06. nov 2015.

Hronologija napada na BIRN

Kampanja koja je vođena protiv BIRN-a u januaru, a koja je kulminirala kada je srpski premijer Aleksandar Vučić 09. januara BIRN nazvao “lažovima”, nastavlja se i ove jeseni najavljenim istraživanjem tabloida Informer o finansiranju medijskih organizacija koje se bave istraživačkim novinarstvom, a među kojima je i naša organizacija

Izjava premijera Vučića je usledila nakon što je BIRN objavio istraživanje u kome stoji da je državno energetsko preduzeće EPS dodelilo ugovor za ispumpavanje vode iz kopa Tamnava konzorcijumu dve firme bez odgovarajućeg iskustva, a protiv čijeg se člana menadžmenta vodi postupak pred sudom.

Narednog dana, na konferenciji za štampu u sedištu njegove partije, Vučić je osudio BIRN-ovo istraživanje, okarakterišući ga kao delo lažova.

“Tim lažovima recite da su opet lagali. To je sve što imam da kažem,” izjavio je premijer.

“Važno je da ljudi znaju [ko je objavio istraživanje],” dodao je on. “To su oni koji su dobili pare od [Majkla] Devenporta [šef Delegacije Evropske unije u Beogradu] i od EU da govore protiv Vlade Srbije,” nastavio je Vučić.

EU je tada odbacila premijerovu tvrdnju da Brisel finansira BIRN kako bi širio neistine o njegovoj vladi, opisujući je kao “neosnovanu”.

“Evropska unija podržava nezavisno i odvažno novinarstvo, kao i slobodu govora širom Evrope i izvan nje. Sloboda izražavanja je osnovni princip demokratije,” izjavila je Maja Kocijančić, portparolka Evropske komisije za politiku susedstva i pregovore o proširenju.

Vučić je zatim odgovorio, optužujući Maju Kocijančić da, u ime EU, pokušava da ga ućutka.

„Srbija podržava nezavisno i odvažno novinarstvo, kao i slobodu govora širom Evrope i van nje, i ta sloboda izražavanja je osnovni princip demokratije”, rekao je on.

“Upravo zato, zaprepašćen sam činjenicom da Maja Kocijančić u ime EU pokušava da me ućutka, da mi zabrani čak i da odgovorim na pitanje novinara“, dodao je Vučić.

Mnogi provladini mediji u zemlji pridružili su se premijerovom napadu na BIRN, izveštavajući o ovoj temi na tendenciozan način.

U nastavku pogledajte hronologiju objava u vezi sa napadom na BIRN.

03. novembar – Tabloid Informer najavljuje „istraživanje“ o tome kako se finansiraju medijske organizacije u Srbiji koje se bave istraživačkim novinarstvom, a među kojima je i BIRN.

U Informeru se navodi da BIRN Srbija, KRIK – Mreža za istraživanje kriminala i korupcije i Centar za istraživačko novinarstvo Srbije „traže od građana donacije od po 1000 dinara, a dobijaju milione sa Zapada“. Ispod fotografija na kojima se nalaze Slobodan Georgijev iz BIRN-a, Stevan Dojčinović iz KRIK-a i Branko Čečen iz CINS-a istaknuto je da strane vlade plaćaju „rušenje naše vlade“.

birn-hronologija

27. mart – Najnoviji izveštaj o medijskim slobodama na Zapadnom Balkanu beleži napad srpske vlade na BIRN, koji je prouzrokovan istraživanjem BIRN-a o ispumpavanju vode iz kopa Tamnava.

U izveštaju se navodi da je to primer nejedakog stava premijera Aleksandra Vučića prema medijima.

“Postoje jasne autoritativne tendencije u sadašnjoj vladi koje svoj konkretan izraz pronalaze u instrumentalizaciji medija i u neprestanim napadima na one koji istrajavaju u izveštavanju o stvarima onakvim kakve jesu”, dodaje se u izveštaju.

22. mart – U intervjuu za Radio Slobodna Evropa Šaša Radulović, bivši ministar privrede, kaže da još uvek čeka sudski epilog u slučaju protiv premijera Aleksandra Vučića.

Premijer je u avgustu optužio Radulovića da je BIRN-u obezbedio nacrt ugovora između JAT-a i Etihada kako bi destabilisao vladu. Radulović je negirao ove optužbe i slučaj je prepustio sudu.

17. mart – Aleksandar Vulin, ministar za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja, ističe da BIRN ne istražuje o verbalnom nasilju kojem je izložena porodica premijera Aleksandra Vučića u prethodnih nekoliko meseci.

„Nema BIRN-a da istraži vrlo zanimljive veze vlasnika medija koji objavljuju takve slike sa nekim političarima, a konkretno mislim na Bojana Pajtića“, rekao je Vulin. Članak pročitajteovde.

