16. avg 2016.

Knjige o novinarima za novinare

human-head-shaped-bookshelf-stacked-with-booksZa one koji ni na odmoru ne odlaze daleko od profesije ili jednostavno žele ponovo pronaći inspiraciju za svoj posao, pripremili smo listu knjiga čiji su glavni likovi novinari i novinarke

Nulti broj (Umberto Eco)

Posljednja knjiga Umberta Eca smještena je u redakciju milanskih novina čija je uloga manipulacija javnošću i diskreditovanje protivnika. Kroz priču o novinaru koji istražuje okolnosti Mussolinijeve smrti, Eco je napisao triler o modernom novinarstvu, povezavši ga sa uvijek mu omiljenim teorijama zavjere.
Profil/Vulkan

Imperfekcionisti (Tom Rachman)

Priča o rimskoj redakciji jednih novina na engleskom jeziku priča je o staroj slavi i opadajućim prihodima štampanih medija i načinima na koje se s tim nose urednici i novinari. Objavljena 2010., Rachmanova knjiga našla se na listi najboljih knjiga New York Timesa, Washington Posta i Amazona i prevedena je na petnaest jezika, među kojima su i srpski i hrvatski.
Booka/Lumen izdavaštvo

Milenijum (Stieg Larsson)

Bestseler trilogija švedskog novinara Stiega Larssona učinila je za istraživačko novinarstvo ono što je „Uvod u anatomiju“ učinio za medicinu. Ukoliko je još uvijek niste pročitali, ovo ljeto savršena je prilika da uronite u svijet istraživačkog novinara Mikaela Blomkvista, budući da se trilogiji, nakon Larssonove misteriozne smrti 2004., prošle godine pridružio i nešto manje uspješan četvrti nastavak drugog autora, a govori se i o nastavku profitabilnog serijala.
Šahinpašić/Čarobna knjiga/Fraktura

Dosije Snouden (Luke Harding)

Iako Edward Snowden nije novinar, njegovo otkrivanje informacija o američkoj Agenciji za nacionalnu sigurnost (NSA) jedna je od najvećih novinarskih priča u posljednjih nekoliko godina, a ostavila je traga i na svakodnevnim praksama novinarstva i digitalne sigurnosti. U knjizi o ovoj zanimljivoj ličnosti, koju je napisao dopisnik britanskog Guardiana, upoznajemo lik i djelo bivšeg obavještajnog analitičara koji je promijenio način na koji gledamo na nadzor komunikacija.
Evro Book/EPH Media

Insajder, moja priča (Brankica Stanković)

Lična priča autorice serijala „Insajder“ dinamično je štivo o svakodnevnim opasnostima s kojima se nagrađivana istraživačka novinarka iz Srbije susretala u svom radu, ali i podsjetnik na važnost istraživačkog novinarstva i hrabrost onih koji se njime bave.
Samizdat

Hladnokrvno ubojstvo (Truman Capote)

Klasik žanra, „dokumentarni roman“ Trumana Capotea objavljen je 1966. i, po mnogo čemu, promijenio novinarstvo i inspirisao generacije istraživača. „In Cold Blood“ se bavi ubistvom porodice Clutter u Kanzasu, o čemu je Capote konstruisao cijeli roman nakon što je u novinama pročitao kratku vijest o zločinu. Unatoč brojnim prigovorima Capoteovim metodama, knjiga je zadržala kultni status.
Globus Media

 Foto: Timeshighereducation.com 

Ostavljanje komentara je privremeno obustavljeno iz tehničkih razloga. Hvala na razumevanju.

Send this to a friend