12. apr 2016.

HRT s vidljivim propustom zamjerio Saši Kosanoviću pisanje za Novosti

sasa_kosanovic

Novinar Saša Kosanović

Glavni urednik tjednika Novosti Ivica Đikić: To je stvarno skandalozno, pokušavaju naći razloge za otkaz

Sadašnja Uprava HRT-a, očito s namjerom pojačavanja i naglašavanja razloga za možebitni izvanredni otkaz novinaru Saši Kosanoviću, nakon što mu je kao razlog za izvanredni otkaz prigovorila za pomaganje danskoj filmskoj ekipi u filmu „15 minuta – masakr u Dvoru“, sada mu spočitavaju pisanje za portal Novosti, s naglaskom da su portali konkurencija. No, Kosanović ne šalje tekstove za portal, nego za tiskano izdanje tjednika Novosti.

Naime, novinar Saša Kosanović dobio je na adresu iz ureda v.d. glavnog ravnatelja HRT-a Siniše Kovačića,dopunu poziva na iznošenje obrane prije namjeravanog izvanrednog otkazivanja ugovora o radu u kojoj je istaknuto kako je poslodavac utvrdio da je Kosanović na internet portalu Novosti objavljivao autorske članke i pritom se bavio istraživačkim novinarstvom za potrebe pisanja spornih članaka. Iz navedenih razloga, pozvali su Kosanovića da obavijesti poslodavca je li za navedeno imao pisano odobrenje nadređenih.

Telefonski smo kontaktirali novinara Sašu Kosanovića, ali kako je postupak u tijeku, nije želio komentirati mogućnost otkaza.

Fairpress je kontaktirao HRT s upitom vezano za dopunu poziva na iznošenje obrane prije namjeravanog izvanrednog otkazivanja ugovora o radu Saši Kosanoviću u kojem se pozivaju na objavljivanje autorskih članaka na internet portalu Novosti, no konkretnog odgovora iz HRT-a još uvijek nema, a odgovor je za sve medije očito isti.

„Obavješćujemo Vas kako Hrvatska radiotelevizija, kao ni dosad, nije u mogućnosti komentirati radnopravna pitanja povezana s njezinim zaposlenicima, odgovorili su iz RJ Komunikacije Hrvatske radiotelevizije.“

Naime, kako je već spomenuto, iz HRT-a su se u dopuni poziva na iznošenje obrane prije namjeravanog izvanrednog otkaza, pozvali na to da je Kosanović na internet portalu Novosti objavljivao autorske članke. No, tu je došlo do vidljivoga propusta od strane HRT-a, jer Kosanović ne piše tekstove za portal Novosti, nego šalje tekstove za tiskano izdanje tjednika Novosti, od kojih poslije svi budu objavljeni i na portalu. Kako Kosanović već sedam godina surađuje s tjednikom Novosti, ovo je prvi put da ga je netko prozvao za tu suradnju.

Glavni urednik tjednika Novosti Ivica Đikić, u razgovoru za Fairpress osvrnuo se na slučaj Kosanović kao i na konstataciju da su portali u ovom slučaju, portal Novosti, konkurencija javnoj televiziji.

„To je stvarno skandalozno, pokušavaju naći razloge za otkaz. Suradnja Saše Kosanovića i Novosti traje već sedam godina i imao je dopuštenje od strane HRT-a. A vezano za konkurenciju u ovom slučaju, to nije nikakva konkurencija portalu HRT-a, rekao je Đikić.“

Podsjetimo, još od 6. travnja ove godine, kako jeizvijestio portal Lupiga, zbog pomaganja danskoj filmskoj ekipi u dokumentarnom filmu o masakru u Dvoru, novinaru Saši Kosanoviću, prijeti izvanredni otkaz. Saša Kosanović je prije nekoliko dana tako bio pozvan od vodstva HRT-a očitovati se o odluci izvanrednog otkaza „vlastitom krivnjom“, a koja je utvrđena u formalnom propustu, odnosno nedostatku službenog i potpisanog odobrenja HTV-a da sudjeluje u projektima izvan matične kuće, a što je iznimno nekonvencionalno jer je Kosanović za navedeno dobio usmeno odobrenje od strane tadašnjeg urednika dokumentarnog programa javne televizije, Roberta Zubera, a poznato je da mu je taj posao kao nadređeni ponudio.

Ostavljanje komentara je privremeno obustavljeno iz tehničkih razloga. Hvala na razumevanju.

Send this to a friend