29. jan 2015.

Društvo sudija zabrinuto zbog odnosa vlasti prema ombudsmanu

jankovicDruštvo sudija Srbije saopštilo je da je veoma zabrinuto zbog „neprimerenog i neprihvatljivog“ načina na koji se visoki državni zvaničnici odnose prema ombudsmanu Saši Jankoviću koji, kako se navodi, savesno, odgovorno i u skladu sa zakonom obavlja tu funkciju.

Društvo sudija u saopštenju navodi da je ombudsman nezavisan i samostalan u obavljanju poslova utvrđenih zakonom i niko nema pravo da utiče na njegov rad i postupanje.

Organi uprave, u koje po zakonu spadaju i Vojnobezbednosna i Vojnoobaveštajna agencija i MUP, dužni su da sarađuju sa ombudsmanom, da mu omoguće pristup prostorijama i stave na raspolaganje sve podatke kojima raspolažu, bez obzira na stepen njihove tajnosti, osim kada je to u suprotnosti sa zakonom, navodi se u saopštenju.

Omalovažavanje rada ombudsmana protivpravno je i nedopustivo pošto se na taj način podriva ustavni položaj Zaštitnika građana, zastrašuju nadležni organi koji po njegovoj prijavi treba da postupaju i ometa njihov rad“, dodaje se.

Društvo sudija navodi i da je neophodno da svi državni organi postupaju u granicama svojih nadležnosti i da prepuste predistražni i krivični postupak i do sada prikupljene dokaze nadležnim organima, a Zaštitniku građana dostave sve tražene podatke.

„Vladavina prava može da postoji samo ako svaki od državnih organa postupa savesno, odgovorno i u okviru svojih, zakonom propisanih, nadležnosti i ne ometa druge državne organe u vršenju njihovih nadležnosti“, zaključuje Društvo sudija Srbije.

Ostavljanje komentara je privremeno obustavljeno iz tehničkih razloga. Hvala na razumevanju.

Send this to a friend