29. jul 2016.

Izvanredno stanje u Turskoj; nastavak represije nad novinarima: Erdoganovo kažnjavanje i ‘lov na vještice’ ne poznaje granice

welcome-1U propalom vojnom udaru u Turskoj život je izgubilonajmanje 208 ljudi, a više od 1400 je ozlijeđeno. Proglašeno je izvanredno stanje koje će trajati tri mjeseca, a u kratkom roku uslijedile su neviđene čistke u svim segmentima društva. Naravno, nastavljen je i obračun s novinarima i medijima koji kritički progovaraju o stanju u Turskoj, pa gotovo svakodnevno pristižu vijesti o novom kršenju medijskih sloboda u Turskoj. Dva tjedna nakon pokušaja vojnog udara država je suočena s valom uhićenja novinara, a najmanje 131 medij je ugašen

Nedugo nakon što su turske vlasti 25. srpnja o.g. izdale nalog za uhićenje 42 novinara, naređeno je uhićenje još njih 47, u sklopu šireg obračuna s pristašama muslimanskog klerika Fetullaha Gulena optuženog da stoji iza propalog puča, izvijestio je Reuters. “Kazne se odnose na urednike i kolumniste lista Zaman (koji trenutno ne postoji), perjanice medijske organizacije Gulenova pokreta”, rekao je u srijedu neimenovani vladin dužnosnik.

Kritičari predsjednika Tayyipa Erdogana ističu da on koristi neuspjeli puč za obračun s disidentima i jačanje svoje autoritarne vlasti, piše Reuters.

Abdullah Ayasun, bivši novinar lista Zaman, koji se trenutno nalazi u Bostonu, rekao je za Fairpress kako sa strepnjom prati zbivanja u Turskoj preko svojih bliskih prijatelja:

Mnogi moji prijatelji nalaze se u pritvoru. Kritički nastrojeni mediji potpuno su iščeznuli, nema mjesta za glas kritike. Erdoganovo kažnjavanje i ‘lov na vještice’ ne poznaje granice. Nazli Ilicak, Sahin Alpay i mnogi drugi novinari zatočeni su. Radi se o prominentnim novinarima koji su proveli gotovo polovicu stoljeća u ovoj profesiji.

Podsjetimo, Turske vlasti su još u ožujku o.g. preuzele kontrolu nad dnevnim listom “Zaman”, nakon što je dan ranije sud u Istanbulu donio odluku da se grupacija Zaman stavi pod nadzor, o čemu je Fairpress tada pisao. Naime, grupaciju Zaman, koja uz dnevni list Zaman posjeduje i list na engleskom jeziku Today’s Zaman te novinsku agenciju Cihan, turske vlasti smatraju bliskom Fethullahu Gulenu, bivšem Erdoganovu savezniku koji se nakon korupcijske afere s kraja 2013. g. pretvorio u njegovog najljućeg protivnika.

Kako navodi Reuters, turski dužnosnici kao razlog ovog privođenja nekadašnjih novinara Zamana, ističu sumnju u to da su novinari u posjedu informacija o Gulenovoj mreži te će im na taj način pomoći u istrazi koju vlast provodi. Ipak, u prilog tome ne ide činjenica da mnogi od privedenih novinara ne dijele stav vjerske organizacije Gulen, što samo potvrđuje sumnje u iskorištavanje propalog puča za obračun s neistomišljenicima.

 Fotomontaža: pixabay.com 

Ostavljanje komentara je privremeno obustavljeno iz tehničkih razloga. Hvala na razumevanju.

Send this to a friend