12. mart – BIRN predstavlja analizu sadržaja „Kampanja protiv BIRN-a: uticaj vlasti na medije“ kako bi javnosti predstavio mehanizme pritiska na rad medija i nevladinog sektora, ali i ukazao na zabrinjavajuće odsustvo javne kritike vlasti i niskih profesionalnih standarda u radu medija.

Analiza sadržaja dve nedelje januara (od 8. do 21.), u vreme najintenzivnije javne debate o BIRN-u i rekacijama na istraživački tekst koji je objavljen, pokazuje da je u posmatranom periodu bilo 294 medijska izveštaja u kojima se BIRN pominje direktno ili indirektno, kroz reagovanja zvaničnika, analitičara i civilnog sektora.

10. mart – Kampanja e-novina protiv BIRN-a kulminira nakon objavljivanja „istraživanja“ pod nazivom Mreža novinarskog grabeža u kojem se navodi da je BIRN skup privatnih i međusobno povezanih firmi koje ostavljaju privid neprofitnih organizacija.

09. mart –  Regionalna direktorka BIRN-a, Gordana Igrić, u intervjuu za dnevni list Danasgovori o pritiscima kojima je bio izložen BIRN proteklih meseci.

04. mart – Savet za štampu donosi odluku da je „Informer“ prekršio Kodeks novinara Srbije kada je izneo ozbiljne optužbe protiv novinara BIRN-a, a koje nije potkrepio nikakvim dokazima.

Redakcija BIRN-a predstavljena je „kao medijska mafija koja reketira za račun Brisela“, a „Informer“ ni ne smatra da to treba dokazati, ili  jer je i iz odgovora na žalbu, jasno da veruju da je reč o dozvoljenom preterivanju i „provokaciji“, navodi se u obrazloženju Saveta za štampu.

02. mart – Povodom napada premijera Vučića na BIRN, Organizacija SAFEWORLD piše da je Sloboda izražavanje ugrožena u Srbiji.

27. februar – Iako iskopavanje kopa Tamnava kasni mesecima, EPS ističe da je konzorcijum ispunio svoj ugovor i da neće biti kazni. Ceo članak pročitajte na Balkan Insight-u.

25. februar – Deutsche Welle objavljuje analzu o medijskim slobodama i cenzuri u Srbiji.

23. februar – Zašto više Belgrade Insight ne možete da nađete na beogradskom aerodromu i info-centrima TOB-a?

19. februar – Pročitajte pismo Evropske federacije novinara Johanesu Hanu u kome su navedeni primeri pritisaka na medije u Srbiji.

19. februar – Vidi se da vlast u Srbiji ima veoma negativan odnos prema slobodi medija, kao i da postoje brojni primeri cenzure i autocenzure u medijima, kaže za CenzolovkuKristijan Mir, izvršni direktor Reportera bez granica, jedan od autora istraživanja o stanju medijskih sloboda u 180 zemalja sveta.

19. februar – Ministar kulture, Ivan Tasovac, izjavio je da je „medijska situacija u Srbiji dobra“.

“Detalja, i to veselih, o ‘tužnoj’ slici, ima još, ali pretpostavljam da reporterima i BIRN-u, oni verovatno nisu zanimljivi. Koliko sam shvatio, njih više zanimaju ezoterična stanja u kojima su stvari nevidljive, netransparentne, ali lako dokazive“, rekao je Tasovac.

18. februar – Pročitajte odgovor BIRN-a na Hanovu izjavu o tome da nema dokaza za pritiske na medije u Srbiji (verzija na englskom jeziku).

18. februar – Prema pisanju lista Informer, BIRN, OEBS i Savet za borbu protiv korupcije pripremaju izveštaj o dokazima za medijsku cenzuru u Srbiji.

17. februar – Evropski komesar za susedsku politiku i pregovore o proširenju Johanes Han, izjavio je danas da je svestan optužbi za kršenje slobode medija u Srbiji, ali da takve tvrdnje treba potkrepiti dokazima.

13. februar – Svetska banka, uprkos tome što važi za pobornika sprovođenja „otvorenog postupka“, ograničava pristup svojim izveštajima o proceduri za sprovođenje javne nabavke. Nedavno, ova institucija je odbila da obelodani izveštaj o javnoj nabavci o kontroverznom projektu u Srbiji, o čemu piše i Tobi Mekintoš (Toby McIntosh) na portaluFridom info (Freedom Info).

Kao osnovni razlog što se BIRN-ov “slučaj” našao na ovom protalu navodi se da suzvaničnici Banke odbili da BIRN-u dostave izveštaj o tenderu, iako su potvrdili da izveštaj o postupku javne nabavke postoji.

12. februar – Vreme je da povežemo ljudska prava i slobodu medija i da se udružimo u toj borbi, jedna je od poruka današnje debate u organizaciji BIRN Srbija i Kuće ljudskih prava i demokratije.

