10. jan 2015.

Pritisak Aleksandra Vučića na novinare BIRN-a

nunsNezavisno udruženje novinara Srbije (NUNS) najoštrije protestuje zbog načina na koji je premijer Aleksandar Vučić govorio o Balkanskoj istraživačkoj mreži (BIRN). NUNS ocenjuje ovakvo ponašanje predsednika Vlade Srbije kao otvoreni pritisak ne samo na novinare BIRN-a već i kao ugrožavanje slobode medija.

Nazivanje novinara BIRN-a “lažovima”, uz optužbe da su dobili novac da bi “govorili nešto protiv  Vlade Srbije”, rečnik je koji pripada prošlim vremenima  i neprihvatljiv je za demokratsko društvo i državu koja, kako često ističe i sam Aleksandar Vučić, želi da postane deo Evropske unije.

NUNS upozorava da uspostavljanje kritičke javnosti, kao sastavnog dela demokratskih sistema, nije moguće bez istraživačkog novinarstva kojim se bavi BIRN.

Aleksandar Vučić je optužio novinare BIRN-a da su “dobili pare od gospodina (šefa delegacije Evropske unije Majkla) Devenporta i EU”, i da su iznosili nestine o postupku izbora firme koja će obaviti ispumpavanje vode iz kopa “Tamnava – Zapadno polje”.

Redakcija BIRN-a je ponovila da ostaje iza svih tvrdnji izenesenih u tekstu koji se bavi ovom temom.

Ostavljanje komentara je privremeno obustavljeno iz tehničkih razloga. Hvala na razumevanju.

Send this to a friend