12. apr 2016.

OEBS: Srbija da okonča nekažnjivost zločina nad novinarima

Dunja_Mijatovic_CenzolovkaPredstavnica za medije Organizacije za bezbednost i saradnju u Evropi (OEBS) Dunja Mijatović je, povodom 17 godina od ubistva novinara Slavka Ćuruvije, pozvala Vladu Srbije da okonča nekažnjivost za zločine nad novinarima, saopštio je OEBS

Slavko Ćuruvija je platio najvišu cenu za posvećenost novinarstvu i danas njegov slučaj ukazuje pitanje bezbednosti novinara još nije adekvatno rešeno ni u Srbiji niti u čitavom regionu OEBS, smatra Mijatović.

U saopštenju se navodi da u Srbiji još nisu rešeni slučajevi ubistva novinara Dade Vujasinović, 1994. godine i Milana Pantića, 2001.

Pozdravljam činjenicu da su srpske vlasti i Komisija za istrage ubistava novinara ostvarile napredak u postupku za ubistvo Ćuruvije, napomenula je Mijatović.

Ona je, međutim, ocenila da pravda još nije ispunjena.

Nijedno ubistvo novinara ne sme da ostane nerešeno i nekažnjeno. Nekažnjivost šalje opasnu poruku da se takvi zločini tolerišu, upozorila je Mijatović.

Ona je poručila da će nastaviti da podržava srpske vlasti i Komisiju za istragu ubistava novinara u potrazi za istinom i dovođenjem pred lice pravde odgovornih.

Ostavljanje komentara je privremeno obustavljeno iz tehničkih razloga. Hvala na razumevanju.

Send this to a friend