Povod za organizovanje debate o medijskim slobodama i slobodi izražavanja je kampanja napada na BIRN vođena od 8. januara ove godine kada je objavljen tekst „Ispumpavanje kopa i budžeta“.

Jovana Gligorijević, novinarka nedeljnika Vreme, rekla je da su medijski pritisci počeli još pre objavljivanja BIRN-ovog istraživanja. Ovaj nedeljnik je bio jedini koji je u celosti objavio tekst o ispumpavanju vode iz kopa Tamnava.

„Dok je tekst još bio u izradi, dobili smo telefonski poziv i to je ovako zvučalo: Čujemo da oni vaši (BIRN Srbija) pišu o ovoj temi, ako to objavite, tužićemo vas.“

Direktorka BIRN mreže, Gordana Igrić, naglasila je važnost kontinuiranih napada na BIRN i medijsko izveštavanje u ovom slučaju.

„Da nije ove kampanje protiv BIRN Srbija, ne bismo uvideli koje su to razmere i dubina ugrožavanja slobode medija. Mediji su diskusiju o BIRN-ovom istraživanju o Tamnavi pretvorili u priču o odnosu EU i Vučića. Uradili smo analizu 294 medijske objave u kojima se pominje BIRN, samo 11 puta smo navedeni kao direktan izvor“, istakla je Igrić.

Nastavak izveštaja sa debate pročitajte putem ovog linka.

12. februar – BIRN je sproveo analizu 294 medijske objave u vezi sa napadima, u periodu 8-21. januar. Kako su mediji izveštavali, pročitajte ovde.

11. februar – E-novine su u ovom napadu BIRN nazvale kompanijom za pranje novca.

11. februar – Regionalna direktorka BIRN-a Gordana Igrić, uputila je otvoreno pismo na adrese više od 30 međunarodnihmedijskih organizacija i organizaciju za zaštitu ljudskih prava o kontinuiranim napadima na našu organizaciju.

10. februar – Nedeljnik Vreme objavio je dopis koji je Transparentnost Srbija dostavila i predstavila na sednici Odbora za finansije o slučaju Tamnava.

10. februar – Nakon velikog broja napada na BIRN, u saradnji sa Kućom ljudskih prava, organizujemo debatu #OslobodiMedije. Više informacija možete naći ovde.

9. februar – Borko Stefanović (DS) izjavio je da je u srpskom „Siriza“ timu vidi urednika BIRN-a, Slobodana Georgieva, Vesnu Pešić, Jova Bakića, Sašu Jankovića i Srbijanku Turajlić.

9. februar – Transparentnost Srbija je u svom izveštaju na sednici Odbora za finansije predstavio analizu tendera koji je raspisan za ispumpavanje vode iz kopa Tamnava. U analizi je, pored ostalog, ukazano da je sprovođenje nabavke bilo obavezno po domaćem Zakonu o javnim nabavkama, i da je po tom postupku nabavka i sprovedena, a ne po pravilima Svetske banke, kao što se moglo pročitati u medijima.

8. februar – Ljiljana Smajlović, glavna urednica Politike, u tekstu „Nostalgija za devedesetim“, piše da se ispostavilo da Vlada ne bi trebalo da kritikuje BIRN, čak i kada je odgovoran za traljavo izveštavanje.

6. februar – Vesna Pešić, sociološkinja, još jednom je pomenula BIRN u svom tekstu za Peščanik.

6. februar – Zoran Panović, glavni urednik lista Danas, da je spin doktor Tonija Blera, Alister Kempbel, plaćen iz evropskih fondova da obučava zvaničnike srpske Vlade.

„Kako to da Vlada Srbije može da uzima novac od EU, a neko drugi, kao na primer BIRN, ne može?“, rekao je Panović.

6. februar – E-novine ironično navode da je dirljivo što BIRN brine o javnom interesu, a ne o grantovima koje dobija.

5. februar – Magazin „Tabloid“ kritikuje Politiku zbog napada na BIRN.

5. februar – Uručena nagrada „Jug Grizelj“ BIRN Srbija za 2014. godinu u Medija Centru.

„BIRN nije dobio priznanje zbog napada kojim je izložen od najvišeg mesta u državi pa naniže, već zbog svog izuzetnog i uspešnog rada u poslednjih godinu dana. Nikad nije bilo lako baviti se istraživačkim novinarstvom. Nikad ni neće. Iza svih tih tekstova ili priloga u elektronskim medijima stoje dani i meseci čitanja, proveravanja, bezbroj neuspelih pokušaja da se dođe do relevantnih sagovornika i dokumenta, probijanja kroz lavirinte lažnih tragova i dimnih zavesa“, rekla je predsednica žirija Antonela Riha.

