07. feb 2024.

Insajder redakcija: Lekcije iz prošlosti nisu naučene, novinari i dalje meta

U mraku služba ubija, a institucije ćute. Poluge moći su u rukama partije na vlasti dok traje progon neistomišljenika, gašenje medija i uništavanje slobode govora.

To se dogodilo 11. aprila 1999. godine. Na Uskrs, dok je trajalo NATO bombardovanje tadašnje SRJ, ubijen je novinar Slavko Ćuruvija. Prema optužnici ubila ga je drzava, a izvršioci su u novinara ispalili više od 10 metaka.

Od tada do danas – promenile su se granice, ime države, menjale su se stranke na vlasti, čak je i tajna služba promenila ime, ali nije presuđeno onima koji su naredili i ubili Slavka Ćuruviju. Prethodno ga je država putem podobnih medija proglasila za izdajnika.

Višedecenijska zaštita zločina i već godinama stvaranje atmosfere u kojoj neistomišljenici postaju legitimne mete – s jedne strane nas vraća u devedesete, a s druge pokazuje da lekcije iz prošlosti nisu naučene.

Čak i u ovim danima svedoci smo targetiranja pojedinih medija i od strane najviših predstavnika vlasti. Istovremeno, predstavnici vlasti navode da su i oni iznenađeni oslobađajućom presudom za ubistvo novinara Slavka Ćuruvije.

Redakcija Insajdera koja ove godine obeležava 20 godina postojanja i čiji su urednici i novinari više puta bili izloženi pretnjama zbog kojih im je i zvanično bezbednost bila ugrožena, poziva predstavnike vlasti da poštuju zakone i Ustav ove države koji garantuju bezbednost i slobodu govora svim građanima. U zemlji u kojoj je bilo više političkih ubistava nedopustivo je da predstavnici vlasti sa pozicije moći bilo kog novinara, bilo kog medija optužuju i targetiraju.

Ostavljanje komentara je privremeno obustavljeno iz tehničkih razloga. Hvala na razumevanju.

Send this to a friend