02. feb 2015.

Jelić: Agencija će štititi uzbunjivače

logo (1)Agencija za borbu protiv korupcije će nastaviti da pruža neophodnu pravnu pomoć uzbunjivačima – licima koja su prijavila slučaj korupcije, potvrdila je danas Tanjugu Nataša Jelić iz Agencije.Objašnjavajući da je Ustavni sud doneo odluku kojom je proglasio neustavnom odredbu člana 56 stav pet Zakona o Agenciji za borbu protiv korupcije i Pravilnik o zaštiti lica koje prijavi sumnju na korupciju, Jelić je istakla da su i dalje ostale na snazi odredbe na osnovu kojih će Agencija štititi uzbunjivače i pružati svu neophodnu pravnu pomoć „duvači u pištaljku“ kao i do sada.

„Agencija će na osnovu člana 56 zakona i dalje nastaviti da pruža neophodnu pravnu pomoć licima koja su prijavila slučaj korupcije“, rekla je Jelić dodajući da će uzbunjivači i dalje moći da prijavljuju slučajeve korupcije Agenciji koja će ih štititi.

Kako je navela, Agencija će štititi uzbunjivače dok ne počne da se primenjuje novi Zakon o zaštiti uzbunjivača.

„Agencija je u svakoj prilici, kada je bila u mogućnosti, ukazivala da je neophodno doneti što hitnije zakon jer on na sveobuhvatan način štiti lica koja prijave slučaj korupcije“, rekla je Jelić.

„Agencija je u svakoj prilici, kada je bila u mogućnosti, ukazivala da je neophodno doneti što hitnije zakon jer on na sveobuhvatan način štiti lica koja prijave slučaj korupcije“, rekla je Jelić.

Agencija ima mogućnost, dodala je, da pokreće postupke protiv rukovodioca organa – javnih funkcionera koji uzbunjivačima daju otkaze ugovora o radu ili ih premeštaju na niža radna mesta objašnjavajući da su oni dužni da održavaju poverenje građana u savesno i odgovorno obavljanje javne funkcije.
Prema njenim rečima, status uzbinjivača od Agencije za borbu protiv korupcije do sada je zatražilo 255 lica, dobila su ga 104 lica, a trenutno ima 95 aktivnih uzbunjivača.
„Uzbunjivači su jako bitni u razotkrivanju korupcije i zaštiti javnih interesa. Oni neće biti ni na jedan način ugroženi tako što je ukinut pravlinik. I dalje će imati istu zaštitu“, poručila je Jelić objašnjavajući da Agencija ne može da donese Pravilnik zato što je odredba člana 56 stav pet zakona proglašena neustavnim.

Pojedini medij objavili su danas da su građani koji su prijavili slučajeve korupcije izgubili status uzbunjivača.

Naime, mediji pišu da ovih dana na snagu stupa odluka kojom Ustavni sud proglasio neustavnim stav 5. član 56 Zakona o Agenciji za borbu protiv korupcije i Pravilnik o zaštiti lica koja prijave sumnju na korupciju.

1 komentar za: “Jelić: Agencija će štititi uzbunjivače

  1. Stanko Simić

    Poslednji komentari
    Stanko Simić
    17:30 02.02.2015.

    Agencija nema kredibilitet .Potrebno je da se njen rad i finansijsko poslovanje vanredno ispita. .Odgovornost za to što niko nije kažnjen za pokušaj nameštanja konkursa za radno mesto – internog finansijskog kontrolora u Agenciji za borbu protiv korupcije o kome je pisala Pistaljka.rs je na direktorki Tatjani Babić . Ovo mesto već više godina , a i do danas, nije popunjeno na propisan način. Budžetska sredstva Agencija troši bez prave kontrole. Iako je državni organ koji treba da suzbija korupciju ona se koruptivno ponaša.Nadležni odbor Skupštine treba da proveri ove navode i pokrene proceduru za smenu odgovornih u Agenciji, a drugi organi svoj deo posla.

    02. феб 2015. at 22:50

Ostavljanje komentara je privremeno obustavljeno iz tehničkih razloga. Hvala na razumevanju.

Send this to a friend