10. jan 2015.

Mediji u Srbiji: Nema naslovne bez Vučića

vucikkaoslikanegative
Č
ak 877 puta se premijer Srbije Aleksandar Vučiću prethodnoj godini našao na naslovnoj strani domaćih, dnevnih novina – kako tabloida tako i onih visokotiražnih koji važe za ugledne. Portal Cenzolovka koji je napravio istraživanje navodi i da je premijer tek šest puta pominjan u kritičkom tonu. „Očigledna dominacija jednog čoveka porazna je statistika koja pokazuje idolopoklonički odnos medija prema premijeru, kao i da je zdravu kritiku zamenio PR“, zaključuju sagovornici Radija Slobodna Evropa.
– Vučić otkazao odmor zbog špijuna u hotelu (Informer)
– Vučić sasekao provokatora (Alo)
– Vučić udara kao Putin (Informer)
– Samo Vučić na radnom mestu (Večernje novosti)
– Vučić nam donosi 140 miliona evra (Naše novine)
– Pakleni plan tajkuna i Demokratske stranke: VUČIĆA UDAVITI U POPLAVAMA (Informer)
– HEROJI! Nole i Vučić spasavali mališane iz smetova (Kurir)

Tako glasi nasumice odabranih sedam od 877 naslovnica domaće štampe iz 2014. godine, na kojima je glavni akter bio prvi potpredsednik vlade, a od maja i premijer Srbije Aleksandar Vučić. Prosta računica pokazuje da se Vučić na naslovnim stranama pojavljivao 2,4 puta dnevno.

„Potpuno je očigledna dominacija jednog čoveka na javnoj sceni“, kaže Perica Gunjić, autor ove analize i urednik cenzolovke, portala fondacije „Slavko Ćuruvija“ na kome je predstavljena. Istraživanje pokazuje i da je Vučić svega šest puta pominjan u kritičkom tonu, nešto više, ako se računa i 19 karikatura Dušana Petričića, objavljenih u Politici.

„U osnovi, naravno, nema mesta iznenađenju, jer je bilo ko ko je pratio ovdašnju štampu u protekloj godini, to mogao očekivati“, prvi je utisak kolumniste Vremena i Slobodne Evrope Teofila Pančića. „Ali opet, kada pogledaš te brojeve, kada to prosto vidiš statistički sabrano, ipak te uhvati zebnja, jer kada se to pretoči u brojke izgleda još strašnije nego što se pretpostavljalo. Takav je bar bio neki moj prvi utisak“, rekao je Pančić

Analiza naslovljena „Godina ljubavi“, obuhvatila je 10 dnevnih listova, među kojima su, uz tabloide i najtiražniji dnevnici poput Politike, Novosti i Blica. Vučić se najčešće pojavljivao u Našim novinama na čijoj je naslovnoj bio 109 puta, ali i drugi listovi su mu davali priličan prostor. Cenzolovka je izbrojala da se Vučić 107 puta našao na naslovnoj strani Politike, 104 puta u Novostima, 99 puta u Danasu, 97 puta u Blicu…

„Učestalost pojavljivanja premijera na naslovnim stranama novina pokazuje idolopoklonički odnos medija“, zaključuje urednik Cenzolovke Perica Gunjić i dodaje da je na osnovu analize sadržaja tekstova došao do zaključka da je u srpskim medijima zdravu kritiku zamenio PR.

„Naslovi na naslovnim stranama su često prepuni nekakve ostrašćenosti prema premijeru koje mnogo nadilaze nekakav profesionalan odnos. U tome su posebno tabloidi bili aktivni i taj odnos prema premijeru je zaista prepun uvažavanja i neke ljubavi. Apsolutni šampion je Informer koji je u toj jednoj ’mrtvoj trci’ na kraju pobedio Kurir, koji isto tako, a to se očigledno vidi preko naslovnih strana, ima vrlo strastven odnos prema premijeru. Mi smo ovo istraživanje nazvali ’Godina ljubavi’ jer je to što su novine radile, čini mi se mnogo više od jednog profesionalnog odnosa i nekog ozbiljnog praćenja aktivnosti premijera, koji jeste hiperaktivan i radi nešto kao važne poslove za državu što, istina novine malo neumereno čini mi se prate na naslovnim stranama. Jer, ako se premijer dva ili tri puta nedeljeno pojavi na naslovnoj strani vaše novine… Mislim da takav prosek nema ni jedan političar u svetu“,ocenio je Gunjić.

578E438B-A185-4BB8-8233-1F3152BCA3EF_w268_r1Sve skupa, zaključuje Teofil Pančić, statistika o pojavljivanju Aleksandra Vučića na naslovnim stranama domaćih medija, slika je stanja u Srbiji 2014. / 2015. – kako političkog sistema, tako i medija i društva. „To je porazna slika. Mislim da nešto slično niste imali“, ukazuje Pančić.

„Pokušajte da zamislite bilo koga drugog na Vučićevom mestu, da zamislite tu vrstu statistike u vreme (Zorana) Đinđića ili (Vojislava) Koštunice ili (Borisa) Tadića… To je nešto što je apsolutno nepojmljivo. Ali ne samo to, recimo i ako se vratimo u devedesete godine, ako bismo po ovoj metodologiji radili neka istraživanja štampe u bilo kojoj godini iz devedesetih u vreme (Slobodana) Miloševića, opet ne bismo dobili ovakve rezultate jer smo sa jedne strane imali tu čvrstu prorežimsku štampu, ali smo zato sa druge strane imali i dnevne listove koji su bili izrazito kritički i opoziciono orijentisani tako da se Milošević bezbroj puta pojavljivao u negativnom kontekstu na naslovnim stranama listova kao što su Naša borba ili Danas ili Dnevni telegraf i tako dalje, dakle slika je i tada bila bitno drugačija. Mislim da je ovo nešto što je zaista potpuna dominacija i prevlast jedne stranke i pre svega jednog čoveka. To je nešto što je u velikoj meri novo i pogubno iskustvo“, rekao je Pančić

Interesantan podatak iz analize cenzolovke jeste i da je premijer, po učestalosti pojavljivanja na naslovnim stranama, zasenio ne samo političare već i zvezde sporta i estrade. Nameće se stoga pitanje – fascinacija medija Vučićem ili Vučićeva sračunata medijska strategija?

 Glavna slika: AFP & Slobodna Evropa, efekti: Cenzolovka 

Ostavljanje komentara je privremeno obustavljeno iz tehničkih razloga. Hvala na razumevanju.

Send this to a friend