23. jan 2015.

Lokalni mediji za prava Roma

I mediji u borbi za bolja prava Roma

I mediji u borbi za bolja prava Roma

Sedam redakcija iz cele Srbije, od kojih su tri sa juga, u narednih 11 meseci zajedno sa predstavnicima romske zajednice pokušaće da poboljša informisanje Roma o načinima za dobijanje pravne pomoći i ukaže na njihove probleme.

Novinari iz sedam redakcija članica „Local pressa“, koji zajedno sa Civil right defenders organizuje projekat, prateći aktivnosti OCD u Bujanovcu, Vranju, Nišu, Novom Pazaru, Prijepolju, Valjevu, Loznici, Negotinu i Knjaževcu svojim prilozima i tekstovima doprinosiće unapređenju položaja romske nacionalne zajednice na lokalu.

„Lokalni mediji za prava Roma” je projekat koji će pokušati putem lokalnih medija da poboljša informisanje Roma o načinima pružanja besplatne pravne pomoći koju nude organizacije civilnog društva, ali i neromske populacije o problemima koje Romi imaju u lokalnim sredinama.

Promovisanje romske kulture biće još jedan od zadataka novinara „Vranjskih“ iz Vranja, „Južnih vesti“ i „Roma world“-a iz Niša, „Novih knjaževačkih novina“ iz Knjaževca, „Lozničkih novosti“ iz Loznice, TV „Foruma“ i „Polimlja“ iz Prijepolja.

U redakcijama će tokom trajanja projekta biti angažovano i sedmoro srednjoškolaca romske nacionalnosti koji će se učiti novinarskom zanatu i svojim angažovanjem doprinositi da se glas njihovog naroda čuje u medijima. Na kraju obuke “Local press” će organizovati takmičenje između mladih novinara i odabrati dva najbolja priloga koja će biti nagrađena tabletima.

Projekat je finansijski podržan od strane donatora Civil Right Defenders i predstavlja uspostavljanje bliže saradnje lokalnih medija i OCD organizacija na zajedničkim aktivnostima u unapređenju ljudskih prava Roma na lokalu.

Ostavljanje komentara je privremeno obustavljeno iz tehničkih razloga. Hvala na razumevanju.

Send this to a friend