4. februar – Zamenik pomoćnika američkog državnog sekretara Tomas Melia izjavio je da bi Srbija trebalo da bude srećna što ima organizacije kao što su Fond za humanitarno pravo (FHP) i Balkanska istraživačka mreža (BIRN), jer je za svaku vladu bitno da sluša organizacije i ljude koji objavljuju važne informacije i da preduzima mere na osnovu tih informacija. Intervju pročitajte ovde.

4. februar – E-novine nastavjaju prljavu kampanju protiv BIRN-a.

„Da se Petar Luković zove Gordana Igrić, već bismo imali Live Blog pod naslovom “E-novine Under Fire”, oglasila bi se Dunja Mijatović, dobili bismo nagradu “Jug Grizelj”, hvalili bi nas Vukašin O. i Olja B, posetio bi vas drug Devenport, kuka i motika bi se digla zbog “almost four year-long campaign aimed at marking e-novine as a enemy organisation“…“

4. februar – Informer nastavlja da osporava naš rad. Ovog puta je tema novinarska nagrada „Jug Grizelj“ čiji smo dobitnici za 2014. godinu.

Informer - Jug Grizelj-

2. februar – BIRN Srbija dobitnik nagrade „Jug Grizelj“ za 2014. godinu.

2. februar – Još jednom E-novine vs Gordana Igrić. U nastavku pročitajte o čemu je reč: „Krik cenzure je majka donacija“.

31. januar – Još jednom smo bili tema komentara urednika lista Informer, Dragana Vučićevića.

„…BIRN koji je i dalje ugledna novinarska istraživačka mreža, čak kandidovana za najveće profesionalne nagrade, iako je u samo tri meseca uhvaćena u tri najstrašnije laži…“

30. januar – Slobodan Georgiev, novinar BIRN-a, napisao je kolumnu „Kako sam postao državni neprijatelj“ za Vranjske novine.

29. januar – „Napad na BIRN je pokazao šta će se desiti svakom ko pita nezgodno pitanje – premijer će vas diskreditovati i proglastiit uzdajnikom“, rekla je direktorka i urednica BIRN mreže Gordana Igrić u intervjuu za Frankfurtske Vesti. Intervju možete pročitatiovde.

28. januar – E-novine nastavljaju prljavu kampanju protiv BIRN-a. Poslednji u nizu je tekst sa „luckastim“ naslovom „Engleska pacijentkinja“ čija je tema regionalna direktorka BIRN-a, Gordana Igrić.

Screen Shot 2015-01-28 at 10.29.14 AM

26. januar – Pročitajte saopštenje BIRN Srbija povodom stava premijera da smo „tri puta slagali“.

25. januar – Premijer Aleksandar Vučić nastavio je da napada BIRN.

On je, gostujući na TV Prva u emisiji Stav Srbije rekao da je BIRN tri puta slagao.

„Unija je plaćala BIRN kada su izmislili ugovor za Er Srbiju. Tada sam upozorio da je reč o laži, jer su uzeli nacrt ugovora od (Saše) Radulovića. Nisu razmeli delove ugovora, ali su citirali stvari koje ne stoje u ugovoru, rekao je Vučić.

Nacrt ugovora i ugovor nisu isti, ukazao je Vučić i naglasio da neko ko je ozbiljan i bavi se istraživačkim novinarstvom ne bi smeo sebi da dozvoli tako nešto.

Još su se pohvalili u Miškovićevim novinama. Oni su lagali, a platila EU. Onda je bio novi tekst u kojem se sve vrvelo od neistina, a to je potvrdila Svetska banka, rekao je Vučić.

Potom je usledila i treća informacija, da je održana sednica Vlade na kojoj je neko smenjen, podsetio je Vučić, a tog dana nije bila ni održana sednica.

Tri od tri neistinite stvari, koje je EU finansirala, a sve tri protiv Vlade Srbije, ocenio je Vučić.

Šta sam ja, da se pravim glup, da ne vidim, da ćutim, upitao je Vučić i naglasio da ga niko iz BIRN nije ništa pitao.“

24. januar – Na blogu b92 osvanuo je tekst Biljane 77 „Ja nisam BIRN“.

„Ja nisam BIRN jer… nisam. Ja sam Biljana. Nemam pojma kako je zaista tim ljudima svakog dana… da li se bude sa idejom da bi im život bio jednostavniji da nisu to što jesu. U stvari, znam da ne. Jer odustajanje nije opcija.“

24. januar – Politika opet napada BIRN. Ljiljana Smajlović, glavna urednica Politike,optužila je Gordanu Igrić, direktorku i urednicu BIRN mreže da je pokušala da diskredituje pisanje Politike navodeći da se ovaj dnevni list finansira iz državnog budžeta.

