05. nov 2016.

Kako Makedonci na Trampu zarađuju po 3.000 DOLARA

rkjktkqturbxy9myze5yzc0ztziywm2ytm0ywflnzhhndi5zjgwmzhlyy5qcgvnk5uczqmuamldlqlnadyawsovb9kyl3b1bhnjbxmvturbxy8xzdc0y2i0mtcwntk1mdqznjyyownhymq2mdzmntbmni5wbmchwgaAmerički izbori svakako su najvažniji događaj u ovoj godini, a kako je 8. novembar iza ugla, Hilari Klinton i Donald Tramp do maksimuma pojačavaju svoju kampanju. Veliki deo okršaja vodi se na internetu, naročito na društvenim mrežama, a toliki protok informacija i tekstova donosi veliku zaradu. Da od američkih izbora može da zaradi svako, dokazuje ogroman broj sajtova o Donaldu Trampu koji dolaze iz – Makedonije!

„Ovo je vest milenijuma!“, piše sajt „WorldPoliticus.com“, navodeći kako će Hilari Klinton 2017. godine biti uhapšena zbog skandala sa mejlovima. Ovaj tekst, pod naslovom „Vaše molitve su uslišene“, na Fejsbuku je imao više od 140.000 deljenja, komentara, reakcija…

Nakon toga, 10.000 kilometara daleko, u malom makedonskom gradu Velesu, jedan mladić zadovoljno je trljao ruke gledajući kako mu bankovni saldo raste, piše „Bazfid“.

U proteklih šest meseci, Veles, grad sa 45.000 stanovnika, postao je pravi digitalni zlatni rudnik nakon što su lokalci pokrenuli bar 140 sajtova čiji se sadržaj bavi američkom politikom. Portali imaju američki prizvuk, pa se tako pored pomenutog „WorldPoliticus.com“ mogu naći i „TrumpVision365.com“, „DonaldTrumnews.com“, „USADailyPolitics.com“ i slični. Skoro svi svakodnevno proizvode agresivan protrampovski sadržaj, koji za ciljnu grupu ima konzervativne glasače u SAD, piše „Bazfid“.

Zarađuju zahvaljujući Fejsbuku i Guglu

Mladi Makedonci koji upravljaju ovim sajtovima ne mare mnogo za Donalda Trampa, već isključivo za zaradu, kojoj umnogome doprinosi i Fejsbuk. Strategija je jednostavna: napišu tekst sa bombastičnim naslovom (istinitost nije uslov), i objave ga na društvenoj mreži. Što upadljiviji naslov, to je tekst primećeniji, deljeniji, ima više komentara… a samim tim na njihove račune sliva se više novca. Ovi sajtovi, zahvaljujući svojim bombastičnim (dez)informacijama, otvaraju ogromnu priliku za zaradu.

Jer, što više klikova, više ponuda za reklamiranje, što znači više novca. Za sajt je ključno da dobije dozvolu od Guglovog programa „AdSense“ za postavljanje oglasa na njihovu stranicu. Kada se to desi, novac počinje da stiže.

Sajtovi imaju i svoje Fejsbuk stranice, na kojima ih prate hiljade ljudi. „Bazfid“ nije jedini koji je uočio „male internet vojnike“ u Makedoniji. „Gardijan“ je u avgustu identifikovao čak 150 političkih sajtova iz Makedonije, koji se tiču isključivo američke politike i predizborne kampanje. Oni koji su pristali da govore za medije, uz uslov da ostanu anonimni, ne kriju da je jedini razlog – zarada.

– Osnovao sam sajt jer mi je to bila prilika za laku zaradu. Ekonomija u Makedoniji je veoma slaba, pa moramo da pronalazimo kreativne načine da zaradimo novac. Ja sam muzičar, ali mi trebaju kvalitetni instrumenti. Dok ne zaradim novac da ih kupim, baviću se ovim – kaže 17-godišnji tinejdžer iz Velesa za „Bazfid“.

