12. jan 2015.

Dušan Janjić: Pritisak na Vučića da se izjasni o EU

267467_dusan-janjic04-blic-vladimir-milovanovic_f„Polemika između premijera Srbije Aleksandra Vučića i potparolke EU Maje Kocijančić mogla bi da se shvati kao dodatni pritisak da se premijer opredeli da li ide ka EU ili ne“ smatra analitičar Dušan Janjić.

Polemika je, kaže Janjić, „zapravo pritisak na Vučića jer se njemu najviše veruje“ da kaže da li je i dalje partner EU ili nije.

„Bolje je da ta polemika što pre pređe u konstruktivni dijalog i sigurno da ovo treba shvatiti kao dodatni pritisak Evropske unije da se premijer opredeli da li ide ka uniji ili se priključuje trendu zaustavljanja procesa pregovaranja koji je najavio predsednik Tomislav Nikolić“, rekao je Janjić Tanjugu.

Sigurno da postoji tenzija između vlade, premijera Vučića, OEBS-a i EU po pitanju slobode govora i štampe.

On je ocenio da je sigurno da postoji tenzija između vlade, premijera Vučića, OEBS-a i EU po pitanju slobode govora i štampe.

„Problem je ozbiljan i zaslužuje drugačiju reakciju od ove koja je bila, i od premijera, i od Maje Kocijančić“, kazao je Janjić.

On je naveo da je konkretan povod važan posebno kad je u pitanju tema koja se odnosi na investicije u EPS, pogotovo posle serija kritičkih opaski koje su dolazile iz Svetske banke, i da se to ne može svesti samo na pisanje medija i jednog izveštaja.

„Mislim da posle ovog sledi obaveza vlade da ozbiljno ispita sve što se dešava oko investicija u EPS, posebno Drmnu i Kostolcu i posebno posle maja pa do sada, odnosno šta se radilo sa pozajmicama i kreditima za poplave“, rekao je Janjić.

Janjić je kazao da je postojao pritisak EU i pojedinih ambasada da neke njihove kompanije dobiju posao i da je to jedna praksa koju EU primenjuje svuda.

„Mislim da je u tom elementu premijer u pravu i trebalo bi im jednostavno staviti do znanja da one nisu lobi za promovisanje kompanija koje su često skuplje i neadekvatnije od drugih kompanija“, rekao je Janjić.

Janjić veruje da premijer i deo srpske vlade žele evropske integracije, ali i da je teško opstati i izdržati na evropskom putu, kao i da bez toga ne možemo očekivati novac u budžetu koji dolaze od Svetske banke i MMF-a.

„Gorko je pitanje, ali je momenat da se opredeli da li ide ka EU ili ostaje negde na pola puta čekajući nešto što neće doći“, rekao je Janjić.

Nesuglasice koje su se pojavile treba posmatrati u širem kontekstu, kaže Janjić dodajući da je momenat za polemiku „dobro izabran i da je to zapravo pritisak na Vučića jer se njemu najviše veruje, da kaže da li je i dalje partner ili nije.“

„Neću reći da je momenat dogovoren, ali jeste dodatan pritisak i poziv Vučiću i vladi da kažu gde idu jer nema potrebe da se fingiraju pregovori sa EU kad ionako znamo da nismo spremni i da ionako traju 20 godina, ali onda se mora odgovoriti biračima zašto se ne ide tim putem“, rekao je Janjić.

On se osvrnuo na nastavak dijaloga Beograd- Priština u Briselu 9. februara ističući da taj datum „nije ništa dramatično ukoliko ga Srbija ne dramatizuje“.

„Ako se ne pojavi sa nekim statutom zajednica opština koja izlazi iz okvira koji je potpisan, sigurno da je polemika nastala kao neki signal da su stigle neke informacije do Brisela ili oni pažljivo čitaju i prate šta govori predsednik Nikolić tako da žele i ovim pritiskom da stave do znanja Vučiću da ne može da dođe u Brisel sa zahtevom da se ceo proces vrati unazad“, kaže Janjić.

Premijer Vučić izjavio je pre dva dana da je Balkanska istraživačka mreža bila plaćena da govori protiv „Er Srbije“ i nedavno o navodnim manipulacijama u izboru firme za ispumpavanje vode u kopu Tamnava Zapadno polje.

Portparolka Evropske komisije za politiku susedstva i pregovore o proširenju Maja Kocijančić odbacila je te tvrdnje kao neosnovane ističući da su vrlo iznenađeni tim tvrdnjama.

Ostavljanje komentara je privremeno obustavljeno iz tehničkih razloga. Hvala na razumevanju.

Send this to a friend