02. feb 2015.

Jelić: Agencija će štititi uzbunjivače

logo (1)Agencija za borbu protiv korupcije će nastaviti da pruža neophodnu pravnu pomoć uzbunjivačima – licima koja su prijavila slučaj korupcije, potvrdila je danas Tanjugu Nataša Jelić iz Agencije.Objašnjavajući da je Ustavni sud doneo odluku kojom je proglasio neustavnom odredbu člana 56 stav pet Zakona o Agenciji za borbu protiv korupcije i Pravilnik o zaštiti lica koje prijavi sumnju na korupciju, Jelić je istakla da su i dalje ostale na snazi odredbe na osnovu kojih će Agencija štititi uzbunjivače i pružati svu neophodnu pravnu pomoć „duvači u pištaljku“ kao i do sada.

„Agencija će na osnovu člana 56 zakona i dalje nastaviti da pruža neophodnu pravnu pomoć licima koja su prijavila slučaj korupcije“, rekla je Jelić dodajući da će uzbunjivači i dalje moći da prijavljuju slučajeve korupcije Agenciji koja će ih štititi.

Kako je navela, Agencija će štititi uzbunjivače dok ne počne da se primenjuje novi Zakon o zaštiti uzbunjivača.

„Agencija je u svakoj prilici, kada je bila u mogućnosti, ukazivala da je neophodno doneti što hitnije zakon jer on na sveobuhvatan način štiti lica koja prijave slučaj korupcije“, rekla je Jelić.

„Agencija je u svakoj prilici, kada je bila u mogućnosti, ukazivala da je neophodno doneti što hitnije zakon jer on na sveobuhvatan način štiti lica koja prijave slučaj korupcije“, rekla je Jelić.

Agencija ima mogućnost, dodala je, da pokreće postupke protiv rukovodioca organa – javnih funkcionera koji uzbunjivačima daju otkaze ugovora o radu ili ih premeštaju na niža radna mesta objašnjavajući da su oni dužni da održavaju poverenje građana u savesno i odgovorno obavljanje javne funkcije.
Prema njenim rečima, status uzbinjivača od Agencije za borbu protiv korupcije do sada je zatražilo 255 lica, dobila su ga 104 lica, a trenutno ima 95 aktivnih uzbunjivača.
„Uzbunjivači su jako bitni u razotkrivanju korupcije i zaštiti javnih interesa. Oni neće biti ni na jedan način ugroženi tako što je ukinut pravlinik. I dalje će imati istu zaštitu“, poručila je Jelić objašnjavajući da Agencija ne može da donese Pravilnik zato što je odredba člana 56 stav pet zakona proglašena neustavnim.

Pojedini medij objavili su danas da su građani koji su prijavili slučajeve korupcije izgubili status uzbunjivača.

Naime, mediji pišu da ovih dana na snagu stupa odluka kojom Ustavni sud proglasio neustavnim stav 5. član 56 Zakona o Agenciji za borbu protiv korupcije i Pravilnik o zaštiti lica koja prijave sumnju na korupciju.

1 komentar za: “Jelić: Agencija će štititi uzbunjivače

Ostavite komentar

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

*

Na našem sajtu biće objavljeni svi pristigli komentari, osim komentara koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede ili nisu u vezi sa temom članka koji se komentariše. Govor mržnje definisan je Zakonom o javnom informisanju, koji u članu 38. kaže: „Zabranjeno je objavljivanje ideja, informacija i mišljenja kojima se podstiče diskriminacija, mržnja ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja nekoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihove seksualne opredeljenosti, bez obzira na to da li je objavljivanjem učinjeno krivično delo“. Pre nego što budu objavljeni, komentari moraju biti odobreni od strane naših moderatora, pa vas molimo za malo strpljenja.

Send this to a friend