09. nov 2016.

Kako je Ismet Bajramović Ćelo zapalio društvene mreže?

Bivši pripadnik Specijalne jedinice MUP-a RBiH, Ismet Bajramović zvani Ćelo, bio je sagovornik dopisniku Politike Miroslavu Lazanskom u Siriji, a zbog asocijacija na prvoborca u odbrani Sarajeva i čovjeka iz sarajevskog podzemlja, tekst je podigao buru sumnji da se radi o izmišljotinama autora

Tekst u beogradskom dnevniku Politika „Valter iz Zenice brani Alepo“ digao je mnogo prašine u bh. medijima i društvenim mrežama. Mnogi su Lazanskog optužili da laže i da je pričao sa duhom. Ili da je razgovarao sa mrtvim čovjekom. Ili da je neznalica. Ili su prosto ostali zapitani kako je moguć razgovor s preminulim.

Lazanski možda jeste neznalica, možda priča sa duhovima, ali Ismeta Bajramovića u Siriji nije nužno izmislio.

U „vikićevcima“ je bio Ismet Bajramović kojeg su specijalci, zbog „zanimljivog imena“, prozvali Ćelo, po tada hrabrom a poslije opasnim sarajevskim momkom.

„To je mladić koji je došao na početku rata, imao je zanimljivo ime pa su mu specijalci dali ime Ćelo. To je jedan od najhrabrijih bosanskih specijalaca. On je zahvaljujući svojoj hrabrosti i sposobnosti uspio da se popne visoko na ljestvici međunarodnih sigurnosnih organizacija“, kaže Muhamed Gafić, jedan od ratnih komandanata sarajevskih specijalaca.

Ismet Bajramović Ćelo, „vikićevac“, kako tvrdi Gafić, jedan je od visokopozicioniranih specijalaca za obezbjeđenje važnih ličnosti na Bliskom istoku, pa je stoga moguće da se sreo i sa Lazanskim.

„U pitanju je nesporazum“, kaže Gafić i dodaje da među bivšim specijalcima „možete uraditi intervju i sa Arkanom. Željko, naš specijalac, dobio je takav nadimak“.

Da li je sve što je napisano u tekstu, Ćelo i rekao, zahtijevalo bi novu provjeru. U svakom slučaju, ovaj je primjer pokazao osnovnu razliku između bloga kao platforme raspoložive svima za objavljivanje mišljenja i online medija koji moraju poštovati sistem profesionalnih vrijednosti, uključujući provjeru svih činjenica.

Ostavljanje komentara je privremeno obustavljeno iz tehničkih razloga. Hvala na razumevanju.

Send this to a friend