19. jun 2016.

Klima se i „Državni posao“

rtv_ulazNejasna sudbina autorskih emisija na Radio-televiziji Vojvodine

Sudbina autorskih emisija političkog karaktera na Radio- televiziji Vojvodine koje su žrtve nove letnje šeme na ovom mediju za sada nisu poznate. Jedina emisija koja je preživela filter letnje šeme je Politbiro i ona će biti emitovana i tokom leta.

Kako Danas nezvanično saznaje, o tome da li ćemo i od jeseni gledati neke od analitičkih i istraživačkih emisija na pokrajinskom javnom servisu, odlučivaće se nakon što budu okončani konkursi za generalnog direktora RTV-a i programskog direktora, funkcija koja su pre smena zauzimali Srđan Mihajlović i Slobodan Arežina.

Na odabir kadrova, ali i uređivačku politiku na RTV-u, u značajnoj meri mogla bi da utiče i nova vlada AP Vojvodine, čije konstituisanje je zakazano za ponedeljak i na čijem čelu će se naći Igor Mirović iz Srpske napredne stranke.

Poslednjih dana javnost je uzburkao slučaj emisije „Radar“, čija autorka Marina Fratucan smatra da je do korekcija u programu došlo zbog političkih pritisaka. Građani Vojvodine mogli bi da ostanu i bez emisija „Pravi ugao“ Ljubice Gojgić, „Preš i ja“ autora Zorana Panovića, ali i kultnog „Državnog posla“, koji je u prethodnih nekoliko godina postao zaštitni znak ove televizije.

S druge strane, nakon što je Danas pisao o nezakonitostima prilikom smene programskog direktora Slobodana Arežine, političko delovanje u RTV-u potvrdila je i najnovija informacija do koje je došla redakcija Cenzolovke, a to je da je on smenjen u danu kada su u razmaku od deset minuta održane dve sednice Upravnog odbora i da je to pitanje bilo pod tačkom razno, što potvrđuje navode Danasa da predloga generalnog direktora za smenu Arežine nije bilo. Dakle, smena Arežine nije bila predviđena dnevnim redom sednice, već je nju inicirao predsednik Upravnog odbora Jova Radić, koji je kasnije i potpisao rešenje o razrešenju programskog direktora.

Kako se navodi u zapisniku, u okviru tačke „razno“ pokrenuta je čuvena priča o Planu proizvodnje i emitovanja programa, koji je navodno nedostajao, da bi nakon završetka te sednice odmah bila zakazana druga na kojoj se govorilo o razrešenju Arežine zbog direktne odgovornosti, ali i zbog navodnog pada gledanosti, koji ne može da bude kriterijum za javni servis. Arežina je smenjen na petnaestominutnoj sednici, a u zapisniku sa te sednice stoji da je predlog za Arežininu smenu dao predsednik Upravnog odbora „na osnovu diskusije generalnog direktora i ocene o direktnoj odgovornosti direktora programa“. UO se pozvao na član 36 i tačku pet Statuta RTV-a, u kojoj se Arežini stavlja na teret da je nesavesno vršio svoju dužnost, međutim, UO prevideo je da u prvoj rečenici člana 36 stoji sledeće: „UO na predlog generalnog direktora RTV-a razrešiće direktora programa pre isteka vremena na koje je imenovan ukoliko dođe do ispunjenja jednog od devet uslova.“ Dakle, predlog od strane generalnog direktora za razrešenje ne postoji kao zvaničan dokument, stoga razrešenje Arežine nije sprovedeno u okviru zakonske procedure.

Pravni tim Slobodana Arežine u prethodnim danima najavio je dalje postupanje po ovom pitanju.

Studio B i Pink prekršili novinarski kodeks

Nezavisno udruženje novinara Srbije (NUNS) juče je „najoštrije protestovalo zbog neprofesionalnog ponašanja uredničkog kolegijuma TV Studio B koji je „zloupotrebio deo izjave istoričara Čedomira Antića, smeštajući je u kontekst koji je sasvim suprotan osnovnoj tezi autora“. Taj deo intervjua TV Studio B je, bez dozvole Antića, ustupio TV Pink, koji ga je emitovao u okviru emisije „Ko priziva Balkansko proleće“, navodi NUNS. Prema stavu NUNS, „ovakav postupak TV Studija B predstavlja grubo kršenje Etičkog kodeksa novinara Srbije i u suprotnosti je sa osnovnim postulatima ponašanja elektronskih medija“. U saopštenju NUNS ukazuje da su RTV Studio B i TV Pink „ovim svojevrsnim falsifikatom obmanuli gledaoce i doveli ih u zabludu o stavovima Čedomira Antića u vezi s događajima u Savamali“.


D. D.

Ostavljanje komentara je privremeno obustavljeno iz tehničkih razloga. Hvala na razumevanju.

Send this to a friend