16. nov 2016.

Dodeljene godišnje medijske nagrade za toleranciju

nagrade-foto-milica-saricNagrade poverenika za zaštitu ravnopravnosti i OEBS-a za najbolji tekst i prilog na temu tolerancije dobilo je dvanaestoro novinara nacionalnih medija. Najveći broj novinara bavio se položajem i problemima osoba sa invaliditetom.

U kategoriji štampanih i onlajn medija, novinarka agencije Beta Bojana Milovanović dobila je prvu nagradu za tekst „Starost kao novi početak„, koji je objavljen u Novom magazinu. Drugu nagradu je dobio Filip Rudić (Centar za istraživačko novinarstvo Srbije) za tekst „Deca izbeglice u opasnosti od iskorišćavanja„, dok je trećeplasirana Jelena Diković iz Danasa nagrađena za tekst „Od pretnji smrću do udaraca u glavu, stomak i kičmu„.

Najbolju reportažu uradila je Nadežda Gaće – „Oni pomeraju granice – život u otvorenoj sredini“ (Novi magazin), Olivera Milenković i Miško Bilbija dobili su drugu nagradu za reportažu „Dubravko“ iz serijala „Jedan život“ (VICE Srbija) i Tatjana Manojlović sa RTS-a za reportažu „Život i standardi: Pravo na pravdu„.

Novinarka RTS-a Biljana Radulović dobila je prvu nagradu za najbolji TV prilog „U Srbiji 19 000 ljudi lišeno poslovne sposobnosti„, Jelena Kikić sa B92 za prilog „Deca prosjaci – osim sažaljenja da li možemo još nešto„, a novinar N1 Adam Santovac dobio je treću nagradu za prilog „LGBT parada može i drugačije„.

Dodeljena je i nagrada Dunji Funduk i Teodori Gavrilović sa studentskog portala Žurnalist “Žene na muškom zadatku”.

O najboljim radovima odlučivao je žiri koji su činili predsednik NUNS-a Vukašin Obradović, predstavnica UNS-a Jelena Spasić, predstavnica NDNV-a Dragana Prodanović, profesorka Fakulteta za medije i komunikacije Jelisaveta Blagojević, profesor FPN-a Veselin Kljajić, Gordana Janković iz OEBS-a i šefica Kabineta poverenice za zaštitu ravnopravnosti Antigona Andonov.

Inače, nagrade novinarima su uručene danas, na Međunarodni dan tolerancije, tokom Prvog regionalnog foruma tela za ravnopravnost Jugoistočne Evrope.

Cilj konkursa bilo je medijsko promovisanje ravnopravnosti, tolerancije, suzbijanje predrasuda i stereotipa prema manjinskim, marginalizovanim i ugroženim grupama, kao i podizanje vidljivosti institucije poverenika.

Porodično nasilje problematična tema

Šefica Kabineta poverenice za zaštitu ravnopravnosti Antigona Andonov navodi da se najveći broj novinara ove godine, sudeći prema temama radova pristiglih na konkurs, bavio položajem osoba sa invaliditetom i teškoćama s kojima se oni susreću u svakodnevnom životu.

Ipak, na neke druge teme mnogi nisu uspeli da odgovore profesionalno.

„Iako su mediji tokom godine obilovali sadržajima koji su se odnosili na porodično i partnersko nasilje, na naš konkurs nije se prijavio nijedan novinar (ili novinarka) koji je, poštujući profesionalne i etičke standarde, ovu temu odradio bez relativizacije i senzacionalizma“, navodi Antigona Andonov.

Ona napominje i da su onlajn mediji generalno veoma zainteresovani za oblast ljudskih prava, „ali, nažalost, gotovo da nije bilo nijednog prijavljenog rada iz lokalnih medija ove godine“.

„Želimo da sve njih sa lokala osnažimo da to učine sledeće godine. Mediji imaju ogroman uticaj na javno mnjenje, jer je njihova uloga od presudnog značaja upravo za oblikovanje stavova javnosti“, zaključuje ona.

Ambasador i šef misije OEBS-a u Srbiji Andrea Oricio kaže da je ova nagrada uspostavljena da bi se pomoglo medijima da razvijaju atmosferu nulte tolerancije na diskriminaciju i da stvaraju ravnopravnije društvo.

„Na medijima je najveća odgovornost jer predstavljaju stvarnost tako što stavljaju u prvi plan pitanja od javnog interesa, a to je sve ono što utiče na poštovanja ljudskih prava“, navodi Oricio.

 Foto: Milica Šarić / CINS 

Ostavljanje komentara je privremeno obustavljeno iz tehničkih razloga. Hvala na razumevanju.

Send this to a friend