21. avg 2014.

Karadžić: Promena vlasništva B92 odobrena po zakonu

Goran Karadžic. Foto: Blic

Goran Karadžic. Foto: Blic

Predsednik Saveta Regulatornog tela za elektronske medije Goran Karadžić nije danas želeo da komentariše ocenu iz izveštaja Komisije za zaštitu konkurencije da je to telo prekršilo Zakon o radiodifuziji kada je odobrio promenu vlasništa u Radiodifuznom preduzeću B92.

On je rekao da ne želi to da komentarište dok je postupak u toku.

„Postupak je u toku. Kad se završi onda će sve biti jasnije“, rekao je Karadžić u telefonskoj izjavi agenciji Beta.

Komisija za zaštitu konkurencije (KZK) Srbije pokrenula je postupak ispitivanja promene vlasničke strukture Radio-difuznog preduzeća B92, koje je kupila kiparska firma „Astonko holdings limitied“, preko svog istoimenog preduzeća u Beogradu.

Kako je objavljeno na sajtu Komisije (kzk.org.rs), postupak ispitivanja koncentracije vlasnicke strukture u B92 je pokrenut po službenoj dužnosti, jer prodaja nije odobrena skladu sa Zakonom o zaštiti koncentracije, uz napomenu da postoji sumnja da televizije B92 i Prva imaju istog vlasnika.

Kako je objavljeno na sajtu Komisije (kzk.org.rs), postupak ispitivanja koncentracije vlasnicke strukture u B92 je pokrenut po službenoj dužnosti, jer prodaja nije odobrena skladu sa Zakonom o zaštiti koncentracije, uz napomenu da postoji sumnja da televizije B92 i Prva imaju istog vlasnika.

U zaključku o pokretanju postupka, Komisija navodi da su se od 2006. do 2009. godine dokapitalizacije u B92 sprovodile izdavanjem novih akcija, a najznačajnija je sprovedena oktobra 2010, nakon koje je, kako se navodi, firma Astonko stekla 84,55 odsto vlasništva u B92.

Ukoliko se u postupku utvrdi da su koncentracije sprovedene bez odobrenja KZK, biće doneta odluka o eventualnoj primeni mere dekoncentracije iz člana 67. Zakona, kao i mere zaštite konkurencije iz clana 68. Zakona.

Komisija može naložiti učesnicima da podele privredno društvo, otuđe akcije ili udele, raskinu ugovor ili preduzmu neke druge radnje kako bi se uspostavilo stanje pre uspostavljanja koncentracije.

Komisija priznaje da je upoznata s problemom nedovoljne transparentnosti vlasništva u medijima i da se problem manifestuje registrovanjem privrednih društava u inostranstvu da bi se ona potom javila kao osnivači domaćih društava koja postaju vlasnici medija u Srbiji, s ciljem da se prikriju pravi vlasnici.

Bez odobrenja Komisije, takve kupovine medija za posledicu mogu imati stvaranje ili jačanje dominantnog položaja, čime se konkurencija na tržištu medija može značajno ograničiti, narušiti ili sprečiti.

Komisija za zastitu konkurencije podseća da se u Izvestaju o pritiscima i kontroli medija Saveta za borbu protiv korupcije od 7. oktobra 2011. godine navodi i da je TV Prva odličan primer kako netransparentnost vlasništva daje mogućnost istom vlasniku da dode u posed većeg broja medija sa nacionalnom pokrivenošću.

Navodi se da je u novembru 2010. godine prodata je RTV B92 i da je najveci akcionar te medijske kuće postalo domaće preduzeće Astonko, čiji je vlasnik istoimeno preduzeće s Kipra, a vlasnik je nepoznat.

„Medutim, iz samog medija su stigle informacije da je izvesni Stefanos Papadopoulos pravi vlasnik te kiparske firme, zajedno sa jos nekim licima. Papadopoulos je, takode, vlasnik TV Makedonija (http:www.maktv.gr) iz Soluna u Grčkoj, za koju u toj zemlji postoji uverenje da je vlanica grčke medijske grupacije Antena (www.antenna.gr/tv/) Minosa Kirijakua, koja u Srbiji već ima TV Prvu“, navodi se u saopstenju KZK.

Kako se ističe, po registrima emitera u Grčkoj, Antena i Makedonija su formalno medusobno nezavisne TV kuće, ali Antena zapravo samo formalno nije preuzela kontrolni paket u TV Makedoniji zbog grčkih propisa o medijskoj koncentraciji, ali faktički upravlja tom televizijom.

Zbog toga su se u javnosti, podseća se, pojavile sumnje da RTV B92 i TV Prva imaju istog vlasnika.

„Savet RRA je zvanicno odobrio ovu promenu vlasnistva, ali pri tome nije objavio informaciju o novom pravom vlasniku ove medijske kuće, već je samo rečeno da je sve uradeno po zakonu, iako postoje ozbiljne sumnje da je prekrsen clan 99. Zakona o radiodifuziji, zbog čega je došlo do nedozvoljene medijske koncentracije“, navela je KZK.

Ostavljanje komentara je privremeno obustavljeno iz tehničkih razloga. Hvala na razumevanju.

Send this to a friend