11. jul 2014.

Kina: Nove zabrane za novinare

kinanovineKineski regulatori zabranili su novinarima da sa inostranim medijima dele informacije koje su pribavili na poslu ili da ih objavljuju van medija u kojem rade.

Propisi, detaljno obrazloženi u jednom dokumentu od 30. juna a objavljeni ove nedelje, izlaze u javnost u trenutku kada su kineski novinari na meti optužbi da koriste svoje pozicije za ucene.

Nove mere, međutim, odnosiće se i na novinare koji, frustrirani strogim kontrolama sadržaja onoga šta smeju da objavljuju u svojim medijima, ponekad objavljuju informacije do kojih su došli van Kine ili na društvenim mrežama, pa i u ličnim blogovima.

U obrazloženju novih mera navodi se da pomenuti akti „narušavaju normalan poredak vesti“ i ugrožavaju interese vladajuće Komunističke partije kao i nacionalne interese Kine.

Neki kineski analitičari i novinari ocenili su nove propise kao dodatno gušenje slobode medija i izražavanja i prava javnosti da bude informisana.

Nedostatak medijske slobode praćen je i slučajevima nekih novinara koji uzimaju mito da ne bi objavili priče koje mogu da nanesu štetu pojedinim kompanijama ili osobama, navodi agencija AP.

Za originalni tekst kliknite ovde.

Ostavljanje komentara je privremeno obustavljeno iz tehničkih razloga. Hvala na razumevanju.

Send this to a friend