„Kao da je ona nas uhvatila u aljkavom i selektivnom izveštavanju o „Kolubari”, a ne Svetska banka nju! Da bi odmah zatim izrekla i laž da se „Politika” finansira iz budžeta Republike Srbije.“

24. januar – Direktorka i urednica BIRN mreže je za Dnevnik dnevnog lista Danas sumirala situaciju u kojoj se BIRN našao nakon objavljivajivanja teksta o kopu Tamnava.

„Nekako mi je danas tiho. Da li nam se to režimska mašina umorila, ili okrenula možda novim stranim plaćenicima, izdajnicima i neprijateljima srpskih reformi? Sada je na tapetu zaštitnik građana Saša Janković, koji kaže da se ne oseća sigurno zato što prima direktne pretnje, a i zbog podele na patriote i izdajnike. Šta da se radi u ovakvom mraku?“

23. januar – Nemačka štampa bavila se slobodom medija u Srbiji i na zanimljiv način opisala premijera Aleksandra Vučića.

„On je hrabar, energičan i svestan svog cilja. Beskompromisno se bori protiv zlikovaca, protiv kriminalaca, protiv korumpiranih političara i drugih koji štete narodu. On je ugrožen sa svih strana, ali ne popušta ni milimetar. Spreman je da svoj život žrtvuje za dobrobit Srbije. On je prijatelj i partner zapada i istoka, severa i juga. On je Aleksandar Vučić, premijer Srbije“ – tako tekst o Vučiću započinje berlinski Tagescajtung i nastavlja: „Takva slika o premijeru Srbije formira se ako se ne čitaju retki kritički listovi sa smešnim tiražom ili internet-stranice iz Srbije. Uzalud se njihovi autori bune protiv autokratskog režima i nepotizma, i upozoravaju na populizam, diletantizam i represiju. Mejnstrim mediji svemu tom daju svoj doprinos: onaj ko kritikuje Vučića automatski biva okvalifikovan kao neprijatelj države, kao neko koga plaća mafija, okrvavljeni tajkuni ili inostranstvo koje je kritikuje Srbiju s ciljem da smeni Vučića i destabilizuje zemlju.

23. januar – BIRN je podneo žalbu Savetu za štampu protiv dnevnog lista Informer.

22. januar – E-novine još jednom su napale BIRN.

„BIRN, kao najnovije mezimče pravdoljubivog Majkla Devenporta, samo u 2012. godini dobio je na poklon 125.108 evra, ni manje ni više nego za “studiju” – “Jačanje uloge medija u obezbeđivanju vladavine prava”, kao da ta grupa zna bilo šta o medijima, i “ulozi” koja u uređenim društvima ne pripada secikesama koje ucenjuju odabrane mete za još para kojih nikad dosta.“

22. januar – Gostujući u emisiji Kažiprst, ministar energetike Aleksandar Antić, potvrdio je pisanje BIRN-a da je na tenderu za posao izabrana firma bez iskustva.

22. januar – Novinarka lista Politika, Anica Telesković, posetila je radove na ispumpavanju vode i potvrdila informaciju BIRN-a da na ovom poslu radi holandska kompanija.

21. januar – Vesna Pešić, sociološkinja, u svom novom tekstu na sajtu pecanik.net piše da „kad po nešto ispliva na površinu, onda gledamo kako Vučić dobija nervni napad, viče i svađa se sa ambasadorom EU i celom EU, a istraživače lopovluka proglašava EU plaćenicima! Kad Vučić mora „strateški“ da ćuti, onda se u njegovo ime razviče Vulin.“

21. januar – Milan Antonijević, predsednik YUCOM-a, kaže da postoji pritisak na NVO u Srbiji, a da je najnoviji slučaj BIRN-a.

politika antonijevic milan

21. januar – Bojan Gavrilović u tekstu na sajtu pescanik.net kritikuje Olivera Antića, savetnika predsednika Srbije, zbog pisanja o BIRN-u u dnevnom listu Politika.

20. januar – Šef Kancelarije Svetske banke u Beogradu Toni Verheijen je rekao da ta institucija, prema pravilima o objavljivanju podataka, ne može da objavi reviziju tendera za ispumpavanje vode iz Tamnave, prenosi N1.

20. januar – Direktor Centra za istraživačko novinarstvo Srbije, Branko Čečen, u tekstu „Istraživačko novinarstvo: Od BIRN-ovih otkrića do izmišljenih pornića“ za sajt cenzolovka.rs, pisao je o tome šta je istraživačko novinarstvo.

„U kakofoniji multi-odjeka premijerovih optužbi, niko, ali niko nije osporio ni jednu jedinu činjenicu u BIRN-ovoj priči. Što i nije lako kada BIRN za svaku objavi i dokument u PDF-u koji kliknete, otvori se i – eto činjenice od samih državnih institucija.“

20. januar – Urednik Informera, Dragan Vučićević, u svojoj emisiji Teška reč, još jednom je diskreditovao rad BIRN-a.

