24. jun 2015.

Digitalni ili ne – kvalitet medija je odlučujući

giphyUčesnici međunarodnog skupa „Global Media Forum“ koji organizuje nemački radio „Dojče vele“ raspravljali su danas u Bonu o odnosu medija i međunarodne politike u vreme digitalizacije, ukazujući na značaj slobode, kvaliteta i poverenja, a državni ministar zadužena za kulturu u Ministarstvu inostranih poslova Marija Bemer, govorila je i o opasnosti neograničene komunikacije

Ona je upitala koji su okviri potrebni internetu gde svako može publikovati sve i gde se pozadina jednog izveštaja ne može potpuno verifikovati i navela da se na to pitanje mora naći ubedljivi odgovor kako bi novinarstvo bili kredibilno i imalo poverenje svoje čitalačke i gledalačke publike.

„Glavna pretpostavka za uspeh svake nove ponude je kvalitet… Samo onaj koji ima poverenje svojih korisnika, može preživeti u ovo vreme digitalizacije“, rekla je Bemer, ukazujući da je kvalitet odlučujući, nezavisno od toga li su mediji digitalini ili ne, preneo je Dojče vele.

Učesnici ovog skupa, njih oko 2000 iz više od 100 zemalja su, u brojnim radionicama i diskusionim forumima, raspravljali, između ostalog i o tezi da će nove tehnologije spasti svet, ali i doneti „smak sveta“, ocenjujući da je istina, izgleda, negde između.

Za Faustine Peter Nianda iz „International Campaign for Africa“ digitalna revolucija je globalni fenomen, a za Mohameda Ibrahima, osnivača „Burma-tima“ onlajn-portala koji izveštava posebno o proterivanju jedne nacionalne manjine u Mjanmaru, digitalni mediji predstavljaju važan instrument za razjašnjenje situacije.

„Digitalni mediji su za nas važan instrument razjašnjenja. Naša vlada ih, ipak, zabranjuje. Mi moramo da radimo izvan Mjanmara, inače bi bilo opasno“, rekao je on.

„Sloboda medija i izražavanja nalazi se u mnogim zemljama pod pritiskom“, rekao je intendant „Dojče vele“ Peter Limburg, juče na otvaranju ove konferencije i dodao da je i zbog toga Dojče vele proširio svoju informacionu ponudu.

Dojče vele je, naime, sa početkom ove konferencije dao start i za svoju novu ponudu DW-App za iOS i Android sa vestima iz celog sveta, čime korisnici, kako se kaže, postaju deo globalnog dijaloga i pokrenuo novi tv-program na engleskom jeziku.

Limburg je, otvarajući ovaj skup, osmi po redu, ukazao da od prednosti digitalizacije profitira svet, ali da uprkos napretku digitalnih tehnologija, ima teškoća sa realizacijom kvalitativnog novinarstva i naglasio da se sa ovog foruma šalje jasan signal za slobodu i sigurnost medija.

Za tu slobodu se, naglasio je Limburg, ovaj forum zalaže neograničeno, a u okviru tih zalaganja je i po prvi put dodeljivanje nagrade „Freedom of Speech“ Dojče vele saudijskom blogeru Raifu Badavi, koji se trenutno nalazi u zatvoru u Saudijskoj Arabiji.

„Badavi je simbol za sve koji su u zatvoru i pate zbog svojih izjava“, rekao je Limburg, preneli su nemački mediji u izveštajima sa otvaranja svog medijskog foruma koji će se do sutra baviti pitanjima kako društvene mreže utiču na politiku i kako neprekidni protok informacija deluje na ponašanje medija koji izveštavaju o svetskim temama.

Društvene mreže su postale važan segment politike i diplomatije, a više od 170 šefova država ili vlada ima svoje naloge na Tviteru, ukazuju nemački mediji u izveštajima sa okvog skupa koji se, između ostalog, bavi i temama sprečavanja ekstremističke propagande na internetu, pitanjima sukoba u Ukrajini sa medijskog apsekta, digitalizacijom medija i drugim temama.

U 40 radnih grupa učesnici ovog foruma diskutuju o medijima i politici u digitalnom vremenu, o tome kako digitalna tehnologija menja međunarodne odnose, ali i kako mediji kroz izveštaje doprinose zaištrenju konflikata i drugim temama.Na kraju konferencije učesnicima skupa će se, kako je najavljeno, obratiti i Sili Elsvorti, osnivač Oksfordske istraživačke grupe i žena koja je tri puta predložena za Nobelovu nagradu.

Ostavljanje komentara je privremeno obustavljeno iz tehničkih razloga. Hvala na razumevanju.

Send this to a friend