20. sep 2014.

NUNS pozdravlja presudu Osnovnog suda u Valjevu

valjevoNezavisno udruženje novinara Srbije (NUNS) izražava zadovoljstvo nepravosnažnom presudom Osnovnog suda u Valjevu kojom je sa 120.000 dinara kažnjen Dragoljub Krstić, opštinski funkcioner, zbog vredjanja novinarke Darije Ranković.

Iako verujemo da tužbe ne treba da budu način koji će se novinari izboriti za poštovanje sopstvenog ličnog i profesionalnog dostojanstva, NUNS smatra da je ovom presudom, ne samo sankcionisano neprihvatljivo ponašanje predstavnika vlasti, već i da je upućena javna poruka svima koji se na sličan način ophode prema predstavnicima novinarske profesije.

Predstavnici javne vlasti, ali ne samo oni, dužni su da se u ophodjenju prema novinarima pridržavaju elementarnih civilizacijskih normi. Medjutim, pojedinci, poput Krstića, ne prezaju od primitivnih uvreda kojima se narušava ugled novinara i vrši pritisak na njih.

Na žalost, u poslednje vreme imali smo primere ministra Velimira Ilića, koji se neprimerenim rečnikom obraćao novinarki CINS-a Milici Šarić, kao i slučaj zamenika gradonačelnika Niša Ljubivoja Slavković, koji je u Gradskoj kući vikao na novinare “Južnih vesti” i optužio ih da su „američki plaćenici“, tvrdeći da „zna ko su pravi nalogodavci“, dok je urednika Predraga Blagojevića nazivao „kursadžijom“.

Dragoljub Krstić se krajem 2012. godine, kao zamenik gradonačelnika Valjeva, tokom sednice Skupštine grada, obratio Dariji Ranković, tadašnjoj urednici Radio Patka, rečima: „Marš napolje, ološu jedan“.

Ostavljanje komentara je privremeno obustavljeno iz tehničkih razloga. Hvala na razumevanju.

Send this to a friend