„Ja bih izvršio harikiri da sam BIRN“, rekao je Vučićević.

19. januar – Direktorka BIRN Srbija uputila je pisma svim urednicima medija u Srbiji o pitanjima koje smo uputili Vladi i EPS-u, a na koja još uvek niko nije odgovorio.

19. januar – Još jedan tekst na sajtu pescanik.net o slučaju BIRN.

19. januar – Draža Petrović: „Mir, mir, mir, niko nije BIRN…“

draza

19. januar – Italijanska štampa je takođe osudila Vučićevu reakciju povodom istraživanja BIRN-a.

18 januar – Prema mišljenju Zorana Panovia, glavnog urednika lista Danas, reakcija premijera na istraživanje BIRN-a vratila nas je u devedesete.

17. januar – I reditelj Emir Kusturica se pridružio napadima na BIRN, nazivajući nas „neokolonijalistikom organizacijom“.

17. januar – Oliver Antić, savetnik predsednika Srbije, napisao je u tekstu za list Politika da je „BIRN najgrublje napao Vladu“.

16.januar – Premijer je izjavio da je njegova krupna greška odnos prema NVO sektoru.

16. januar – BIRN je uputio otvoreno pismo Vladi RS i EPS-u i tražio odgovore na pet pitanja.

16. januar – Oko 40 organizacija civilnog društva pozvalo je državne institucije da ispitaju saznanja BIRN-a. Pogledajte ceo poziv ovde.

16. januar Svetska banka odbija da dostavi izveštaj kojim je kontroverzni tender ocenjen kao čist.

16. januar – Sajt cenzolovka.rs objavio je šaljivu priču „ŽMURIĆI: Zašto, u stvari, čikaNUNS nosi bradu a čika BIRN brkove“.

16.januar – Napadi na BIRN nastavljeni su i u skupštinskoj sali. Poslanik SNS-a Mirko Atlagić rekao je da su medijski napadi na premijera opasni po njegovu ličnu bezbednost, što „nije zabeleženo u ljudskoj civilizaciji“

16. januarMagazin „Tabloid“ izrazio je podršku BIRN-u i Slobodanu Georgievu: „Bila sam veoma iznenađena da u Srbiji postoji tako pristojan profesionalac, koji se nije gađao padežima, niti uvlačio bilo kome, već je dosledno branio istraživačko novinarstvo, kojeg danas u Srbiji ima tako premalo.”

15. januar – Portal tvojstav.com pružio je priliku da javnost kaže šta misli o slučaju „Tamnava“.

15. januarBiro za društvena istraživanja (BIRODI) pozvao je tužilaštvo da ispita tvrdnje iz teksta „Ispumpavanje kopa i budžeta“. Umesto očekivane reakcije tužilaštva suočeni smo sa „medijskim ljaganjem“ onih koji su ukazali na (moguće) zloupotrebe i kršenje zakona. Činjenica da su predvodnici „medijskog ljaganja“ najviši predstavnici izvrše vlasti dodatno spušta i ovako nizak „rejting“ Srbije kada je u pitanju vladavina prava i sloboda medija.

15. januar – Pogledajte kako je nedeljnik “Vreme” dokumentovao sve napade na BIRN.

15. januar – Tabloid “Informer” smestio je BIRN na naslovnu stranu uz optužbe da smo hteli da “otmemo 23,2 miliona evra od građana Srbije”.

Automatically generated PDF from existing images.

“Umesto da se izvini zbog sramnih laži I falsifikata, šef BIRN Slobodan Georgiev i dalje napada državu zbog cenzure!”

14. januar – Pogledajte gostovanje Slobodana Georgieva (BIRN) u emisiju “Novi dan” TV N1.

14. januar – Sajt cenzolovka.rs kritikovao je medije što nisu preneli tekst “Ispumpavanje kopa i budžeta”, ali su preneli sve optužbe vlasti uzrokovane našim istraživanjem.

14. januar – Sociolog Jovo Bakić: “Kumovski interes iznad javnog interesa.”

14. januarGostujući u vestima TV B92, Slobodan Georgiev (BIRN) rekao je da “nismo manipulisali informacijama I da stojimo iza onoga što smo objavili.”

92490689454b5744a2eab6889597515_640x301

Napomenuo je i da izjava predstavnika Svetske banke nije objavljena na sajtu Svetske banke.

“To je stav , ali se mi nismo bavili Svetskom bankom u tekstu i nisam razumeo iz koje perspektive predstavnica Vesna Kostić komentariše naš tekst”, dodao je Georgiev.

