11. maj 2016.

Emisija “Vidik” prestaje sa emitovanjem?

vidik_logoKako Udruženje novinara Srbije (UNS) saznaje, emisija “Vidik” koja je od maja 2011. godine svakog drugog petka emitovana na drugom programu Radio-televizije Srbije, neće više biti prikazivana. Poslednja emisija biće emitovana u petak, 13. maja. Kako je UNS-u rekla urednica emisije Jasmina Vujnović Milošević, urednik Obrazovno-naučnog programa RTS-a Ilija Cerović nije želeo da potpiše odobrenje za naredno emitovanje „Vidika“

Na pitanje UNS-a zbog čega posle pet godina nije potpisao odobrenje za emitovanje naredne emisije, Cerović je rekao da se ona “verovatno ukida” i će se u “o razlozima izjasniti u saopštenju koje će poslati urednici ‘Vidika’”.

Emisija “Vidik”, kako UNS-u navodi Vujnović Milošević, „bavila se temama kritičkog mišljenja, zapitanosti nad ‘ustaljenim’ vrednostima, odbacivanjem stereotipa i favorizovanjem individualnosti spram kolektivnih obrazaca mišljenja i ponašanja“.

Vujnović Milošević istakla je za UNS da ne zna konkretne razloge ukidanja „Vidika“.

„U neformalnim razgovorima u redakciji, rečeno je da će se neke od emisija na ovoj televiziji ukinuti, kako bi bilo mesta za nove formate. Tačan razlog prekida emitovanja ne znam, nemam pisanu potvrdu da će se to desiti, ali samim odbijanjem urednika programa da potpiše odobrenje, vidim da će zaista biti ukinuta, kako se još od januara priča”, rekla je Vujnović Milošević.

Ona je dodala da je “emisija imala dobar rejting, s obzirom na to da se emituje na drugom programu RTS-a u kasnim večernjim satima”.

“Planirala sam da proširim teme o kojima će se razgovarati, da uključim region jer sam dobila mnogo komentara gledalaca iz okolnih zemalja koji prate emisiju. Ne vidim nijedan razlog da se ona ukine jer je, s jedne strane, Javnom servisu ovakva emisija potrebna u okviru obrazovno-naučnog programa, a sa druge, kritike koje smo dobijali za nju su uvek bile pozitivne”, rekla je Vujnović Milošević.

Emisiju “Vidik” Jasmina Vujnović Milošević osmislila je 2011. godine i vodila je do 2013. kada je otišla na bolovanje i kada su je na tom mestu zamenile koleginice Jasmina Vrbavac i Marija Nenezić. Od oktobra 2014. godine Vujnović Milošević ponovo je počela da uređuje ovu emisiju. “Vidik” su naizmenično pripremale Naučno-obrazovna redakcija i Redakcija za kulturu Radio-televizije Srbije.

Novinarka “Politike” i TV kritičarka Branka Otašević za UNS kaže da je “velika šteta ukinuti ovu emisiju”.

“U ponedeljak sam na drugom programu Radija Beograd slušala sjajnu emisiju ‘Gozba’ u kojoj je gostovalo troje učenika Sportske gimnazije koji su izabrali da na maturskom ispitu pišu rad iz filozofije. Na pitanje zašto su tako odlučili, rekli su: ‘Zato što filozofija uči kritičko mišljenje’. Javni servis ima ovako dobru emisiju na radiju i ne vidim zašto takve emisije ne bi mogle da opstanu na televiziji. ‘Vidik’ je emisija o filozofiji i drugim važnim temamama i veoma je poogrešno proceniti da ona nema publiku i gledanost. Njena gledanost se ne može i ne sme meriti sa serijama i humorističkim emisijama. Neophodno je da Javni servis gaji emisije koje ne počivaju na spoljnim atrakcijama, već na reči, misli, jasnom govoru i da bude protivteža lakim programima. Velika je šteta ukinuti takvu emisiju”, rekla je Branka Otašević UNS-u.

Poslednja emisija “Vidika”, “Bekstvo od slobode”, biće emitovana u petak u 22 sata.


Autor: K. K.

Ostavljanje komentara je privremeno obustavljeno iz tehničkih razloga. Hvala na razumevanju.

Send this to a friend