26. jul 2016.

Detalji privatnog života – gde su granice privatnosti?

novine-mediji-stampa-kiosk-kiosci-trafika-jpg_660x330Javne ličnosti neretko su žrtve tabloida. Objavljivanje detalja iz privatnog života pravda se znatiželjom, dok pravo priznaje jedino interes javnosti. Tako pravnici gledaju i na poslednji slučaj u kojem je „Kurir“ objavio fotografije glumice Danice Maksimović sa Ade Bojane. Osuđuju što je glumica, navodno, u revoltu, udarila foto-reporterku. Danica Maksimović za RTS to negira

Javna ličnost na javnom mestu. Za tabloide dovoljno da krenu u paparaco lov. Rezultat – fotografije glumice Danice Maksimović sa nudističke plaže na naslovnici. Zašto? Pita glumica i negira da je, u revoltu, na ugrožavanje privatnosti uzrvatila udarcem.

„Moja pozicija je da se sada branim, a ne znam od čega, ja sam tu došla da letujem i da se odmorim, a vidite šta se dogodilo. Nije se dogodilo to što piše tu sve, to nije istina. Svuda postoje table da je zabranjeno slikanje, a oni su mene pratili od ranog jutra, ako je to novinarstvo onda treba da se zapitaju svi“, kaže glumica.

Za Kurir – tema je, kako navode, napad na njihovu koleginicu. Nije prvi put da objavljuju fotografije sa nudističke plaže, kažu i za to imaju obrazloženje.

„Nešto zadovoljava znatiželju javnosti, nešto zadovoljava nečije potrebe za čitanjem određenih novinarsko-literarnih formi, tako da ne mora nešto striktno da se objavljuje u interesu javnosti“, ističe glavni i odgovorni urednik Kurira Ratko Femić.

Za sud je baš to ključni kriterijum. Jedino interes javnosti može da ograniči pravo na privatnost u korist slobode izražavanja. Npr. funkcioner na plaži o državnom trošku.

„Fizičko nasilje je nedozvoljeno i neuporedivo sa bilo čim drugim, a zadovoljavanje znatiželje publike kao kriterijum ni u našoj sudskoj praksi, ni u praksi evropskog suda za ljudsko pravo nije dovoljan argument da bi nekome pravo na privatnost bilo ograničeno“, kaže dr Jelena Surčulija Milojević sa Fakulteta političkih nauka.

Dodaje da je ovaj slučaj definicija kršenja prava na privatnost i da se očekuju reakcije.

„Fotografije ovog tipa moraju biti zaštićene, ne smeju se objavljivati bez saglasnosti onoga na koje se fotografija odnosi i ne postoji interes javnosti da zna ono što je objavljeno“ objašnjava Surčulija Milojević.

Poznati na plaži – to je i svetski trend. Ali tamošnji urednici znaju da ih to može koštati na sudu i vagaju.

„Da li nam se isplati ili ne isplati i oni tu informaciju tretiraju kao robu i na kraju izgube sudski spor“, kaže Milan Antonijević iz Komiteta pravnika za ljudska prava.

Sporove su gubili i srpski tabloidi, kad poznati odluče da se upuste u parnicu.

Naknadu od paparaca pred Evropskim sudom za ljudska prava dobila je princeza od Hanovera, dok je Savet Evrope, posle pogibije princeze Dajane, pre gotovo dve decenije, usvojio Rezoluciju o zaštiti prava na privatnost.


Video prilog RTS-a pogledajte ovde.

Ostavljanje komentara je privremeno obustavljeno iz tehničkih razloga. Hvala na razumevanju.

Send this to a friend