23. feb 2015.

Ko je najzastupljeniji u informativnim programima državne televizije – RTS

RTS_logo.svgRezultati analiza emisija informativnog programa Radio-televizije Srbije – Dnevnika 2, Jutarnjeg programa, emisije Ovo je Srbija i Građanin, koju su sproveli Edukacioni centar uz podršku Fondacije za otvoreno društvo, pokazale su potpuno odsustvo novinarske kritičnosti i nedostatak proaktivnosti građanske javnosti

Centralno pitanje našeg istraživanja bilo je ko i o čemu govori u programima RTS-a. U analiziranim emisijama preovlađuju ekonomske teme, dok je politika potisnuta u drugi plan, u odnosu na neki prethodni period. Najvažniji deo analize su subjekti koji govore u ovim emisijama na RTS-u i tu se vidi problematičan novinarski izbor sagovornika. U informativnoj emisiji Dnevnik 2 izričito preovlađuju subjekti vlasti i državne uprave sa 18.4 odsto pojavljivanja i čak udelu od 30 odsto u trajanju tih izjava – rekla je Jovanka Matić sa Instituta društvenih nauka.

Ona je navela i da među pomenutim prednost imaju centri izvršne vlasti, dakle predsednik, vlada i ministri, a da se preostale dve vlasti, sudska i zakonodavna, pojavljuju u samo jedan odsto slučajeva. Takođe, prema istraživanju, pokrajinska vlast je izrazito marginalizovana.

– Ovo znači da postoji sistemski model ignorisanja pokrajinske vlasti i mi smatramo da je to problematično – dodala je Jovanka Matić.

Što se tiče prisustva građana u emisijama na Javnom servisu, oni su uglavnom prisutni u emisiji “Ovo je Srbija”, pojavljuju se relativno često, ali su “pasivni posmatrači zbivanja”, nije im dozvoljeno da izraze politički stav, čime postaju irelevantni sagovornici.

– Svi programi su diskriminatorni prema ženama koje se u Dnevniku pojavljuju kao subjekti u 19.2 odsto slučajeva, pet procenata manje u odnosu na svetski prosek. Izrazita negativna karakteristika ove emisije je i beogradocentričnost, jer je čak 2/3 subjekata u Beogradu – istakla je ona.

Saša Gajin sa Pravnog fakulteta “Union” kazao je da postoje normativni mehanizmi kojima građani mogu da učestvuju u medijima, međutim građanska javnost nema proaktivni odnos prema medijima, odnosno ne angažuje se dovoljno.

– Medijima se u ovoj zemlji bave mediji, političari i strane organizacije, dakle nema nevladinog sektora. Od velikog je značaja da se civilno društvo bavi medijima. U Zakonu o javnom informisanju po prvi put postoji neki okvir po kome vi možete da iskontrolišete tok sredstava ili intervenišete u vezi sa pojedinim informacijama – kazao je on napominjući da direktna veza između građana i Javnog servisa može nesmetano biti ostvarena preko Programskog saveta, gde “sada ne sede ljudi sa drugim javnim funkcijama”.

Nekritičnost

Simptomatično je i odsustvo kritičnosti, a rezultati istraživanja kažu da se 45.5 odsto subjekata odnosilo pozitivno prema temi, dok je njih samo 15 odsto imalo kritični stav.

Ostavljanje komentara je privremeno obustavljeno iz tehničkih razloga. Hvala na razumevanju.

Send this to a friend