10. jan 2015.

Vučić: BIRN dobio pare od Devenporta i EU da laže

ALEKSANDAR VUCICPremijer Srbije Aleksandar Vučić odbacio je danas tvrdnje da je bilo manipulacija u izboru firme koja će biti zadužena za ispumpavanje vode u kopu „Tamnava – Zapadno polje“.

„BIRN (Balkanska istraživačka mreža), to su oni koji su lagali oko Er Srbije, oni koji su dobili pare od gospodina Devenporta i EU da govore nešto protiv Vlade Srbije. Tim lažovima recite da su opet lagali“, rekao je Vučić novinarima posle sednice Predsedništva Srpske napredne stranke (SNS) u Beogradu.

On je kazao da je srpska firma „Energotehnika Južna Bačka“ iz Novog Sada imala bolju ponudu od dve inostrane firme koje su konkurisale za taj posao.

„Stvarno mi je mnogo žao što smo oštetili te zapadne firme“, dodao je premijer.

BIRN: Naš tekst je 100 odsto istinit

Koordinator programa Balkanske istraživačke mreže u Srbiji Slobodan Georgijev kazao je da BIRN stoji iza svojih tekstova i da je tekst o ispumpavanju vode iz kopa Tamnava 100 odsto istinit.

Georgiev je kazao da ne može da komentariše to što „neko kaže da je lažov“ i da je „Ispumpavanje kopa i budžeta“ tekst koji je „čist i konzervativno napisan“.

„Mi smo objavili tekst iza koga stojimo. Naš tekst je 100 odsto tačan, sve je jasno, mi nikada ne objavljujemo stvari za koje nemamo dokaze. Žao mi je niko od kolega nije preneo taj tekst“, kazao je Georgijev agenciji Beta.

„Napuštam mesto šefa biroa za bezbednost“

Aleksandar Vučić je na konferenciji za medije najavio da će „sa zadovoljstvom“ da napusti mesto šefa biroa za koordinaciju službi bezbednosti i dodao da će se u narednih nekoliko dana znati ime kandidata za tu funkciju.

„Sa najvećim zadovoljstvom ću napustiti tu funkciju, kao i mnoge druge, što će vas iznenaditi“, rekao je Vučić i dodao da on kao predsednik Vlade ima puno obaveza i da želi, pre svega, da se posveti rešavanju ekonomskih problema u zemlji.

On je precizirao da se zbog postavljanja novog šefa biroa više puta ove nedelje sastajao sa predsednikom Srbije Tomislavom Nikolićem.

„Fer je što on hoće da čuje i moje mišljenje i u narednim danima imaćemo kandidata“, rekao je Vučić.

On je naglasio da sa predsednikom ima dobre odnose i da je svaka kritika na njegov rad dobrodošla i da je uvek sa pažnjom uvažava.

Tanjug (Zoran Žestić)

Tanjug (Zoran Žestić)

Upitan kako razume izjavu Nikolića da su na vlast zajedno došli i da će sa nje zajedno otići Vučić je odgovorio da nema ništa protiv da on (Vučić), ode i pre.

„Ja njega (Nikolića) poštujem, smatram ga iskrenim prijateljem, a to ko je kako pobedio – Tomislav Nikolić je pobedio na predsedničkim izborima, a mi smo kao što znate, imali izbore pre sedam meseci, a lista koja se zvala Srpska napredna stranka osvojila je 48,5 odsto glasova“, kazao je Vučić.

On je dodao da sumnja da bi bez podrške Tomislava Nikolića takav uspeh mogli da ostvare.

„Od mene reči sujete da čujete nećete. Mene to ne zanima“, kazao je Vučić.

Samo SNS nema poslanike sa duplim funkcijama

Vučić je istakao da naprednjaci nemaju nijednog poslanika sa duplim funkcijama i time pokazuju da, dovođenjem sebe u red, imaju pravo da traže od drugih da se ponašaju odgovornije.

