19. sep 2014.

Čašćavanje novinara etički nedopustivo

palmaNezavisno udruženje novinara Srbije izražava razočarenje povodom vesti da je “predsednik Skupštine grada Jagodine Dragan Marković Palma, posle otvaranja ‘Vivo’ šoping centra u Jagodini, častio cipelama sve novinare koji su pratili ovu svečanost”.

NUNS smatra da je ovakvo ponašanje novinara etički nedopustivo, i da ovakva “čast” svakako neće doprineti ionako ozbiljno poljuljanom ugledu novinarske profesije.

Profesionalni i etički standardi definisani Kodeksom teže podizanju ugleda novinarske profesije, propagiraju zalaganje za slobodu mišljenja, govora i izražavanja, kao i nezavisnost medija.

Kodeks novinara Srbije zabranjuje novinaru da “prima ili traži materijalnu ili neku drugu korist za prikupljanje, objavljivanje, odlaganje ili sprečavanje prikupljanja ili objavljivanja informacija“. Pored toga, „novinar je obavezan da prijavi redakciji nuđenje ili dobijanje poklona u vezi sa obavljanjem novinarskog posla“. Prihvatanje poklona dozvoljeno je samo u slučajevima kada je reč o propagandnom materijalu (olovka, notes, kačket..) neznatne materijalne vrednosti.

Prema izveštaju agencije Tanjug, novinari koji su izveštavali sa svečanog otvaranja šoping centra u Jagodini prihvatili su ponudu Dragana Markovića Palme da po želji izaberu cipele ili patike u vrednosti do 4.000 dinara.

Ostavljanje komentara je privremeno obustavljeno iz tehničkih razloga. Hvala na razumevanju.

Send this to a friend