03. okt 2014.

Ko je koliko uložio u „Utisak nedelje“

olja001Kompanija B92 saopštila je juče da se pregovori sa autorkom emisije  „Utisak nedelje“ Oljom Bećković i produkcijom Mreža nisu pokazali uspešnim, dok su Mreža i Bećkovićeva naveli da ne razumeju saopštenje te televizije i da i dalje očekuju da se ugovor koji imaju do marta poštuje i Utisak nedelje emituje u nedelju.

„Kompanija B92 sa žaljenjem konstatuje da se napori i predlozi za poboljšanje dugogodišnje saradnje sa autorkom emisije Utisak nedelje Oljom Bećković i Produkcijskom grupom Mreža nisu pokazali uspešnim. Ishod pregovora kompanije B92 o nastavku saradnje sa Oljom Bećković i PG Mrežom takav je da je od strane autorke emisije Utisak nedelje i produkcijske kuće došlo ne samo do odsustva razumevanja i podrške nego i do teškog narušavanja profesionalne etike izjavama datim u javnosti i optužbama za navodne ucene i ultimatume, a sa očiglednom namerom diskreditacije kompanije B92“, navodi se u saopštenju B92.

Prema njihovim navodima, rukovodstvo B92 razočarano je ponašanjem gospođe Bećković, naročito ako se uzme u obzir „12 godina saradnje i vernosti, ulaganja u nju oko dva miliona evra i značajna promocija širom B92 mreže kao i na drugim mestima“.

„Iz svega navedenog, zaključak koji bi mogao da se nametne je da Olja Bećković i PG Mreža svoje pogrdne izjave koriste kako bi stvorili negativnu atmosferu, narušili ugled i izvršili pritisak na slobodu uređivačke politike kompanije B92, a sve u pokušaju da poboljšaju svoje pregovaračke pozicije. Iz svega navedenog dalja saradnja kompanije B92 sa Oljom Bećković i PG Mrežom predstavljaće težak izazov“, istakli su iz B92.

PG Mreža, kao izvršni producent emisije Utisak nedelje, i autorka ove emisije Olja Bećković oglasili su se juče povodom saopštenja B92 i predložili toj televiziji da javnosti objasni šta zapravo misle i šta su u svom saopštenju hteli da kažu.

Da li pod „teškim narušavanjem etike“ mislite na svoj zahtev da se autorka i produkcija za 24 sata izjasne o značajnoj novini za sve – premeštanju najgledanijeg programa na kablovsku televiziju bez koncepcije, gledanosti i sigurne budućnosti?

„Evo nekoliko pitanja na koja očekujemo odgovor: Zašto smo poslednjih dana i meseci međusobno „neuspešno“ pregovarali kad imamo obostrano uspešan, jasan i precizan ugovor? Da li pod „teškim narušavanjem etike“ mislite na svoj zahtev da se autorka i produkcija za 24 sata izjasne o značajnoj novini za sve – premeštanju najgledanijeg programa na kablovsku televiziju bez koncepcije, gledanosti i sigurne budućnosti? Da li stvarno mislite da ste za proteklih 12 godina samo vi promovisali Utisak nedelje, a da Utisak nije promovisao vas? Da li je moguće da ste samo ulagali u Utisak nedelje? Koliko je B92 zaradila od Utiska nedelje za ovih 12 godina? Koje su to naše i Oljine izjave bile pogrdne i stvorile negativnu atmosferu? Možda ona da je stavljanje pred svršen čin u petak po podne ultimatum? A kako vi to zovete? Na kraju pitanje koje nas možda i najviše zanima – ko se krije iza šifre menadžment B92?“, saopštila je Mreža.

Oglasio se i advokat Goran Draganić, pravni zastupnik Olje Bećković, saopštenjem u kome je istakao da „nije postojala iskrena namera rukovodstva TV B92 u vezi sa nastavkom emitovanja“. „Nažalost, pokazalo se da je jedini cilj B92 u celoj ovoj situaciji bio da se po svaku cenu obustavi i spreči emitovanje ove emisije na nacionalnoj frekvenciji. Iz kojih razloga, to najbolje zna rukovodstvo ove TV kuće“, naveo je Draganić, prenosi Beta. On je dodao da je prava istina da Olja Bećković nije vodila nikakve „pregovore“ sa B92 o „nastavku saradnje“, jer je saradnja ugovorena postojećim i još uvek važećim ugovorom sve do marta 2015. godine.

„Tražili smo u razgovorima samo da se poštuje ugovor. Dakle, nije bilo nikakvih pregovora, već je Olja Bećković odbila da pristane na ultimatum rukovodstva B92 da, ukoliko ne pređe na info-kanal, neće biti ni emitovanja emisije“, navodi Draganić.

Dodao je i da je Olja Bećković bez razmišljanja „odbila nepristojnu ponudu za prelazak njene emisije na B92-info uz značajno veći autorski honorar“, što je, kako je rekao, najveći dokaz da navodi u pojedinim medijima da ona finansijski ucenjuje B92 nemaju nikakvog smisla. „Jedini motiv za postupanje Olje Bećković u celoj ovoj nastaloj situaciji bio je zaštita postojećeg ugovornog odnosa i principa slobodnog novinarstva“, saopštio je Draganić. Po njegovim rečima, Olja Bećković se javnosti obratila tek kada je postalo „potpuno jasno da TV B92 nema nameru čak ni formalno da odgovori na više puta ponovljene zvanične dopise sa pitanjem kada će biti dozvoljeno da emisija otpočne sa emitovanjem u skladu sa postojećim ugovorom“.

Peticija „Vratite nam utisak“

Udruženje novinara Srbije (UNS) pokrenulo je pre nekoliko dana na svom sajtu peticiju „Vratite nam Utisak“, što je podržao i NUNS. Do juče po podne peticiju je potpisalo više od 300 ljudi, među kojima su novinari Ljiljana Smajlović, Tanja Jordović, Danica Vučenić, Vladimir Radomirović, Nino Brajović, kao i potpredsednik DS Borislav Stefanović. Peticija sa prikupljenim potpisima biće uručena poslovodstvu TV B92.

Veran Matić: Nisam pisao saopštenje

Glavni i odgovorni urednik informativnog programa B92 Veran Matić izjavio je da nije učestvovao u sastavljanju i objavljivanju današnjeg saopštenja te kuće u vezi sa emisijom Utisak nedelje. „Moje mišljenje o ovom pitanju javnosti je već poznato, a kao predstavnik manjinskog akcionara B92 Trust u odboru direktora, već sam tražio održavanje sednice ovog tela koje bi se odredilo o pitanju saradnje sa PG Mreža, i pri tom zahtevu ću ostati“, naveo je Matić u pisanoj izjavi.

Ostavljanje komentara je privremeno obustavljeno iz tehničkih razloga. Hvala na razumevanju.

Send this to a friend