On je rekao da SNS privlačila pažnju i kritiku javnosti i da je on lično zadovoljno što su jedini koji nemaju poslanike kojima nisu prihvaćene ostavke na više funkcija.

„Sve ostale stranke imaju bezbroj primera (poslanika) sa više funkcija. Polako ali sigurno pokazujemo da time što sebe dovodimo u red imamo pravo da tražimo od drugih da se ponašaju odgovornije“, rekao je Vučić.

Prema njegovim rečima, od funkcionera SNS traži veoma odgovorno ponašanje na svakom delu teritorije.

„Verujem da ćemo posle sednica važnih državnih organa uspeti da očuvamo punu stabilnost i mir za građene i svi naši stranački organi posvećeni su punom ekonomskom napretku i verujem da ćemo imati dobre rezultate“, podvukao je Vučić, koji je i premijer Srbije.

Tanjug (Zoran Žestić)

Tanjug (Zoran Žestić)

On je novinarima poručio da budu oprezni kada dobiju informacije o povećanju javnog duga i objasnio da će se od sedam milijardi 5,5 ili šest potrošiti na rolanje.

Zamena starih dugova za nove pod povoljnijim uslovima nije povećanje javnog duga, već rolanje, objasnio je i dodao da će ove godine za milijardu i 500 miliona dinara biti povećan javni dug što je dramatično smanjenje, a da sledeće godine neće preći milijardu.

„Voleo bih da je samo neznanje ili nepoznavanje ili nedovoljna praksa uzrok tim izjavama, iako su neki već 15 godina na vlasti pa me čudi što nisu do sada naučili. Mi ćemo da stvorimo sistem i ekonomski ambijent u kome će ljudi moći da rade i žive bolje. To je posao SNS, da obezbedi boljitak za Srbiju da istorija to poštuje, a niko u SNS ne treba da vodi računa kako će se neko odnositi prema nama“, zaključio je Vučić.

Promene u SNS sledeće nedelje

On je najavio da će sledeće nedelje na sednici Glavnog odbora SNS doći do „značajnih promena“ u tom odboru, te da će 1. marta biti raspisani izbori za gradske i opštinske odbore te partije.

„Danas sam apelovao na sve članove Predsedništva da se ujedine u želji da se pomogne Srbiji i da se prevaziđu, ako postoje i gde postoje, eventualne nesloge, da se posvete radu“, rekao je Vučić posle sednice Predsedništva SNS u Beogradu.

Tanjug (Zoran Žestić)

Tanjug (Zoran Žestić)

On je najavio da će konačna ocena o radu svih državnih organa biti doneta do kraja aprila.

Vučić je podsetio da SNS ne sme da bude biznis partija, te da je „možda ostao jedan ili dva funkcionera SNS sa duplim funkcijama u nekim lokalnim samoupravama“.

„Na smeni Selakovića insistira Mišković“

Premijer Srbije je izjavio da ne postoji nijedan razlog za smenu ministra pravde Nikole Selakovića, istakavši da na njegovoj smeni insistira vlasnik kompanije „Delta holding“ Miroslav Mišković.

„Ja da smenim Nikolu Selakovića neću. Zašto da ga smenim? Zato što na tome institira Miroslav Mišković. Evo, ja vas obaveštavam da Miroslav Mišković insistira na tome“, rekao je Vučić.

Prema njegovim rečima, smena Selakovića bila bi „bacanje prašine u oči naroda“, jer bi zbog eventualnih propusta trebalo da odgovara „neko mnogo važniji“.

„Neće Miroslav Mišković da određuje ko će da bude u vladi. Sve dok još mogu, to ću biti ja“, istakao je Vučić.

Lider SNS je naveo i da nije nemoguće da Mišković sruši Vladu Srbije, jer ima „izvanredno izgrađenu mrežu i snagu u društvu“.

Ostavljanje komentara je privremeno obustavljeno iz tehničkih razloga. Hvala na razumevanju.

Send this to a friend