06. nov 2015.

CINS: Odnos Vlade Srbije prema medijima je uvredljiv (Video)

Brojne istraživačke priče novinara ostaju bez epiloga i adekvatne reakcije države, a direktor Centra za istraživačko novinarstvo Branko Čečen kaže da je odnos aktuelne Vlade prema takvim tekstovima i novinarima koji ih pišu pežorativan i uvredljiv

Čečen kaže da adekvatne reakcije na novinarske tekstove koji otkrivaju afere, posebno visokih državnih funkcionera, nikada nije ni bilo. Podseća na emisije “Insajdera” nakon kojih su u vreme vladavine Demokratske stranke bila određena hapšenja, ali sa “kilavim optužnicama”.

Ipak, od dolaska Srpske napredne stranke na vlast, kaže Čečen, odnos prema novinarstvu se značajno promenio.

„Epiloga nikada zapravo nije ni bilo. Nije bilo adekvatnih posledica. Mislim da od kada je ova Vlada na vlasti strahovito nazadujemo, jer je javni odnos predsednika Vlade i ostalih članova prema novinarstvu veoma pežorativan, uvredljiv i ponižavajuć“ – kaže Čečen.

Direktor CINS-a kaže da se danas na istraživačke priče uglavnom reaguje tako što predsednik Vlade kaže “da je to laž” ili neki niži funkcioneri pitaju “a što je baš sada priča objavljena”. Kaže da se niko ne bavi time da li je tačno to što je napisano.

„Imate premijera koji kaže “recite im da lažu” kao u slučaju BIRN-a koji je obajvio dokaze za ono što je pisao. Niko istrage ne pokreće, niko se ne bavi činjenicama i da li je to tačno što je napisano. A ako je tačno, onda je to veliki problem“ – kaže Čečen.

Ima li u Srbiji slobodnog novinarstva, šta znače upućivanja na poligraf, da li će se i kada brojne afere rasvetliti i rešiti i kolika je snaga internet medija, pogledajte u emisiji “15 minuta”.

Autor: A. S.

Ostavljanje komentara je privremeno obustavljeno iz tehničkih razloga. Hvala na razumevanju.

Send this to a friend