12. nov 2014.

Mediji opet šire šovinizam i pozivaju na nasilje

logondnvNezavisno društvo novinara Vojvodine upozorava da su domaći mediji posetu premijera Albanije Srbiji iskoristili da na najdrastičniji način šire šovinizam i pozivaju na etničko nasilje, „kreativno“ se nadovezujući na neprimerene gestove predsednika Vlade Srbije Aleksandra Vučića.

Nesumnjiva je uloga vlasti i medija bila i u podsticanju prethodnog talasa nasilja koji je u oktobru zadesio Vojvodinu, a na čijoj su meti bili pre svega građani albanske i bošnjačke nacionalnosti i njihova imovina.

NDNV smatra da u načinu na koji su skoro svi dnevni listovi i pojedini elektronski mediji izveštavali o poseti albanskog premijera ima elemenata krivičnih dela koji se gone po službenoj dužnosti, odnosno zbog kojih bi javni tužilac morao da reaguje.

Nezavisno društvo novinara Vojvodine poziva urednike i novinare ovih medija da prestanu da sramote profesiju, svoje kolege ali i građane Srbije izveštavanjem koje po određenim elementima prevazilazi čak i krvave ratne i ratnohuškačke devedesete.

S obzirom na evidentnu činjenicu da su skoro svi mediji u Srbiji pod direktnom kontrolom režima Aleksandra Vučića, sa velikom zabrinotošću ukazujemo da iza širenja šovinizma i poziva na etničko nasilje stoji sam državni aparat.

Da li mediji najavljuju da će vlast, nesposobna da reši ijedan problem u državi, krenuti da proizvodi krize i ratove?

Ostavljanje komentara je privremeno obustavljeno iz tehničkih razloga. Hvala na razumevanju.

Send this to a friend