Vladimir Đukanović (SNS), koji je takođe imao priliku da iskaže stav o ovom sličaju, rekao je da “Svetska banka ne daje tek tako sredstva” i da je “neverovatno da neko sumnja u kredibilitet Svetske banke”. “Meni je ona kredibilnija od BIRN koji objavljuje tekstove sličnim onima koji se objavljuju u Miškovićevim, u “Vremenu“. Meni je neverovatno da se neko ovako ponaša, ovo je dilentatizam u novinarstvu i ako neko smatra da Svetska banka nije kredibilna, svaka mu čast“, naveo je Đukanović.

14. januar – Gordana Igrić, regionalna direktorka BIRN-a, govorila je o istraživanju “Tamnava” u emisiji “1 na 1” autorke Danice Vučenić na RTV Vojvodina.

gordana-igric_660x330

14. januar – Pod naslovom “Mi nismo BIRN”, Politika je objavila autorski komentar glavne urednice Ljiljane Smajlović, u kome dovodi u pitanje integritet novinarskog rada BIRN-a.

13. januar – Novinar Radija Slobodna Evropa napisao je kratku pesmu „Vučić BIRN-u: Čitajte korisne knjige, a ne štetne ugovore!“.

13. januarSaopštenje Delagacije EU u Srbiji

“Jedan od 19 korisnika je i Balkanska istraživačka regionalna mreža (BIRN) čiji projekat nastoji da ojača ulogu medija u borbi protiv korupcije, pružanjem podrške istraživačkom novinarstvu, formiranjem baze podataka za novinare i priručnika za novinare, davanjem preporuka u kreiranju politika i učešćem u javnim slušanjima u Skupštini. Projekat predviđa istraživanje u okviru pet oblasti: mediji, javne nabavke, prostorno planiranje i izgradnja, stranačka kontrola javnih resursa i sredstava i zdravstvo.”

12. januar – Karikaturista Marko Somborac iz svog ugla je prikazao sukob Vučić-EU nakon slučaja “Tamnava”

Somborac

12. januar – U intervjuu za seebiz.eu portal, Slobodan Georgiev (BIRN) je rekao da Vučića više zanima uređivanje medija nego vođenje države.

“Srbija nema mainstream medije koji smeju kontinuirano da rade na monitoringu vladinih politika, već su se pretvorili u kanal za veličanje lika i dela Aleksandra Vučića. A ako nema slobodnih medija, koji moraju sami da se bore sa svojim čitaocima i gledaocima za slobodu, nema ni slobodne države.”

12. januar – Ministar unutrašnjih poslova Nebojša Stefanović izjavio je da polemika na relaciji Vučić-EU pokazuje da samo članovi Vlade Srbije nemaju pravo na svoje mišljenje.

“Već sam upozoravao premijera Vučića da će, kada do toga dođe, ostajati sam i u takvim borbama neće imati podršku koalicionih partnera. Pokazalo se da sam bio u pravu. Evidentno je da niko iz SPS ne želi da brani stav Vlade Srbije, kao da je tenderom za ispumpavanje vode rukovodio kabinet premijera, a ne Ministarstvo rudarstva i energetike na čijem čelu je upravo kadar SPS”, rekao je Stefanović.

12. januar – Boris Tadić, predsednik Socijaldemokratske stranke Srbije i bivši predsednik Srbije, rekao je za Blic da je Vučićeva reakcija bila preterana.

12. januar – Povodom napada na BIRN, oglasio se i Centar za evroatlantske studije, na čelu sa Jelenom Milić. Oni su kritikovali odgovor premijera Srbije institucijama EU i da to može da ugrozi odnose EU i Srbije.

12. januar – Reakcija na BIRN-ov tekst stigla je i iz Svetske banke. Vesna Kostić iz Kancelarije Svetske banke u Srbiji kaže da je Svetska banka pristala da se ta procedura sprovede po srpskim propisima, a ne po sopstvenim propisima javnih nabavki, jer je ceo postupak sproveden u vanrednim okolnostima. Ona tvrdi da je tender za ispumpavanje vode iz kopa „Tamnava – Zapadno polje“ sproveden u skladu sa važećim propisima i praksom.

11. januar – Analitičari Dušan Janjić, Dejan Vuk Stanković i Boško Jakšić za TANJUGanaliziraju polemiku između premijera Vučića i portparolke EK Maje Kocijančič, i ulogu BIRN-a.

11. januar – Predsednik Republike Srpske Milorad Dodik izjavio je da je premijer Srbije Aleksandar Vučić potpuno u pravu i da u polemici sa portparolkom EK Majom Kocijančič nije reč o slobodi medija već o lažima Evropske komisije. “ Ja to razumem jer sam i ja bio u takvoj situaciji – da sve što oni učine iz Evrope ovde u sumnjivim transferima prema takozvanim nevladinim organizacijama kojima je jedini cilj da omalovaže ili nešto slično urade, a ne da podrže zdravu slobodu govora zasnovanu na činjenicama i istini“, rekao je Dodik.

