Pa kako… Kad sam ulazio u taj posao nisam znao čitav aranžman a posle je bilo gotovo. Nisam hteo da im dam tih pet miliona a oni su počeli da pišu svašta o meni i mojim firmama.

D. J. V.: Da li ste zbog toga bili na poligrafu?

M. B.: Da, i zbog toga.

D. J. V.: Da li ste prošli na poligrafu?

M. B: Naravno, ako nisam, trebalo bi da ga bace, poprave…

D. J. V.: Pa vi ste tako priznali delo, to je mito… ili?

M. B.: Nije mito nego ucena, reket…

D. J. V.: Zapanjujuće je da je to sve tako funkcionisalo, da je tako bilo?

M. B.: Da, tako je bilo…

D. J. V.: Da li imate dokaze za sve to? Jeste li spremni da o tome svedočite?

M. B.: Imam, a i svedoke imam, koji su prisustvovali svemu tome… Neću sad iznositi imena a na sudu hoću, uvek… Čekam da se takvi ljudi zločinci, kazne za sve prljave radnje…

Sukob Rodića i Mitrovića

Danas, pre Bogićevićevog nastupa, vlasnik lista „Kurir” Aleksandar Rodić je u tekstu u „Kuriru” tvrdio da trpi pritiske vlasti, da mediji u Srbiji nisu slobodni i pozvao novinare da se oslobode straha. Potom je direktor „Pinka” Željko Mitrović optužio Rodića da se ne bavi informisanjem, već reketiranjem.

Optužujući Aleksandra Rodića za reket i kriminal, Željko Mitrović naveo je da je vlasnik „Kurira” odlučio da postane političar. „Izvini, Srbijo, što te nisam na vreme upozorio o je kakvom lažovu i prevarantu reč”, iznosi Mitrović uz poziv, kako kaže, svim časnim ljudima i kolegama da se suprotstave „kriminalcima” iz novinarske branše koji, kako navodi, sami kažu da nikada nisu govorili istinu, a kojima je dobra samo ona država koja toleriše, hvali i podstiče njihov kriminal.

Rodić preko svojih novina tvrdi da svi napadi objavljeni ovih dana protiv njega imaju cilj da „zaćuti i prilagodi se sistemu”, te priznaje da je učestvovao u ulepšavanju stvarnosti, a potom i da je, kako kaže, svih ovih godina osećao da je pod pritiskom i ucenjivan da „izbaci svaku ozbiljniju kritiku na račun vlade i premijera”. Od policije je zatražio i obezbeđenje, za sebe i članove porodice – „jer mu se preti smrću”.

 Foto: Fonet 

1 komentar za: “Bogićević: Na nagovor Tadića dao sam Rodiću milion evra da odustane od kupovine „Politike”

  1. Nešto se ovde ne uklapa.Rodić hoće da kupi politiku ali nema pare,a Tadić koji ne želi da Rodić kupi politiku nagovara Bogićevića da da Rodiću pare a zašto? Ko je ovde lud a ko zbunjen?

    09. нов 2015. at 18:50

Ostavljanje komentara je privremeno obustavljeno iz tehničkih razloga. Hvala na razumevanju.

Send this to a friend