16. feb 2016.

„Informer i Pink progone NDNV“

kuca-ljudskih-prava_crop_660x330Pet nevladinih organizacija koje čine Kuću ljudskih prava u Beogradu optužile su danas dnevne novine Informer i Televiziju Pink da vode kampanju protiv Nezavisnog društva novinara Vojvodine (NDNV), dok su ministra unutrašnjih poslova Nebojšu Stefanovića optužili da je grubo napao Radio-televiziju Vojvodine (RTV)

Kako je navedeno, Kuća ljudskih prava optužila je Informer i Pink zbog napada na predsednika NDNV-a Dinka Gruhonjića i ocenila da napadi imaju „sve elemente fašizma i rasizma“.

„Osporava se njegovo poreklo, a on sam naziva se nepostojećim imenom koje je izmislio i ‘patentirao’ pre više godina nacistički sajt Stormfront. NDNV je retko mesto slobodne i kritičke misli u Srbiji, ali je i afirmisana institucija borbe protiv ekstremizma, mržnje i netolerancije“, navedeno je u saopštenju Kuće ljudskih prava.

Dodaje se da je, paralelno sa tim napadima, ministar unutrašnjih poslova Nebojša Stefanović „grubo napao“ i vojvođanski javni servis – RTV.

„Očigledno je na delu pokušaj cenzure medija putem pretnji, uvreda i poziva na linč, s ciljem gušenja poslednjih ostataka slobodne kritičke misli u Vojvodini. Takvi agresivni i ekstremistički napadi na samostalne i profesionalne medije i novinare u Srbiji ukazuju da se predstojeći izbori neće održati u fer i demokratskim uslovima“, dodaje se u saopštenju.

Kuću ljudskih prava čine Građanske inicijative, Beogradski centar za ljudska prava, Komitet pravnika za ljudska prava, Helsinški odbor za ljudska prava i Centar za praktičnu politiku.

Ostavljanje komentara je privremeno obustavljeno iz tehničkih razloga. Hvala na razumevanju.

Send this to a friend