11. januarMinistar za rad, zapošljavanje, socijalna i boračka pitanja Aleksandar Vulin takođe se oglasio povodom izjave portparolke Evropske komisije Maje Kocijančič. On je naglasio da niko nema pravo da naređuje premijeru Aleksandru Vučiću – osim građana Srbije koji su mu dali mandat na izborima da se bori za njihove interese i interese zemlje i rekao da je lično veoma iznenađen, ističući da ne razume zašto se na Srbiju ne mogu odnositi ista pravila kao i na bilo koju drugu zemlju, prenosi Tanjug.

10.01.2015 EU - Ne placamo kampanje protiv Vlade Srbije

11. januar – Ministarstvo rudarstva i energetike sopštilo je da BIRN-ov tekst koji se odnosi na ispumpavanje vode iz kopa „Tamnava – Zapadno polje“, a koji su preneli drugi mediji, u ključnim segmentima ne odgovara istini. Ministar Aleksandar Antić rekao je da „država i JP EPS nisu mogli da otpočnu ispumpavanje vode po hitnom postupku iz razloga što je čitav projekat finansirala Svetska banka, a kompletna tenderska procedura morala je da bude usklađena sa njihovim pravilima“.

10. januar – Na websajtu Peščanik.net, ekspert u oblasti prava Vesna Rakić-Vodinelić pravi osvrt na situaciju u kojoj se našao BIRN, u tekstu pod nazivom „Je suis BIRN“ stavljajući našu organizaciju u kontekst napada Aleksandra Vučića na slobodu izražavanja, u trenutku njegovog istovremenog žaljenja za žrtvama terorističkog napada na novinare satiričnog lista „Charli Hebdo“ u Parizu, podsećajući na slogan Duška Radovića – Pre nego što popraviš svet, popravi česmu u svom stanu.

10. januarNezavisno udruženje novinara Srbije (NUNS) najoštrije protestuje zbog načina na koji je premijer Aleksandar Vučić govorio o Balkanskoj istraživačkoj mreži (BIRN). NUNS u svom saopštenju ocenjuje ovakvo ponašanje predsednika Vlade Srbije otvorenim pritiskom, ne samo na novinare BIRN-a, već i ugrožavanjem slobode medija. NUNS upozorava da uspostavljanje kritičke javnosti, kao sastavnog dela demokratskih sistema, nije moguće bez istraživačkog novinarstva kojim se bavi BIRN.

 

9. januar – Koordinator programa Balkanske istraživačke mreže u Srbiji Slobodan Georgijev kazao je da BIRN stoji iza svojih tekstova i da je tekst o ispumpavanju vode iz kopa Tamnava 100 odsto istinit. „Mi smo objavili tekst iza koga stojimo. Naš tekst je 100 odsto tačan, sve je jasno, mi nikada ne objavljujemo stvari za koje nemamo dokaze. Žao mi je niko od kolega nije preneo taj tekst“, kazao je Georgijev agenciji Beta.

9. januarIzjava premijera Srbije Aleksandra Vučića u sklopu konferencije za štampuodržane nakon sednice Predsedništva SNS-a, u kojoj on optužuje BIRN da je lagao u vezi sa istraživanjem o “Air Serbia” kao i u najnovijem istraživanju o manipulacijama prilikom izbora firme za ispumpavanje vode iz kopa Tamnava. „BIRN, to su oni koji su dobili pare od gospodina (šefa delegacije Evropske unije Majkla) Devenporta i EU da govore nešto protiv Vlade Srbije. Tim lažovima recite da su opet lagali“, rekao je Vučić. Ova izjava pokrenula je u javnosti raspravu o slobodi medija u Srbiji, kao i o odnosu Srbije i Evropske unije.

ALEKSANDAR VUCIC

8. januar – BIRN Srbija objavljuje tekst pod naslovom Ispumpavanje kopa i budžeta u kom se navodi da je Elektroprivreda Srbije na tenderu za sanaciju najznačajnijeg rudnika u Srbiji dodelila posao konzorcijumu bez iskustva, čime je dodatno uvećala cenu čitavog posla.

1 komentar za: “Hronologija napada na BIRN

Ostavite komentar

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

*

Na našem sajtu biće objavljeni svi pristigli komentari, osim komentara koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede ili nisu u vezi sa temom članka koji se komentariše. Govor mržnje definisan je Zakonom o javnom informisanju, koji u članu 38. kaže: „Zabranjeno je objavljivanje ideja, informacija i mišljenja kojima se podstiče diskriminacija, mržnja ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja nekoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihove seksualne opredeljenosti, bez obzira na to da li je objavljivanjem učinjeno krivično delo“. Pre nego što budu objavljeni, komentari moraju biti odobreni od strane naših moderatora, pa vas molimo za malo strpljenja.

Send this to a friend