U jednom momentu pojavili su se i tekstovi vezani za Bernija Sandersa, ali oni nisu tako dobro prošli na Fejsbuku.

– Jednostavno, ljudi u Americi više vole da čitaju o Trampu – kaže jedan 16-godišnjak koji vodi sajt BVANews.com.

Većina priča je izmišljena

– Da, tačno je. Velika većina informacija je lažna, izmišljena, loša…ali računica je sledeća: ako navede ljude da kliknu na vest, onda sve ostalo nije važno – rekao je student iz Velesa za „Bazfid“.

Primera radi, najuspešniji Fejsbuk post sa makedonskih protrampovskih sajtova je baziran na priči sa lažnog američkog sajta. Naslov priče objavljene na „ConservativeState.com“ glasio je: „Hilari Klinton 2013: Volela bih da vidim ljude poput Donalda Trampa kako se kandiduju za predsednika; On je pošten i nepotkupljiv“.

Ova objava je za samo nedelju dana sakupila 480.000 deljenja, reakcija i komentara na Fejsbuku. Primera radi, ekskluziva uglednog „Njujork tajmsa“ koja je otkrila da je Donald Tramp 1995. objavio gubitak od 916 miliona dolara sakupila je „tek“ 175.000 Fejsbuk reakcija za mesec dana).

Priča o Hilarinoj lažnoj izjavi potekla je sa portala „TheRightists.com“, koji je priznao da je čitav tekst izmišljen. Klintonova je 2013. rekla da bi „volela da u politici vidi više poslovnih ljudi“, ali ni u jednom momentu nije spomenula Trampa. Četiri od pet najčitanijih tekstova za makedonskih sajtova pokazalo se kao netačno, od onog da je „papa podržao Trampa“, do onog da je Majk Pens rekao da je „Mišel Obama najvulgarnija osoba na svetu“. Ta četiri lažna teksta na Fejsbuku imala više od milion deljenja, reakcija i komentara, generišući ogroman protok korisnika, i ujedno doneli veliki novčani prihod vlasnicima sajtova koji su ih objavili.

Velika zarada

Kada su mnogi shvatili da na ovaj način mogu lako da zarade veliki novac, tržište je postalo pretrpano sličnim sajtovima. Zarada je opala, sem za one sajtove koji su uspeli da izgrade svoju publiku na Fejsbuku. Tinejdžer koji vodi „BVANews“ kaže da ima oko milion poseta mesečno, ali je odbio da kaže koliko zarađuje. Drugi nisu bili tako tajanstveni, te su otkrili da u proseku svakog meseca inkasiraju oko 5.000 dolara. Ipak, kažu da je ta cifra umela da bude daleko veća, te da ako „vest“ postane hit na Fejsbuku, dnevno se zaradi i do 3.000 dolara!

Razmišljaju unapred

Mnogi vlasnici ovih sajtova već su počeli da „šire biznis“, i preorijentisali su se na sajtove o zdravoj hrani. Kažu, američki izbori će se uskoro održati, te da je to bila „prilika za jednu godinu“, koja je zahvaljujući kombinaciji Trampa i Fejsbuka donela dobru zaradu. Novac su uložili u pokretanje sajtova sa drugačijom tematikom, koristeći isti princip. Pored velike zarade, tinejdžeri za „Bazfid“ kažu da imaju i osećaj ponosa, jer su uprkos tome što potiču iz jedne male zemlje na Balkanu uspeli da izvuku veliki novac od Fejsbuka, Gugla i Amerikanaca. Sajtove o Trampu će nastaviti da održavaju samo ukoliko se desi da republikanac pobedi.

– Zdušno navijamo za njega! Mora od nečega da se živi – poručili su studenti za „Bazfid“.

 Foto: Skrinšot preuzet sa blic.rs 

Ostavljanje komentara je privremeno obustavljeno iz tehničkih razloga. Hvala na razumevanju.

Send this to a friend