03. okt 2019.

Kad Vučić ocrni BIRN, Georgiev dobije na stotine pretnji i uvreda

U prilogu RTS-a, Aleksandar Vučić prozvao BIRN zbog zabrane predizbornog spota Srpske liste na Kosovu, posle čega je Slobodan Georgiev, urednik beogradskog BIRN-a, koji sa tom zabranom nema nikakve veze, dobio mnoštvo poruka kao što su „Treba te proterati“, „Haradinajev Srbin“, „Idi u Albaniju“... 

Aleksandar Vučić u Dnevniku 2 RTS-a (foto: Jutjub snimak)

Na stotine uvreda i pretnji stiglo je na Tviter novinaru Slobodanu Georgievu nakon što je predsednik Aleksandar Vučić u intervjuu RTS-u optužio BIRN da je svojom žalbom izdejstvovao zabranu emitovanja predizbornog spota Srpske liste.

Uz informaciju o količini pretnji i uvreda, Georgiev, koji je urednik BIRN Srbija, napisao je na Tviteru i da su one usledile nakon što je „Vučić optužio BIRN da radi protiv Srba na Kosovu“ i da je sve to razumeo „kao pretnje koje dolaze direktno od predsednika Republike“.

U razgovoru sa novinarkom Ivanom Čkonjević, koji je emitovan u utorak na početku Dnevnika 2 RTS-a (koji je trajao više od osam minuta i zauzeo trećinu informativnog dela Dnevnika), Vučić je, govoreći o predizbornoj kampanji za parlamentarne izbore na Kosovu, naveo da je predizborni spot Srpske liste zabranjen po žalbi „velikog BIRN-a“ a zbog podsticaja na mržnju. U tom intervju Vučić je naglasio da „Srpska lista doživljava teror i progon paradržave na Kosovu i Metohiji“.

Georgievu poručili: „Treba te proterati“

„Tu prijavu Kosovskoj izbornoj komisiji uputio je BIRN Kosovo“, navodi Georgiev za Cenzolovku ono što je izostalo da se naglasi u predsednikovom intervjuu, ponavljajući da je on urednik u BIRN Srbija. 

Georgiev potom objašnjava potez svojih kolega iz Prištine: 

„BIRN Kosovo, u okviru monitoringa izbornog procesa koji sprovode, izbornoj komisiji podnosi razne prijave, a ova je usledila nakon što su procenili da je spot Srpske liste uperen protiv Kosova.“

Kad neko samo pomene BIRN (Balkansku istraživačku mrežu), logično bi bilo pomisliti na istoimenu nevladinu organizaciju koja je prisutna u devet zemalja regiona i koja okuplja istraživačke novinare. Za one koji su odavno alergični na ovu skraćenicu, kakvom odnosu su vlasti u Srbiji solidno doprinele, organizaciona struktura BIRN-a, međutim, nema nikakav značaj. Otuda, za ono što je, kao u ovom slučaju, uradio BIRN Kosovo, pretnje stižu isključivo na Tviter nalog urednika BIRN Srbija.

„Ljudi valjda misle da sam ja šef svega, da sam ja BIRN, i onda dobiješ sve ovo“, primećuje Georgiev.

Izdvajamo samo neke: „Haradinajev Srbin“, a onda, opet, i da je „Bugarin“, pa „Treba te proterati“, „Idi u Albaniju“ i tako redom. Georgiev bi, možda, na Tviteru bio pošteđen da je u intervjuu na RTS-u precizirano o kom BIRN-u je reč. Ali niti je to Vučić rekao, niti je voditeljka Čkonjević tražila da se to razjasni.

„Cilj je bio da se ponovo napadne BIRN koji je meta vlasti u Srbiji još od 2014. godine“,  navodi Georgiev. „S druge strane, ko da traži pojašnjenje? Ta novinarka je samo držala mikrofon, nije ni slušala šta predsednik govori. Njena kuća ovih dana doživljava dodatnu tabloidizaciju, čak skidaju emisiju PG Mreža s programa jer ne mogu drugačije da naude Olji Bećković.“

Suština Vučićeve poruke da BIRN radi protiv Srba

Zbog pretnji koje dobio nakon intervjua, Cenzolovka je pitala RTS da li planira da objavi punu i tačnu informaciju o tome ko se žalio na spot Srpske liste. Iz Javnog servisa nam je posle nekoliko sati stigao kratak odgovor u kojem stoji da će Informativni program RTS nači načina „da pojasni situaciju“.

„Suština optužbe na račun BIRN-a je da mi radimo protiv Srba na Kosovu, a zna se dobro šta sledi takvima. Pretnje i uvrede su na toj liniji“, ističe urednik u BIRN Srbija.

Nije ih, kaže, prijavio, niti će.

„Nemam kome da ih prijavim. Jedina zaštita u ovakvim situacijama je da izađem u javnosti i o tome govorim.“

Podseća, pritom, na pretnje koje su mu proletos upućene putem video-spota na Tviteru, u kojem su on i druge kolege označeni kao strani plaćenici i izdajnici, ali na koje i dalje nema reakcije institucija.

„Tada sam to prijavio Tužilaštvu za visokotehnološki kriminal, gde su mi posle nekoliko nedelja rekli da se zapravo radi o progonu, za šta je nadležno Više tužilaštvo i da će oni postupiti po prijavi. Da li postupaju? Naravno da ne, jer bi u tom slučaju morali da uzimaju izjave od Ane Brnabić, kod koje je u tom trenutku radila osoba koja je taj spot okačila na Tviter, od Aleksandra Vučića, Vladanke Malović, šefice Informativne službe SNS-a, Slaviše Mićanovića i drugih koji bi o ovakvoj čestoj vrsti napada na društvenim mrežama mogli da pruže značajne informacije“, zaključuje Georgiev.

Prvobitna verzija teksta dopunjena je u 18.12 odgovorom iz RTS. 

Ovaj tekst je nastao uz podršku Ambasade Kanade u Srbiji. Stavovi izrečeni u ovom tekstu ne odslikavaju stavove donatora.

canada

Ostavljanje komentara je privremeno obustavljeno iz tehničkih razloga. Hvala na razumevanju.

Send this to a friend